Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Managementul drepturilor
4 septembre 2012

Management – concept, definiţii

Managementul este un termen provenit din limba engleză şi adoptat ca atare, cu o semantică foarte complexă, care desemnează ştiinţa conducerii organizaţiilor şi conducerea ştiinţifică a acestora.

 

1.1. Etimologia

Termenul management provine din latinescul maneo care înseamnă a rămâne de unde a ajuns la termenul francez maison (casă) şi la menaj. Apoi de la substantivullatinmanus(mână) s-aformat în italianămaneggio (prelucrare manuală). Din franceză sau italiană, aceste cuvinte au căpătat, în engleză,  forma verbului to manage, cu diverse înţelesuri printre care şi acelea de a administra, a conduce. Englezii au format apoi corespunzător substantivele manager şi management.

Conturarea managementului ca ştiinţă, care a început în primii ani ai actualului secol, a constat în sedimentarea succesivă a contribuţiilor unor curente diferite de gândire, ale unor personalităţi ştiinţifice sau ale vieţii practice, în jurul cărora s-au constituit şcoli şi mişcări care au jalonat procesul respectiv.

Deşi conducerea a existat, într-o formă rudimentară, practic de la începutul vieţii organizate a comunităţii omeneşti, apariţia târzie a interesului deosebit pentru domeniul managementului şi a primelor studii sistematice ale acestuia se explică prin aceea că doar la un anumit grad al dezvoltării industriale şi tehnologice a societăţii este posibilă şi necesară sistematizarea cunoştinţelor şi închegarea unor teorii specifice.

Începuturile închegării managementului ca ştiinţă se identifică cu mişcarea pentru conducerea ştiinţifică, apărută în SUA în primul deceniu al secolului XX, care lupta pentru ideea existenţială a maximizării rezultatelor activităţii individuale sau colective cu eforturi minime.

1.2. Definiţii

Dintre accepţiunile multiple şi definiţiile date de către diverşi teoreticieni şi practicieni termenului de management, prezentăm în continuare câteva:

Frederick W. Taylor definea managementul , în cartea sa Shop Management, publicată în 1903, astfel: „a şti exact ce doresc să facă oamenii şi a-i supraveghea ca ei să realizeze aceasta pe calea cea mai bună şi mai ieftină”;

Henri Fayol, în cartea sa Administration industrielle et generale, publicată în 1916, menţiona că „a administra înseamnă a prevedea, a organiza, a comanda, a coordona şi a controla”;

Mai recent, managementul este definit astfel:

Potrivit opiniei lui A.Mackensie, exprimată în noiembrie 1969 în Harward Business Review, managementul este „procesul în care managerul opereză cu trei elemente fundamantale – idei, lucruri şi oameni – realizând prin alţii obiectivele propuse”;

Peter Drucker consideră că managementul este echivalent cu „persoanele de conducere”, termenul de „management” fiind doar un eufemism pentru „şef” . „Principala şi poate singura sarcină a managementului este de a mobiliza energiile unităţii economice pentru îndeplinirea sarcinilor cunoscute şi definite”, iar testul reuşitei, susţine Drucker, constă în „obţinerea unei eficienţe ridicate şi adaptarea la modificările din exterior”.

1.3. Management – ştiinţă sau artă ?

În general, ştiinţa reprezintă o cunoaştere sistematică a lumii. Această sistematizare cumulativă de cunoştinţe şi experienţă a condus în toate domeniile la apariţia, formularea şi consolidarea ştiinţei. Sistematizarea ştiinţifică induce coerenţa, rigoarea şi structura, asigurând astfel o comunicare mai bună.

Există astăzi o serie de criterii care permit recunoaşterea unui ansamblu de cunoştinţe ca fiind (definind) o ştiinţă. Un prim criteriu constă în posibilitatea măsurării. Astfel, este suficient să ne gândim că obiectivele stabilite prin exercitarea funcţiei de prevedere a managementului, pot şi trebuie să fie măsurate, dimensionate, pentru a accepta introducerea coerenţei, rigorii şi structurii în domeniul managementului. O colecţie de cifre nu este însă suficientă pentru a se afirma că un anumit conducător desfăşoară o activitate ştiinţifică. Ştiinţa începe în practică, prin observarea şi colectarea de date cu scopul fundamental de a descoperi legi, principii, noi structuri ale faptelor şi proceselor.

Explicarea faptelor prin ipoteze, care în urma repetatelor testări, au rezistat în timp căpătând statutul de legi, constituie un alt criteriu de recunoaştere a ansamblului de cunoştinţe din domeniul managementului ca aparţinând unei ştiinţe.

Prin management ca ştiinţă se înţelege “studierea procesului de management în vederea sistematizării şi generalizării unor concepte, legi, principii, reguli, a conceperii de noi sisteme, metode şi tehnici care să contribuie la creşterea eficienţei activităţilor desfăşurate pentru realizarea unor obiective”

Managementul este considerat în acelaşi timp şi o artă, întrucât pe lângă cunoştinţele de specialitate, managerul are nevoie şi de talent pentru a pune în practică cunoştinţele acumulate, pentru a adapta sistemele, metodele, tehnicile de management la condiţiile concrete ale obiectivului condus.

O altă noţiune vehiculată este cea de management ştiinţific, diferită de ştiinţa managementului.  

Managementul ştiinţific constă în “aplicarea legităţilor, conceptelor, metodelor şi tehnicilor puse la dispoziţie de ştiinţa managementului în practica socială”.

Desigur, nu tot ce fac managerii reprezintă management ştiinţific, ci numai acea parte a muncii lor care se fundamentează pe cunoaşterea şi aplicarea elementelor teoretico-metodologice puse la dispoziţie de ştiinţa managementului. Cealaltă parte a muncii lor aparţine conducerii empirice, desfăşurate pe baza talentului, flerului lor. Situaţiile diverse şi complexe cu care ei se confruntă impun din partea managerilor şi un aport creativ, ceea ce face ca de multe ori ei să aducă inovaţii importante, dezvoltând şi îmbogăţind ştiinţa managerială, fără a conştientiza acest lucru. 

 

1.4. Organizaţiile şi managementul

Organizaţiile sunt o componente ale societăţii contemporane care creează sau mijlocesc crearea bunurilor şi serviciilor necesare existenţei noastre şi ni le pun la dispoziţie. Organizaţiile sunt spaţiul în care populaţia ocupată îşi petrece cea mai mare parte a vieţii active, primind o răsplată materială şi morală proporţională, în general, cu calităţile pe care le posedă şi cu munca depusă.

Realizarea obiectivelor organizaţiei impune efectuarea unui ansamblu de procese de muncă. Aceste procese de muncă se clasifică în:

-        procese de execuţie;

-        procese de management.

Procesele de execuţie sunt ansamblul acţiunilor prin care forţa de muncă acţionează asupra capitalului în vederea obţinerii de produse, servicii sau desfăşurarea de acţiuni cu caracter funcţional (aprovizionare, vânzare, contabilitate, personal, etc.)

Procesul de management reprezintă ansamblul integrat al acţiunilor de prevedere, organizare, coordonare, antrenare a personalului şi control–reglare, exercitate de sistemul conducător în vederea stabilirii şi realizării obiectivelor organizaţiei.

Managementul firmei reprezintă o componentă a ştiinţei managementului, de fapt cea mai dezvoltată, cunoscută şi importantă (peste 50% din literatura mondială de management este consacrată firmei).

Explicaţiile acestui lucru:

-            firma este agentul economic de bază al fiecărei economii, principalul generator de valoare şi valoarea de întrebuinţare în cadrul căreia îşi desfăşoară activitatea majoritatea populaţiei ocupate în fiecare ţară, indiferent de nivelul său de dezvoltare;

-            în al doilea rând, primele cristalizări ale managementului au avut ca obiect firma, întreprinderea, care în continuare a fost un teren fertil pentru inovările pe planul teoriei şi practicii manageriale, cu contribuţia directă şi nemijlocită a unui mare număr de persoane.

Momentul esenţial al procesului de management îl reprezintă decizia managerială, moment ce se regăseşte în toate funcţiile managementului.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fig.1. Schema procesului de management.

Exercitându-şi funcţii sale, managementul pune în mişcare o serie de activităţi specifice, grupate după omogenitatea lor în funcţiunile organizaţiei (cercetare-dezvoltare, producţie, comercială, financiar-contabilă, personal). De reţinut că toate funcţiile managementului se regăsesc în fiecare din funcţiunile organizaţiei (de pildă, funcţiunea de cercetare-dezvoltare implică previziune, organizare a departamentului de cercetare-dezvoltare, antrenare-coordonare a personalului care lucrează aici şi control al activităţii lor).

Cel care a identificat şi analizat pentru prima dată procesele de management a fost Henri Fayol. El a definit 5 funcţii principale: previziunea, organizarea, comanda, coordonarea şi controlul.

Sfera de activităţi specifice proceselor de muncă se circumscrie sistemului de producţie şi cuprinde un ansamblu unitar format din forţa de muncă, obiecte ale muncii şi mijloace de muncă, completat cu o serie de cunoştinţe, informaţii şi metode de lucru, a căror interacţiune este dirijată spre atingerea unui obiectiv predeterminat.

În virtutea celor prezentate, managerul este persoana care exercită funcţiile managementului potrivit obiectivelor, sarcinilor, competenţelor şi responsabilităţilor specifice funcţiei pe care o ocupă.

Ca trăsături definitorii pentru manageri, majoritatea specialiştilor admit:

-          multipla profesionalizare, ceea ce implică, pe lângă cunoştinţele solicitate de profesiunea de bază, şi cunoştinţe, calităţi şi aptitudini (specifice managementului) complementare, multidisciplinare;

-          caracterul accentuat creator al activităţilor desfăşurate, managerul fiind confruntat în aproximativ 80% din cazuri cu situaţii inedite.

Caracteristicile esenţiale ale economiei contemporane sunt considerate centralizarea şi concentrarea extrem de ridicate ale capitalului, dezvoltarea informaticii, caracterul sofisticat al tehnologiei. Producţia a devenit atât de complexă încât nici capitalistul singur, dar nici cu ajutorul unor specialişti nu mai sunt în stare să conducă eficient firma. Se conturează astfel treptat teoria universalităţii managementului printre adepţii căreia se află şi Peter Drucker, care afirmă că există o “materie” universal valabilă a conducerii, că există metode şi instrumente manageriale, concepte şi principii şi chiar un limbaj comun pentru management.  

Capitolul II

 

Istoricul ştiinţei manageriale

 

 

Istoria teoriei manageriale este un studiu contradictoriu. Pe de o parte societatea a fost preocupată mii de ani de eficacitatea practicii manageriale iar pe de alta, studiile ştiinţifice de management datează doar de la începutul secolului XX. În aceeaşi manieră, sunt multe teorii diferite care se referă la părţi ale procesului de management în timp ce nici o teorie unificatoare, generală nu a fost elaborată.

 

2.1. De ce trebuie studiate istoria şi teoria?

Acuzaţia principală ce se aduce istoriei, de regulă, este aceea că nu are relevanţă în societatea contemporană, iar teoriei – că este abstractă şi fără valoare practică.

Prin definiţie, managementul este practicat în lumea reală; aşa încât teoriile valoroase de management trebuie “înfipte” bine în realitate. Teoriile ne ajută să organizăm informaţiile şi să elaborăm un cadru sistematic pentru acţiune. O firmă poate obţine succese similare aplicând Teoria Z sau teoria situaţională (de contingenţă), dar ambele abordări sunt mai bune decât nefolosirea niciunei teorii. O teorie este o simplă schiţă sau o hartă care ghidează managerul spre realizarea scopurilor organizaţiei.

Conştientizarea şi înţelegerea importantelor descoperiri istorice sunt de asemenea importante pentru managerii de azi. Multe cursuri de istorie americană dedică mult timp prezentării dezvoltărilor economice şi ale afacerilor din această ţară. Contribuţia substanţială a industriaşilor americani ca practicieni ai managementului a lăsat o amprentă profundă în cultura americană contemporană.

Multe organizaţii au recunoscut recent că pot învăţa din trecutul propriu, astfel că au angajat efectiv istorici care ar trebui să-i ajute să elaboreze strategii, perspective pe termen lung bazate pe “rădăcini”, pe evoluţii trecute.

Practica managementului este veche de mii de ani. Egiptenii au aplicat funcţiile manageriale de planificare, organizare şi control când au construit marile piramide. Alexandru cel Mare a angajat personal pentru coordonarea activităţilor în timpul campaniilor sale militare. Imperiul Roman şi-a dezvoltat o structură organizaţională bine definită care a facilitat comunicaţiile şi controlul.

Sunt numai câteva exemple care sugerează vechimea practicii manageriale. Cu toată această recunoaştere,  managementul a devenit un domeniu distinct de cercetare şi studiu abia spre sfârşitul secolului XIX, începutul secolului XX. O explicaţie pentru această lipsă de atenţie este aceea că prima disciplină dedicată comerţului a fost economia. Economiştii au propus în manieră generală că practica managerială era eficientă şi, de aceea, şi-au concentrat atenţia asupra politicilor economice naţionale, şi asupra celorlalte aspecte manageriale ale afacerilor.

Un alt argument este acela că au existat puţine organizaţii mari până la sfârşitul anilor 1800. Când au luat fiinţă afacerile familiale, scopul acestora nu era creşterea sau expansiunea, ci doar supravieţuirea; dacă familia putea produce şi vinde suficient pentru a se putea susţine, nimic în plus nu era necesar.

Studiile de management dintr-o perspectivă ştiinţifică au început doar la începutul secolului XX (sfârşitul secolului XIX). Doi dintre pionierii teoriei manageriale au fost Robert Owen şi Charles Babbage.

Robert Owen (1771-1858), industriaş britanic cu viziuni reformatoare, a fost unul dintre primii manageri care au recunoscut importanţa organizării resurselor umane. Până aici muncitorii erau consideraţi sau puşi în discuţie în termeni similari maşinilor sau echipamentelor. Ca patron al unei firme, Owen a recunoscut că oamenii merită mai mult respect şi demnitate. În consecinţă, a încorporat inovaţii “radicale” în sprijinul acestei idei: condiţii mai bune de muncă, vârstă minimă mai mare pentru copiii care aveau nevoie să muncească, hrană pentru angajaţi şi număr redus de ore de muncă. Desigur, a fost şi adeptul ideii că acordând mai multă atenţie angajaţilor se pot obţine beneficii mai mari. Deşi nimeni nu l-a urmat în aceea perioadă, ideile sale au fost dezvoltate mai târziu în teoria comportamentală managerială.

Charles Babbage (1792-1871), matematician englez, şi-a concentrat atenţia asupra eficienţei producţiei. Contribuţia sa principală este cartea sa “On the Economy of Machinery and Manufactures”. Babbage a acordat mare încredere diviziunii muncii şi a pledat pentru aplicarea metodelor matematice în probleme de eficienţă a utilizării materialelor şi utilităţilor. Din acest punct de vedere munca sa a fost premergătoare pentru teoriile clasică managerială şi cantitativă. Nu a neglijat nici elementul uman. A înţeles că o relaţie armonioasă între manager şi muncitor poate fi benefică pentru ambele părţi şi a dezvoltat instrumente de genul planurilor de împărţire a profitului.

Istoria modurilor teoretice de abordare a practicii manageriale poate fi sugerată de diagrama din figură:

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Fig.2. Încadrarea temporală a curentelor manageriale

 

  1. Managementul tradiţional

-          managementul ştiinţific

-          managementul birocratic

-          managementul administrativ

  1. Management comportamental (behaviorist)
  2. Management sistemic
  3. Management situaţional (de contingenţă)

Până la apariţia întreprinderilor mari şi foarte mari, sub diferite forme de constituire, funcţia de manager era îndeplinită de proprietar şi se baza mai mult pe intuiţie şi bun simţ. Întreprinderile mari au făcut necesare îmbunătăţiri în sfera organizării producţiei şi a muncii şi deci, implicit, şi în concepţia de conducere.

2.2. Managementul ştiinţific

Trecerea de la managementul empiric la cel ştiinţific este marcată de activitatea inginerului american Frederik W. Taylor, care şi-a orientat activitatea spre raţionalizarea muncii şi spre conducerea eficientă a întreprinderii capitaliste. Taylor este considerat de majoritatea specialiştilor drept părintele managementului ştiinţific. El şi-a bazat întreaga concepţie pe ideea că munca oamenilor poate fi raţionalizată. Concepţia „maximei prosperităţi” pe care Taylor o ridică la rangul de principal obiectiv al managementului, este privită din punctul de vedere al întreprinzătorului. Astfel, pentru proprietar sau întreprinzător înseamnă dezvoltarea tuturor laturilor activităţii întreprinderii la „cel mai înalt grad de eficienţă”, iar pentru salariaţi în „dezvoltarea fiecărei persoane la o stare de maximă productivitate”

Taylorismul apare ca o concepţie organizaţional-tehnicistă, în care elementul uman este plasat pe un loc secundar. În 1911 Taylor a publicat cartea “Principiile managementului ştiinţific” considerată o carte de căpătâi a managementului. Prin studii de natură timp-mişcare Taylor a identificat şi măsurat toate mişcările muncitorilor în timpul executării unei sarcini încercând să elimine mişcările care încetineau munca sau pe cele inutile. A recomandat introducerea salarizării în acord sau pe bucată considerând că omul este motivat în muncă cel mai puternic de factorul material. Taylor, apreciat în ţara sa drept părintele conducerii ştiinţifice, introduce ideea de conducere eficientă (efficiency management).

 La baza  organizării muncii şi conducerii Taylor a pus următoarele idei: imaginea clară dinspre fiecare element (al organizaţiei), crearea unui fundament ştiinţific care să înlocuiască metodele vechi, tradiţionale de muncă; studierea ştiinţifică a fiecărui element, alegerea celor mai potriviţi muncitori pentru fiecare operaţie, antrenarea şi instruirea lor ulterioară, întărirea şi dezvoltarea colaborării reciproce între administraţie şi muncitori, repartizarea uniformă a muncii şi a responsabilităţilor între administraţie şi muncitori; separarea muncii de concepţie de cea de execuţie; eliberarea muncitorilor de muncile de pregătire a producţiei şi de calcul, încredinţarea acestor funcţii unor specialişi. Toate aceste elemente sunt privite în unitatea lor, asigurând prin aceasta sistemul managementului ştiinţific, sistem la baza căruia trebuie să stea un set de principii şi care se realizează prin folosirea unor metode, tehnici şi măsuri speciale. Aceste principii, care sintetizează rezultatele activităţii lui Frederik Taylor sunt:

  • ştiinţă în loc de deprinderi tradiţionale;
  • armonie în loc de contradicţii;
  • colaborare în loc de lucru individual;
  • productivitate maximă în loc de una limitată;
  • dezvoltarea fiecărui muncitor până la maximum de productivitate admisibiă.

 

2.3. Managementul administrativ

O contribuţie semnificativă în dezvoltarea şi fundamentarea unui management ştiinţific a avut-o francezul Henri Fayol. El a realizat saltul de la nivelul locului de muncă la nivelul de ansamblu al întreprinderii, lărgind astfel conţinutul şi sfera conceptului de management Considerând întreprinderea un organism de sine stătător, aflat în legătură cu alte organisme asemănătoare, Fayol considera că a conduce înseamnă a prevedea, a organiza, a da dispoziţii, a coordona şi a controla.

Contribuţia lui Fayol constă în formularea unor principii ce privesc în primul rând structura organizaţiei şi mecanismul funcţionării acesteia, dar şi activitatea conducătorilor. Principiile formulate au o logică ce le-a conferit perenitate în sensul că îşi menţin şi astăzi esenţa conţinutului, chiar dacă unele au suferit modificări în formele de aplicare:

  1. principiul diviziunii muncii, potrivit căruia, cu cât gradul de specializare în execuţia muncii este mai mare, cu atât va fi mai mare eficienţa;
  2. principiul autorităţii şi responsabilităţii : autoritatea managerilor decurge din dreptul lor de a da ordine şi trebuie însoţită întotdeauna de responsabilitate;
  3. principiul disciplinei, care explicitează că regulile şi normele ce guvernează viaţa organizaţiei trebuie respectate;
  4. principiul salarizării, potrivit căruia compensarea pentru munca prestată trebuie să mulţumească atât angajatul cât şi organizaţia;
  5. principiul unităţii de comandă, adică, fiecare angajat trebuie să primească ordine de la un singur şef; încălcarea acestui principiu generează „dualitatea” comenzii şi conduce la disensiuni, neîncredere, confuzie etc.
  6. principiul subordonării interesului individual celui de grup;
  7. principiul centralizare- descentralizare. Potrivit acestui principiu, trebuie realizat un echilibru sensibil între cele două, astfel încât să se acorde subordonaţilor suficientă autoritate pentru desfăşurarea muncii lor;
  8. principiul existenţei unui singur conducător de nivel superior;
  9. principiul ordinii – oamenii şi ceilalţi factori de producţie trebuie să se afle la locul potrivit şi la momentul potrivit;
  10. principiul echităţii : echitatea este cea care trebuie să guverneze relaţiile dintre şef şi subordonat;
  11. principiul stabilităţii forţei de muncă – ca o condiţie a eficienţei ridicate;
  12. principiul unităţii de sens a organizării prin formarea spiritului de echipă;
  13. principiul iniţiativei – managerii au rolul de a încuraja iniţiativa membrilor organizaţiei;
  14. principiul ierarhiei, potrivit căruia autoritatea scade de-a lungul traseului  dintre managerul de vârf şi nivelele de jos ale organizaţiei;

 

2.4. Managementul birocratic

Are la bază lucrarea lui Max Weber “Teoria organizaţiilor economice şi sociale” . Principalele caracteristici ale acestui curent managerial sunt următoarele:

-          se bazează pe un întreg set de reguli şi reglementări care permit managementului de nivel superior să coordoneze activitatea celor de nivel mediu şi prin aceasta activitatea nemijlocită a muncitorilor;

-          evaluarea obiectivă a activităţii lucrătorilor pe baza performanţelor şi experienţei şi nu pe baze subiective, emoţionale, personale;

-          existenţa diviziunii muncii foarte clar reglementată, fiecare individ îndeplinindu-şi sarcinile potrivit specializării şi experienţei;

-          structura ierarhică piramidală în care puterea şi autoritatea cresc cu fiecare nivel al ierarhiei;

-          autoritatea diferiţilor manageri decurge din legi, reglementări, care impun un anumit comportament din partea lor şi a subordonaţilor;

-          continuitatea raporturilor dintre organizaţie şi membri ei pe durata activă a vieţii acestora atâta timp cât le corespunde calificarea;

-          raţionalizarea  utilizării resurselor pentru realizarea obiectivelor organizatorice.

Gradul de birocratizare a unei organizaţii depinde de intensitatea aplicării caracteristicilor de mai sus fiind prezentă la multe organizaţii din zilele noastre.

Între cele trei tipuri de şcoli de management tradiţional sunt deosebiri şi asemănări:

Deosebiri

Dacă Taylor pune accentul pe muncitori ca o anexă a maşinii, Werber pune accentul pe reguli şi reglementări, pe legi şi  respectarea instrucţiunilor, iar Fayol e convins că managerii sunt actorii principali în organizaţie.

Asemănări

Aspectele formale (oficiale) ale organizaţiei sunt accentuate în egală măsură de cele trei curente de opinii: diviziunea muncii, organizarea ierarhică, accentul pe performanţă, neglijarea relaţiilor informale sau sociale din cadrul organizaţiei sau a aspectelor psihologice ale muncii, evidenţierea rolului puternic, autoritar al managerilor.

2.5. Managementul comportamental (behaviorist)

Începuturile schimbării concepţiilor tradiţionale ale managementului organizaţiei se leagă de cercetările întreprinse de un grup de specialişti de la Universitatea Harvard, sub conducerea lui Elton Mayo.

 În 1920 s-a început un experiment care urmărea să descopere efectele iluminatului asupra productivităţii muncii, experiment efectuat la atelierele Howthorne aparţinând de Western Electric. Primele rezultate au fost cel puţin „curioase” întrucât grupul cercetat şi grupul „martor” au obţinut creşterea productivităţii muncii pe măsura creşterii intensităţii luminii. Însă, productivitatea muncii a continuat să crească şi când intensitatea luminii a scăzut până la nivelul la care nu se mai putea lucra.

Concluzia a fost că nu mediul fizic al muncii, în speţă iluminatul, este  factorul determinant al creşterii productivităţii muncii.

 O nouă etapă de cercetare a fost efectuată între anii 1927 – 1932, împreună cu F. Roethlisberger, prin care Mayo, constituind din nou două grupuri de muncitoare ce lucrau în camere separate şi în condiţii diferite, a încercat să găsească răspuns la întrebări de genul:

        - sunt necesare pauzele de odihnă?

        - salariaţii evită oboseala?

                    - este necesară scurtarea zilei de muncă?

                    - care este atitudinea muncitorilor faţă de muncă şi                                    

            faţă de companie?

        - de ce scade producţia după amiază?

                    - care este efectul schimbării echipamentelor?

Din nou rezultatele au fost spectaculoase, productivitatea a crescut în ambele grupuri. Explicaţia nu se putea baza pe recompensele materiale întrucât salariile în cele două grupuri rămâneau neschimbate.

Concluzia a fost că productivitatea  muncii a crescut  prin faptul că membrii grupului au dezvoltat, printr-un „lanţ” emoţional, o mândrie a grupului care la rândul său a influenţat performanţele în muncă. Acest fenomen a căpătat în literatura de specialitate  denumirea de „efectul Howthorne”. Intervievând lucrătoarele, Mayo a descoperit că grupul informal de muncă, mediul social al lucrătorilor au influenţă mai mare asupra performanţelor decât comanda şefului, astfel încât, dacă managerii oferă angajaţilor un sens al demnităţii şi aprecierii, grupul informal poate deveni o forţă productivă pozitivă.

Continuând  preocupările lui Mayo şi Roethlisberger, Mary Parker Follet a elaborat la rândul său, câteva cerinţe ale stabilirii unui climat potrivit în relaţiile dintre manager şi lucrători: comunicarea efectivă şi directă dintre manager şi subordonat conduce la creşterea performanţelor; crearea posibilităţilor pentru subordonaţi de a participa la conducere, la luarea deciziilor; necesitatea ca autoritatea să decurgă din recunoaşterea competenţelor şi experienţei şi nu din poziţia ocupată în ierarhie de către un manager.

Un alt nume important în managementul comportamental este Douglas Mc Gregor. El a publicat, în 1960, lucrarea “The Human Side of Enterprise” („Latura umană a întreprinderii”), în care a susţinut necesitatea cunoaşterii tipului predominant al angajaţilor pentru găsirea celor mai potrivite structurii  şi forme de management.

În funcţie de modul de abordare a factorului uman Douglas Mc Gregor împarte concepţiile existente în teoria şi practica conducerii în două categorii, pe care le încadrează în „teoria X” (clasică) şi „teoria Y” (modernă).

Prezumţiile „teoriei X” sunt:

  • fiinţa umană medie e predispusă la delăsare
  • pentru depunerea unui anumit efort această fiinţă medie trebuie constrânsă, ameninţată, pedepsită.
  • omul mediu evită răspunderea, are ambiţie scăzută, preferă să fie condus.

„Teoria Y” e considerată modernă şi se bazează pe luarea în considerare a resurselor umane în procesul managementului, fiind aplicabile în condiţiile în care indivizii manifestă ataşament faţă de muncă şi o atitudine pozitivă motivată.

Prezumţiile „teoriei Y” sunt următoarele:

  • efortul fizic şi intelectual cerut de muncă este similat celui depus pentru odihnă şi distracţie, prin urmare munca poate fi sursă de satisfacţie şi poate fi efectuată voluntar, fără constrângeri;
  • individul mediu este capabil să se autoconducă şi autocontroleze;
  • prin recompense proporţionale cu munca depusă, se poate obţine implicarea efectivă a angajaţilor în desfăşurarea activităţii;
  • în condiţii normale, omul mediu îşi asumă responsabilităţi;
  • potenţialul imaginativ, intelectual prezent în organizaţie este folosit doar parţial în condiţiile actuale.

 William Ouchi a elaborat, la rândul său, aşa numita „teorie Z”, ca rezultat al cercetărilor proprii asupra unor firme americane care păreau să întrunească un amestec de caracteristici specifice firmelor americane şi japoneze. Aceste caracteristici mixate dau conţinut „teoriei Z”, care este o teorie a modului cum trebuie conduşi muncitorii din organizaţiile industriale mari, pentru creşterea eficienţei şi productivităţii muncii.

Principiile „teoriei Z” sunt următoarele:

  • accentul pe elaborarea prin consens a deciziei;
  • înclinaţia spre angajarea pe termen lung;
  • relaţiile dintre manageri şi subordonaţi trebuie să se bazeze pe încredere;
  • accentul pe responsabilitate individuală;
  • evaluarea performanţei şi promovarea au un anumit grad de incertitudine;
  • crearea în organizaţie a unor relaţii de tipul celor din familie;
  • iararhii „plate” ( cu puţine nivele), cu accent pe grupul de muncă;
  • folosirea controlului implicit, informal.

 

2.6. Managementul sistemic

Reprezentanţi: Chester Barnard, Peter Drucker,  Norbert Wiener, Herbert Simon etc.

Acest curent managerial a apărut în timpul celui de-al doilea Război Mondial prin formarea unor echipe de specialişti mixte (matematicieni, fizicieni, etc.) care se ocupau de rezolvarea unor probleme de logistică militară şi de producere a materialelor de război. Aceste echipe au pus bazele analizei sistemice care se axează pe folosirea modelelor şi tehnicilor cantitative în rezolvarea problemelor.

Abordarea sistemică a managementului susţine necesitatea includerii în procesul decizional a tuturor elementelor organizaţiei şi a legăturilor dintre acestea (elemente tehnice, economice, sociale, morale, comportamentale, culturale, etc.).

Modelele arată, în termeni simbolici, cum se corelează factorii ce cauzează şi condiţionează problema de rezolvat. Cu ajutorul modelelor se poate simula realitatea şi se poate rezolva mai departe problema în cauză, prin procesarea informaţiilor şi variabilelor care intervin.

Managementul sistemic abordează organizaţia ca un ansamblu unitar, iar limbajul matematic, cibernetic şi informatic permite exprimarea concisă, comodă, cuantificată a elementelor sistemului organizaţiei.

Modelele şi tehnicile cantitative nu pot fi însă utilizate în analiza aspectelor umane şi comportamentale ale organizaţiei. Acestea nu pot fi transpuse în modele.

2.7. Managementul situaţional (de contingenţă)

Încă din anii ’40 ai secolului XX, Herbert Simon a recunoscut că trebuie abandonate principiile tradiţionale ale managementului pentru a face loc abordării situaţionale. El susţinea că principiile clasice nu sunt decât nişte “proverbe” şi că teoria ce fundamentează practica managerială trebuie să pătrundă dincolo de principii superficiale şi simpliste şi să studieze condiţiile în care sunt aplicabile principii concurente.

Abia în 1966 doi teoreticieni americani (Daniel Katz şi Robert Kahn, care au scris împreună „The Social Psychology of Organizations” – Psihologia socială a organizaţiilor), au oferit o descriere convingătoare a avantajelor perspectivei situaţionale (sau a “sistemelor deschise”) în examinarea relaţiilor dintre organizaţie şi mediul său extern.

 

În momentul de faţă teoreticienii sunt de acord că mediul este una din variabilele situaţionale care influenţează forma structurii organizaţiei şi managementul acesteia.

Peter Druker consideră că variabila fundamentală de care trebuie să ţină cont practica managerială este relaţia managerilor cu subalternii. Peter Druker jalonează câteva reguli de comportament menite să armonizeze aceste relaţii:

-          atenţie la critici şi propuneri de raţionalizare;

-          respectarea propunerilor chiar şi atunci când sunt incorecte sau absurde;

-          răbdare, calm şi curtoazie în raporturile cu subordonaţii;

-          critica subalternilor se face fără asistenţă, iar lauda şi mulţumirile se aduc în public;

-          recurgerea la autoritate şi sancţiuni doar după epuizarea celorlalte metode de influenţă;

-          stimulaţi iniţiativa şi creativitatea subordonaţilor.

Problemele (întrebările) fundamentale ale diferitelor abordări teoretice ale managementului sunt prezentate în figură:

 

 
   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Fig.3 Întâlnirea marilor şcoli de management

 

 

În ultimii ani se vorbeşte despre o nouă tendinţă, aceea de a aborda “politic” organizaţia. Această abordare prezintă organizaţia ca un ansamblu de coaliţii compuse din grupuri şi indivizi cu pretenţii diferite.

O serie de autori susţin că în istoricul ştiinţei manageriale pot şi definite trei etape principale:

-  perioada empirică dominată de intuiţia şi experienţa conducătorului;

-  perioada conducerii ştiinţifice cu Taylor şi Fayol ca exponenţi principali;

-  perioada modernă a managementului care introduce o serie de noutăţi ştiinţifice: cibernetica, TGS, cercetarea operaţională, statistica industrială, etc., aplicându-le în procesul decizional.

 

2.8. Caracteristici şi orientări ale managementului modern (actual) 

Domeniul managementului, de maxim interes şi primă importanţă în societatea modernă prezintă următoarele trăsături definitorii şi orientări de perspectivă:

1.Viziunea globală, integratoare, de rezolvare a problemelor. Potrivit acestei viziuni, integrarea în rezolvarea problemelor manageriale trebuie realizată pe două planuri:   intraorganizaţie, adică între subsistemele acesteia,  respectiv între activităţile şi compartimentele sale;      între organizaţie şi mediul său extern.

2. Interdisciplinaritatea

Managementul este domeniul care absoarbe continuu  elemente noi din alte ştiinţe, pe care le adaptează şi utilizează potrivit nevoilor specifice ale conducerii complexelor socio-economice.

3. Caracterul previzional

Un rol determinant în evoluţia oricărei organizaţii îl are strategia de dezvoltare prin care se definesc direcţiile de evoluţie viitoare şi principalele obiective de atins.

Previziunea creşterii organizaţionale se bazează pe modele de creştere, majoritatea acestora rezultând din analogii făcute cu legităţile biologice ale dezvoltării organismelor vii.

Un exemplu reprezentativ este modelul de creştere propus de G. Lippit (1969) care consideră că evoluţia oricărei organizaţii se face prin parcurgerea succesivă a stadiilor de naştere, tinereţe şi maturitate.

4. Creşterea dinamismului managerial

Aceasta este determinată de creşterea frecvenţei schimbărilor.

5. Accentuarea caracterului finalist al acţiunilor manageriale

Toate domeniile manageriale trebuie să aibă, logic, o finalitate, adică să asigure realizarea obiectivelor generale ale organizaţiei.

6. Universalitatea managementului

Are loc permanent un transfer de concepte, principii, tehnici şi instrumente manageriale din domeniul activităţii industriale în toate celelalte domenii ale vieţii şi activităţii umane, astfel că se vorbeşte curent de management agrar, management în construcţii, management bancar, financiar, al asigurărilor, educaţional, etc.

7. Profesionalizarea funcţiei de manager

Există numeroase şcoli, instituţii, centre etc. de instruire a cadrelor de conducere, astfel că elita managerială a viitorului va proveni din şcolile recunoscute de business.

Calitatea esenţială actuală şi de perspectivă a managementului este sugestiv definită de ceea ce P. Drucker numeşte “noile postulate ale managementului” şi anume:

  • managementul este general, afirmându-se în toate domeniile economice şi sociale;
  • dezvoltarea spiritului de inovare – este o trăsătură esenţială a managementului modern;
  • managementul este orientat spre sporirea continuă a productivităţii muncii intelectuale şi fizice;
  • managementul se grefează pe tradiţiile culturale, sociale şi politice ale fiecărei ţări, pe condiţiile de dezvoltare a acesteia;
  • managementul constituie principalul factor de sporire a eficienţei activităţii desfăşurate;
  • ca o consecinţă logică, managementul constituie principalul “animator” al dezvoltării economice, afirmaţie susţinută cu argumentul existenţei unor ţări sărace în resurse materiale dar puternic dezvoltate economic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Capitolul III

 

MANAGERII ŞI MANAGEMENTUL

 

 

Managementul reprezintă un cumul de activităţi efectuate pentru atingerea obiectivelor organizaţiei într-o manieră eficace şi eficientă prin previziune, organizare, coordonarea, antrenarea  şi controlul resurselor organizaţiei.

Această definiţie are avantajul de a specifica cele două elemente de evaluare a rezultatelor managementului, eficacitatea şi eficienţa şi de a nominaliza cele cinci funcţii ale personalului de conducere.

Eficacitatea – (effectivnes) – reprezintă măsura în care organizaţia îşi îndeplineşte obiectivele propuse fiind cel mai critic atribut al managementului. Se caracterizează prin acurateţea cu care se stabilesc obiectivele organizaţiei, managerul eficace selectând doar obiective operante, stabilind apoi ce trebuie să se facă şi cum trebuie să se acţioneze, concentrând resursele în direcţiile respective.

Eficienţa – (efficiency) – sau randamentul poate fi defint cantitativ ca rezultat al utilizării unei cantităţi cât mai reduse de resurse – materii prime, energie, forţă de muncă – pentru a realiza un volum prestabilit de bunuri.

Responsabilitatea managerială reclamă performanţă atât în domeniul eficacităţii cât şi al eficienţei, însă, deşi eficienţa este importantă, lipsa eficacităţii nu poate fi compensată de nici un nivel înalt al randamentului. Eficacitatea este cheia succesului într-o organizaţie, este viabilitatea sa pe termen lung.

3.1. Funcţiile managementului

Deşi problema numărului şi denumirii acestor funcţii este încă în dezbaterea specialiştilor, în majoritatea lucrărilor axate pe această problemă, se regăsesc următoarele funcţii: previziunea, organizarea, coordonarea, antrenarea şi controlul.

Previziunea este funcţia care vizează adoptarea deciziilor referitoare la definirea obiectivelor viitoare ale organizaţiei şi la mijloacele pentru atingerea acestora. Se stabileşte cu ce resurse şi cu ce activităţi se pot îndeplini obiectivele organizaţiei, cât de aproape sau de departe se situează ea, la un moment dat, de obiectivele propuse, ce acţiuni corective se impun în cazul abaterilor de la ţelurile propuse.

Organizarea vizează acţiunile de creare a structurii care va permite realizarea obiectivelor şi acţiunilor de coordonare efectivă a resurselor către manager.

Repartizarea sarcinilor, gruparea acestora în departamente funcţionale şi alocarea resurselor pe departamente, stabilirea modului de colaborare dintre grupuri sau persoane, sunt activităţi care aparţin funcţiei manageriale de organizare.

Conducerea (antrenarea şi coordonarea) reprezintă funcţia care implică utilizarea influenţei conducătorului pentru atragerea, motivarea şi stimularea acţiunilor angajaţilor pentru realizarea obiectivelor propuse.

Coordonarea reprezintă ansamblul proceselor de muncă prin care se armonizează deciziile şi acţiunile personalului firmei şi a subsistemelor sale, în cadrul previziunilor şi sistemului organizatoric stabilite anterior.

Coordonarea este o „organizare în dinamică”, a cărei realizare depinde de existenţa unei comunicări adecvate la toate nivelele organizaţionale.

Antrenarea cuprinde ansamblul proceselor prin care personalul firmei este determinat (influenţat) să participe eficace la realizarea scopurilor organizaţiei, luând în considerare factorii care îi motivează.

Fundamentul antrenării îl reprezintă motivarea, ce rezidă în corelarea satisfacerii nevoilor şi intereselor personalului cu realizarea obiectivelor şi sarcinilor atribuite.

Se impune adecvarea motivaţiilor la caracteristicile fiecărui salariat, eliminând abordarea nivelatorie, standardizată a motivării, ce conduce la „neimplicare”, efort minim, ineficienţă.

Controlul implică acţiuni prin care se stabilesc standardele de performanţă ale membrilor organizaţiei, se compară performanţa curentă cu standardele şi se adoptă acţiuni corective în cazul abaterilor faţă de standarde.

 

 
   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


    

 

Fig.4 Interdependenţele dintre funcţiile managementului

 

Toate aceste funcţii implică elaborarea deciziei şi comunicarea sau schimbul de informaţii.

Elaborarea deciziei este un proces complex, care constituie principala raţiune a prezenţei managerilor în cadrul organizaţiei. Ea necesită raţionamentul logic de identificare şi de alegere a acţiunilor compatibile cu obiectivul (ele) organizaţiei.

Comunicarea este procesul prin care se receptează şi transmit informaţii care condiţionează elaborarea deciziei.

3.2. Nivelele manageriale

Managerii se deosebesc unii de alţii prin nivelul organizaţional la care se situează şi care le defineşte aria responsabilităţilor şi prin natura activităţilor coordonate.

 

 

 

 

 

 
   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Fig. 5 Nivelele manageriale

 

a)        Managerii de primă linie sau supraveghetorii – fac legătura între executanţi şi managerii de pe nivelul superior lor. Ei răspund de producţia curentă a bunurilor şi serviciilor şi petrec cea mai mare parte a timpului comunicând şi rezolvând problemele legate de aceasta. Sunt cunoscuţi sub denumiri ca: şef de secţie, şef de atelier, supraveghetor, maistru etc.

b)        Managerii de nivel mediu – transformă strategiile şi politicile globale comunicate de către managerii de vârf în obiective şi programe specifice. Timpul lor este dedicat în principal diferitelor întâlniri de lucru, întocmirii unor rapoarte şi comunicări cu nivelele manageriale superior şi inferior lor.

c)        Managerii de vârf stabilesc obiectivele, strategiile şi politicile, reprezintă organizaţia în raporturile cu administraţia centrală şi/sau locală şi cu partenerii de afaceri, fiind răspunzători de procesele decizionale de ansamblu ale organizaţiei. Cea mai mare parte a timpului de muncă o petrec comunicând cu alţi manageri de vârf din cadrul firmei şi/sau cu persoanele importante din afara firmei.

În SUA, denumirile acestor manageri sunt: chaiman, president, chief executive officer, executive vicepresident, senior vicepresident, vicepresident, general manager, etc.

Este dificil de găsit corespondenţa între aceste denumiri şi cele uzuale din limba română. În general se folosesc termeni ca director (manager) tehnic, economic, comercial, juridic, de personal, etc.

După natura activităţii coordonate managerii pot fi clasificaţi în:

a)    Manageri funcţionali (sau specialişti) – când sunt responsabilii unor arii specializate în operaţiuni, cum ar fi: contabilitate, personal, financiar, marketing, producţie, cercetare-dezvoltare.

b)   Manageri generali – deţin poziţii cu unele responsabilităţi multifuncţionale.

 

3.3. Rolurile manageriale în organizaţie

 În rezolvarea problemelor cu care se confruntă managerii trebuie să îndeplinească, în combinaţii diferite (după nivelul ierarhic pe care se situează) funcţiile de bază ale managementului: planificarea, organizarea, conducerea (coordonarea sau leadership-ul) şi controlul.

Îndeplinirea acestor funcţii de bază presupune cumulul unor comportamente sau set de roluri manageriale.

Fiecare funcţie în parte presupune prezenţa unei combinaţii de roluri, iar importanţa relativă a diferitelor roluri variază în funcţie de nivelul ierarhic pe care se situează managerul şi de funcţia îndeplinită la un moment dat.

Henry Mintzberg a studiat comportamentul unui mare număr de manageri şi a ajuns la concluzia că există 10 roluri fundamentale pe care le joacă managerii, grupate, după natura lor, în trei mari categorii: interpersonale, informaţionale şi decizionale:

  1. Roluri interpersonale – descind din autoritatea formală a managerului
  2. 1.    Figură reprezentativă au centrală a organizaţiei:

-   reprezintă organizaţia la diferite ceremonii oficiale;

-   semnează documentele oficiale;

-   stimulează subordonaţii, clienţii etc

  1. 2.    Conducător (lider) – în direcţionarea şi coordonarea activităţii subordonaţilor. Comportamentul specific acestui rol apare numai în raporturile directe cu subalternii, adică la angajarea, promovarea, destituirea, motivarea sau controlul personalului.
  2. 3.    Legătură (liason) – impus de raporturile cu alte persoane, subalternii sau superiorii, respectiv cu membrii consiliului director, furnizorii, oficialităţile administrative, etc.

b. Roluri informaţionale

  1. 4.    Monitor al informaţiilor, adică receptor, evaluator şi selector al informaţiilor din mediu, care pot influenţa performanţa organizaţiei.
  2. 5.    Difuzor al informaţiilor (sau diseminator), transmiţător al acestora înspre subordonaţi şi alte persoane din cadrul organizaţiei.
  3. 6.    Purtător de cuvânt – calitate în care managerul transmite poziţia oficială a organizaţiei, în special celor din exteriorul acesteia.

c. Roluri decizionale – sunt probabil cele mai importante din întreaga activitate managerială întrucât aici intervine managerul în adaptarea continuă a organizaţiei la mutaţiile intervenite în mediul acesteia.

  1. 7.    Întreprinzător, iniţiator, generator de schimbări planificate în viaţa organizaţiei, cum ar fi: testarea unei noi pieţe, iniţierea unei anchete în rândul consumatorilor, etc. şi supervizor al desfăşurării acestor schimbări.
  2. 8.    Atenuator sau corector al tulburărilor care pot provoca schimbări nedorite: greve, anularea contractului încheiat cu un furnizor, întârziere în desfacerea produselor, etc.

În acest sens el  iniţiază acţiuni corective în perioade de dispute şi a crizelor, rezolvând conflictele dintre subordonaţi.

  1. 9.    Alocator de resurse – decide cum se distribuie resursele stabilind priorităţile şi bugetele (managerul hotărăşte cine va beneficia de resursele organizaţiei, câţi bani se vor folosi pentru reclamă şi echipament, cum se satisface cererea suplimentară – se va lucra în mai multe schimburi sau se vor plăti ore suplimentare? – cine va fi premiat şi cu cât, cât afectează din timpul propriu managerul pentru discuţiile cu diferiţi solicitanţi, etc.).
  2. 10.         Negociator în discuţiile cu diferite persoane sau grupuri, în vederea realizării unor înţelegeri (cu sindicatele, guvernul sau agenţiile guvernamentale, furnizorii, clienţii).

 

3.4. Aptitudinile manageriale

Aptitudinile – privite ca însuşiri, caracteristici înnăscute şi dobândite ale managerilor – condiţionează simplitatea şi eficienţa procesului managerial.

După natura lor ele pot fi grupate în trei mari categorii: conceptuale, tehnice şi umane.

Aptitudinile de conceptualizare – reflectă abilitatea managerului de a percepe şi înţelege organizaţia ca întreg, dependenţele dintre părţile şi funcţiile ei, de a diagnostica şi evalua diferite tipuri de probleme manageriale. Ele implică procesul gândirii sistemice.

Aptitudini tehnice – foarte concrete, sunt dezvoltate şi accentuate în procesul instruirii managerului. Ele îi permit vehicularea unor metode, procedee şi tehnici specifice domeniului pe care-l coordonează.

Aptitudinile de iniţiere, dezvoltare şi finalizare a unor relaţii umane necesare manifestării relaţiilor cu sursa vitală a organizaţiei: oamenii. Ele permit managerului să imprime oamenilor motivaţii, să mânuiască conflictul şi să coordoneze munca de grup.

Aptitudinile de comunicare – sintetizează capacitatea managerului de a recepta şi transmite informaţii, gânduri, sentimente şi atitudini (sunt importante pentru toate nivelele manageriale)

 

 

 

 

 

 

 

Fig. 6 Importanţa relativă a aptitudinilor manageriale pe nivele ierarhice

3.5. Responsabilitatea socială şi etica profesională

Responsabilitatea socială are ca obiectiv primordial: obligaţia managerilor de a lua decizii şi de a acţiona astfel încât să contribuie la bunăstarea individului, în interesul societăţii şi al organizaţiei pe care o conduce.

Există patru categorii de responsabilităţi sociale:

 

Responsabilităţi discreţionare

Responsabilităţi etice

Responsabilităţi legale

Responsabilităţi economice

 

 

Responsabilitatea economică – presupune că managerii trebuie să folosească resursele şi energia în activităţi destinate creşterii profitului, şi prin aceasta, a bunăstării organizaţiei şi indivizilor.

Responsabilitatea legală – obiectivele economice trebuie aliniate la cadrul legal recunoscut în societate. De pildă, organizaţia trebuie să respecte clauzele contractuale încheiate cu furnizorii sau clienţii, trebuie să servească clienţii la timp, să nu producă bunuri cu defecte, etc.

Responsabilitatea etică – presupune obligativitatea conducătorului şi organizaţiei de a lua hotărâri în conformitate cu legea, dar şi imparţiale, respectând drepturile individuale şi ale comunităţii.

Responsabilitatea discreţionară – este de natură pur voluntară şi constă în dorinţa organizaţiei de a oferi contribuţii sociale care nu reprezintă obligaţii economice, sociale sau etice, ele incluzând acţiuni generoase, filantropice, fără profit.

În legătură cu etica managerială contemporană, studiile şi literatura de specialitate remarcă tot mai des o criză determinată de: introducerea cu bună ştiinţă pe piaţă a unor produse subcalitative, ignorarea consecinţelor poluării, spionajul industrial, corupţia şi şantajul, etc. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CAPITOLUL IV

 

ORGANIZAŢIA ŞI MEDIUL SĂU EXTERN

 

 

Organizaţiile, privite ca sisteme deschise, nu funcţionează în vid ci vin în interacţiune cu lumea exterioară, cu mediul lor extern, dacă doresc să supravieţuiască şi să-şi sporească eficienţa.

Mediul extern joacă un rol fundamental în dinamica organizaţiei, influenţând forma şi natura acesteia. Cum se explică aceasta? Mai întâi prin faptul că toate input-urile folosite de organizaţii provin din mediu (materii prime, energie, forţa de muncă, utilaje etc.), apoi output-ul organizaţiei apare pe o anumită piaţă care este şi ea o parte a mediului. De asemenea, multe aspecte ale procesului de transformare a intrărilor în ieşiri sunt constrânse sau reglate la factori de mediu (de exemplu reglementări legale sau administrative).

Cunoaşterea factorilor de mediu este deci esenţială pentru managementul organizaţiei.

Mediul extern este definit ca un ansamblu de factori sau forţe ce influenţează supravieţuirea organizaţiei. “Ia universul, extrage din el subsistemul ce reprezintă organizaţia şi ceea ce rămâne este mediul său extern”. La prima vedere pare simplă această separare a tot ceea ce există dincolo de graniţele organizaţiei. În realitate acest proces este extrem de dificil deoarece componentele mediului sunt foarte numeroase, dinamice, imprevizibile şi, cel mai adesea, turbulente pentru organizaţie.

În abordarea mediului extern al organizaţiei se disting următoarele:

-   mediul general şi mediul specific;

-   mediul simplu şi mediul complex;

-   mediul static şi mediul dinamic;

-   mediul real şi cel perceput.

Mediul general cuprinde toate condiţiile economice, politice, sociale, juridice, ecologice şi culturale care pot avea impact asupra organizaţiei.

Alvin Toffler este de părere că însăşi corporaţia (forma cea mai complexă a organizaţiei contemporane) trebuie redefinită în funcţie de “pentagonul de presiuni” (factori) ce se manifestă în mediul:

-          fizic;

-          social

-          al informaţiilor

-          politic şi

-          moral

Aceste presiuni (sau factori) sunt replici la efectele activităţii organizaţiei asupra mediului însuşi. Astfel, organizaţiile sunt răspunzătoare pentru poluarea, otrăvirea oceanelor, schimbările climatice etc. şi de aici responsabilitatea managerilor de a transforma impactul ecologic din negativ în pozitiv, şi astfel a organizaţiei dintr-o instituţie “economică” într-una “ecologică”. Presiunile biosferei (mediului fizic) sunt evidente.

Sociosfera este azi mult mai organizată decât în trecut fiind reprezentată de un număr mare de asociaţii, fundaţii, instituţii, agenţii, sindicate etc., bine organizate.

Acţiunile organizaţiei se răsfrâng şi asupra grupurilor formale (organizate) şi, de aceea, ea este constrânsă de aceste forţe sociale să-şi asume responsabilitatea nu numai pentru produsele ei economice, ci şi pentru efectele sociale ale activităţii sale.

Infosfera – influenţează organizaţia prin faptul că informaţia devine o resursă strategică şi pot apărea, pe de o parte, conflicte sau concurenţă în legătură cu accesul la informaţii şi, pe de altă parte, pretenţii din partea “publicului” pentru o mai bună comunicare şi o corectă informare asupra activităţilor organizaţiilor.

De asemenea, organizaţia este implicată din ce în ce mai mult, în politică (locală, naţională, regională, transnaţională). Acţiunile politice se reflectă în special prin interese de grup care, influenţează iniţierea şi dezvoltarea afacerilor.

În fine, ţinuta etică a organizaţiei are un impact direct asupra sistemului de valori al societăţii ca urmare a faptului că organizaţia este privită tot mai mult ca un producător de efecte de ordin moral.

Mediul specific – este acea parte a mediului extern care are relevanţă directă pentru atingerea scopurilor organizaţiei.

Acest mediu este foarte particular pentru fiecare organizaţie astfel încât, de pildă dacă o firmă producătoare de calculatoare şi una producătoare de cosmetice funcţionează în acelaşi mediu general şi se adaptează la aceleaşi tendinţe generale, ele se confruntă, însă, cu forţe specifice domeniului lor de activitate ca de pildă, tipul pieţei de desfacere, piaţa de forţă de muncă, etc.

 

Mediul simplu şi mediul complex

Corelaţia “simplu-complex” este operaţională în analiza calitativă a mediului extern al organizaţiei.

Mediul simplu este considerat cel în care organizaţia se confruntă cu un număr relativ redus şi omogen de factori. De exemplu o firmă producătoare de oţel foloseşte o tehnologie rutinieră (respectă acelaşi proces tehnologic), produce un număr relativ redus de produse, piaţa de desfacere este relativ constantă şi bine cunoscută, iar ameninţarea din partea noilor intraţi pe piaţă este foarte redusă.

Mediul complex – factorii se prezintă sub o mare diversitate. Organizaţiile care se “mişcă” în asemenea mediu produc bunuri economice complexe, au numeroşi furnizori, cu multe unităţi componente, folosesc tehnologii complexe şi variate etc. (exemplu: industria aeronavelor)

 

Mediul static şi mediul dinamic

Mediul unei firme poate fi relativ stabil, şi deci previzibil în practica managerială şi în elaborarea strategiei organizaţiei. Cel aflat în continuă schimbare necesită adaptări repetate şi o atitudine inovativă din partea managerilor.

Totodată, în anumite situaţii sunt supuse schimbării doar anumite componente ale mediului, în timp ce altele rămân relativ stabile. De pildă, componenta culturală a mediului are caracter stabil, pe când cea concurenţială şi politică au o dinamică accentuată. Particularizând, valorile fundamentale, corelate cu munca şi tehnologia, se transmit de la o generaţie de lucrători la alta pe când normele legale sau administrative ce privesc sectorul respectiv de activitate se pot modifica destul de des.

 

Mediul real şi mediul perceput

Percepţia oamenilor asupra unui anumit lucru sau fenomen este funcţie de poziţia pe care o ocupă faţă de acel lucru (“vezi în funcţie de locul în care şezi”).

Este necesar să se facă o disociere între mediul obiectiv (real) şi cel perceput de manageri pentru că acest lucru contează în elaborarea deciziilor.

Mediul organizaţiei nu are linii clare de demarcaţie. Acelaşi mediu poate fi perceput de către o organizaţie ca imprevizibil şi complex, iar de către alta, ca static şi uşor de înţeles. Tot aşa, pe diferite trepte ale structurii ierarhice se observă forţe diferite ale mediului şi, deci, medii specifice diferite. Acestea conduc la impresia că organizaţia “îşi construieşte sau inventează mediul” în funcţie de percepţia managerilor asupra lumii înconjurătoare.

În procesul decizional ceea ce contează este mediul perceput, deoarece managerii se bazează pe percepţia lor asupra gradului de incertitudine a mediului respectiv.

În cele din urmă, instabilitatea mediului nu trebuie considerată ca o frână în calea eficienţei. Impactul ei asupra adaptabilităţii organizaţiei la noua configuraţie a mediului depinde, mai ales, de abilitatea managerilor de a intui şi prezice instabilitatea şi direcţiile schimbării.

 

4.1. Forţele mediului extern al organizaţiei

Din multitudinea factorilor care condiţionează permanent viaţa organizaţiei prezentăm în continuare câteva aspecte privind concurenţa, mediul politic şi mediul cultural.

Forţele concurenţiale – sunt date de elementele ce determină competiţia şi, deci, profitabilitatea unei industrii. Cunoaşterea lor permite găsirea unei poziţii de pe care organizaţia, ori se poate apăra de mediu, ori îl poate influenţa în favoarea ei.

Forţele ce trebuie luate în considerare în modelarea competiţiei, diferă de la o industrie la alta. Astfel, în industriile cu pieţe monopoliste, forţele concurenţiale determinante sunt produsele substituibile (exemplu: transportul rutier este concurentul numărul unu pentru transportul pe calea ferată). În sectoarele oligopoliste este mai importantă forţa concurenţilor existenţi şi a furnizorilor lor (exemplu: producătorii de autoturisme, medicamente, detergenţi, cosmetice etc.). În domeniul puternic concurenţial suveranitatea aparţine clienţilor şi potenţialilor noi intraţi pe piaţa respectivă (exemplu: în industria bunurilor de larg consum, opţiunea clientului pentru o marcă sau alta reprezintă forţa concurenţială cea mai puternică).

Michael Porter, profesor la Harvard Graduate School of Business susţine că managementul organizaţiei trebuie să aleagă o strategie bazată pe avantajul ei concurenţial (punctele forte ale organizaţiei contra slăbiciunilor concurenţilor).

Strategii concurenţiale ( în viziunea lui Michael Porter):

  1. a.    strategia leadership-ului global prin cost - când organizaţia îşi propune să fie producătorul cu cel mai scăzut cost (la nivelul întregii industrii);

Consecinţe:

-       reducerea preţului şi astfel mărirea părţii de piaţă câştigate;

-       flexibilitatea în negocierile cu furnizorii;

-       firma va institui o barieră înaltă la intrarea în domeniul respectiv.

  1. b.    strategia diferernţierii prin calitate înaltă – dacă organizaţia urmăreşte unicitatea produsului ei (prin serviciu prompt şi competent, design inovativ, imagine de marcă pozitivă, neobişnuită etc.). Esenţial este ca atributul ales să diferenţieze net produsul, să fie atât de semnificativ încât să justifice preţul mai mare (impus de costul diferenţierii).

Consecinţe:

- poziţie avantajoasă în competiţie deoarece creează loialitatea consumatorilor faţă de marcă;

- bariere înalte la intrare.

  1. c.    dacă firma urmăreşte să obţină avantaje de cost,  diferenţiere, sau o combinaţie a acestora, pentru un anumit grup de consumatori (nu pe întreaga industrie în care operează), ea va adopta o strategie ţintă (focus).

Se bazează pe premisa că firma este aptă să servească o piaţă ţintă mai eficient decât acei concurenţi care îşi dispersează forţele pe întreaga piaţă a industriei respective.

Componentele forţelor concurenţiale (Porter)

 

 

 

 

 
 

Puterea de negociere a cumpărătorilor

 
 

 

 

 

 

 

 

 


Fig. 7 Componentele forţelor concurenţiale (Porter)

Puterea de negociere a clienţilor este mare dacă:

  1. clienţii sunt puţini la număr, dar puternici (oligopson);
  2. ofertanţii unor produse standardizate sunt numeroşi, deci, clienţii se pot reorienta uşor;
  3. clienţii ameninţă cu transformarea lor înşişi în ofertanţi.

Puterea de negociere a furnizorilor este mare în situaţiile în care:

  1. ofertanţii sunt foarte puţini, dar puternici (oligopol);
  2. clienţii au putere de negociere apropiată;
  3. produsul oferit este un factor de producţie sau resursă importantă pentru industria cumpărătoare (puterea de negociere a furnizorilor creşte şi mai mult, dacă produsul oferit este perisabil sau nu poate fi stocat);
  4. produsul oferit este puternic diferenţiat prin calităţile pe care le întruneşte.

 

Forţele politice

Acest tip de forţe acţionează asupra organizaţiei prin intermediul agenţiilor guvernamentale, grupurilor de interes, sindicatelor, asociaţiilor comerciale etc., existente în afara graniţelor ei.

Pentru a anticipa acţiunea unor astfel de forţe sau pentru a le răspunde, managerii trebuie să apeleze la strategii “politice”. Cele mai importante strategii politice sunt:

Negocierea – se adoptă când există dezacord între organizaţie şi unele forţe politice cu privire la anumite interese, revendicări, servicii etc.

Cooptarea – organizaţia atrage, formal, reprezentanţi ai forţelor politice în procesul decizional propriu în scopul creări unei imagini favorabile, extinderea unei reţele sau obţinerea unui tratament corect (sau chiar preferenţial) etc.

Astfel, persoane aflate în afara organizaţiei sunt atrase în Consiliul de Administraţie propriu, în scopul de a menţine stabilitatea firmei, de a-i asigura creşterea etc.

Lobby-ul. Organizaţiile a căror supravieţuire şi creştere depind de deciziile agenţiilor guvernamentale, încearcă să influenţeze aceste agenţii, prin persuasiune şi ofertă de informaţii.

Cea mai des întâlnită formă de lobby este cea practicată prin intermediul unor asociaţii purtătoare ale interesului unui grup de organizatori şi indivizi. În SUA există peste 4000 de organizaţii naţionale de lobby, reprezentate permanent la Washington D.C. Cele mai mari organizaţii de lobby din SUA sunt Camera Naţională de Comerţ şi Asociaţia Naţională a Producătorilor.

Coaliţia – când două sau mai multe organizaţii doresc ca, împreună, să-şi sporească influenţa asupra mediului. Se foloseşte frecvent pentru: opoziţia la o anumită lege, numirea unei persoane ca manager al unei agenţii guvernamentale, producerea unui bun (serviciu), constituirea unor facilităţi care depăşesc posibilitatea unei sigure firme (o uzină electrică, de exemplu) etc.

Reprezentarea – strategia prin care interesele diferitelor grupuri sunt purtate de diferiţii lor reprezentanţi. De exemplu, dacă în consiliul directorilor unei firme sunt membrii din interiorul organizaţiei, se consideră că aceştia nu reprezintă decât interesele managerilor acelei organizaţii şi nu pe cele ale acţionarilor ei. De aceea, se angajează o persoană în calitate de preşedinte al consiliului director şi la separarea clară a acestuia de managementul operaţional.

Specializarea organizaţională – presupune încercarea de a imprima angajaţilor anumite atitudini şi relaţii în muncă în interiorul şi în afara organizaţiei. De exemplu, organizarea de cursuri de dezvoltare a personalului menite să menţină cultura şi valorile firmei (iniţiativa şi libertatea în realizarea sarcinilor etc.)

 

Forţele culturale

Cultura poate fi considerată ca un ansamblu de caracteristici şi valori împărtăşite, care distinge membrii unui grup de oameni de cei ai altui grup.

Cultura poate fi, deci, observată şi prin intermediul valorilor, normelor şi comportamentelor indivizilor aparţinători unei organizaţii.

Pentru management, a semnificaţie deosebită au valorile culturale referitoare la muncă. Acestea au fost studiate de către Geert Hofstede,  în perioada când a lucrat ca cercetător la IBM. Cercetarea s-a bazat pe 116000 chestionare completate, referitoare la valorile culturale pe care lucrătorii (din 50 de ţări grupate în trei regiuni ale lumii) le corelează şi asociază cu munca. Diferenţele, constatate între culturile ţărilor studiate au fost structurate în jurul a patru criterii fundamentale şi anume:

1)   Distanţa între putere şi individ – adică măsura în care oamenii percep şi acceptă distribuţia inegală a puterii între indivizi şi instituţiile unei naţiuni. Ţările cu cea mai mică distanţă a puterii sunt Canada şi SUA pentru că în aceste ţări există credinţa generală în egalitatea în drepturi a tuturor indivizilor.

2)   Atitudinea indivizilor faţă de incertitudine – adică modul în care oamenii încearcă să evite sau să reducă situaţiile ambigue sau riscante.

Studiul a pus în evidenţă faptul că în SUA şi Canada există o mare acceptare şi toleranţă a riscului şi de aceea, managerii sunt mai receptivi la schimbarea normelor şi regulilor, la concurenţa deschisă, testarea noilor idei etc.

3)   Concepţia faţă de propriul destin sau raportul individualism-colectivism. Dacă membrii societăţii au grijă de ei înşişi şi de propriile familii, se spune că individualismul caracterizează acea societate, iar dacă accentul cade pe bunăstarea comună şi pe loialitatea unora faţă de alţii societatea se caracterizează prin spirit de colectivism.

4)   Diviziunea culturilor după criteriul sexului. Dacă într-o societate sunt prevalente caracteristici ca: agresivitatea, goana după bani şi bunuri, nepăsarea faţă de alţii – se spune că societatea respectivă este dominată de masculinitate. Opusul acesteia este societatea caracterizată prin feminitate.

 

 

 

 

CAPITOLUL V

 

Decizia şi procesul decizional

 

 

Decizia este momentul esenţial, finalitatea oricărui proces de conducere. Ea se defineşte, în esenţă, prin hotărârea de a alege o anumită variantă de acţiune din mai multe posibile.

Din această definiţie rezultă faptul că decizia implică:

  • existenţa mai multor alternative pentru a putea face posibilă alegerea;
  • este rezultatul unui act deliberat, conştient;
  • urmăreşte un anumit scop;
  • alegerea are efect asupra acţiunii.

Pentru ca o decizie să fie eficientă trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

  1. să fie fundamentată ştiinţific;
  2. să fie luată de organul sau persoana autorizată (care este investită cu acest drept);
  3. să fie luată la timp; să asigure operativitate şi unitate de acţiune;
  4. să fie simplă şi clară;
  5. să nu fie contradictorie.

5.1. Condiţii ale elaborării deciziei

Decizia implică acţiuni şi rezultate viitoare care nu pot fi întotdeauna prevăzute. Managerul se confruntă cu o mare varietate de probleme decizionale: de la cele cunoscute, structurate şi bine definite la cele ambigue, nestructurate şi nedefinite. În funcţie de natura acestor probleme, condiţiile în care se elaborează decizia sunt foarte diverse.

Condiţii de certitudine : pi = 1 sau 100%  

adică, probabilitatea manifestării evenimentului i este 1 sau 100%.

 

Sunt condiţiile în care managerul (decidentul) este bine informat despre o problemă, despre soluţiile alternative şi rezultatele acestor soluţii. aceasta înseamnă că decidentul poate controla, sau, cel puţin anticipa, evenimente şi poate avea certitudinea rezultatelor posibile. Decizia este relativ uşoară, în sensul că cea mai bună variantă este cea care generează rezultatul cel mai profitabil.

Nivelul managerial care acţionează cel mai adesea în condiţii de certitudine, este cel al primei linii. La acest nivel alternativele nu sunt prea numeroase şi deci procesul decizional nu este mare consumator de timp.

 
   

Condiţii de risc :                                (0 < pi < 1)  ,

adică suma probabilităţilor luate în calcul este 1 sau 100%.

           

Condiţiile de risc sunt cele în care managerul poate defini natura problemei, probabilitatea acţiunii factorilor relevanţi, soluţiile alternative şi probabilitatea cu care fiecare soluţie poate conduce la rezultatul dorit.

Dacă probabilităţile luate în calcul se bazează pe faptele şi cifrele existente şi pe datele referitoare la experienţe trecute similare, aceste probabilităţi sunt considerate obiective.

Dacă, în schimb, în adoptarea deciziei, managerul este constrâns să se bazeze mai mult pe judecată, experienţa proprie, opinia experţilor şi credinţele proprii, el va ataşa diferiţilor factori şi diferitelor rezultate – probabilităţi subiective.

 
   

Condiţii de incertitudine:

 

Sunt acele condiţii în care managerul are puţine sau nu are deloc informaţii referitoare la producerea acţiunii unor factori relevanţi şi, în plus, nici nu dispune de perspicacitatea şi intuiţia necesară stabilirii unor probabilităţi subiective.

În astfel de condiţii acţionează mai ales managerii de vârf şi cei ai unor servicii funcţionale (de exemplu cercetare-dezvoltare, planificare, marketing).

Tipologia deciziilor

Clasificarea deciziilor se poate face prin prisma mai multor criterii însă tipologizarea este relativă deoarece una şi aceiaşi decizie poate fi încadrată, din perspectiva fiecărui criteriu, în altă categorie.

(a)      După gradul de cunoaştere a problemei şi soluţiilor alternative:

  • decizii rutiniere;
  • decizii adaptive;
  • decizii inovative.

Deciziile rutiniere – apar ca răspuns la problemele bine definite şi cunoscute (sau structurate).

În condiţiile contemporane majoritatea problemelor structurate sunt rezolvate cu ajutorul calculatoarelor sau roboţilor.

  Deciziile adaptive se aplică, mai ales la problemele semistructurate. Se bazează pe compararea situaţiei actuale cu altele asemănătoare, manifestate în trecut. În această situaţie, varianta aleasă va fi ori identică cu una din deciziile trecute, ori adaptată la condiţiile modificate ale noii situaţii. Sunt de obicei decizii în condiţii de risc.

Deciziile inovative – implică managerii în probleme ambigue şi nedefinite care reprezintă o ruptură cu trecutul (sunt decizii luate în condiţii de incertitudine).

(b)      După natura condiţiilor în care se elaborează, deciziile se grupează în:

  • decizii în condiţii de certitudine;
  • decizii în condiţii de risc;
  • decizii în condiţii de incertitudine.

(c)      După orizontul în timp la care se referă, deciziile pot fi:

  • strategice – care vizează un orizont larg de timp, se referă la probleme majore şi influenţează ansamblul activităţii organizaţiei sau principalele ei componente;
  • tactice – sunt acelea care acoperă o perioadă de timp de până la un an, au ca obiect unele domenii importante ale organizaţiei şi influenţează doar o parte a acestuia. Ele concretizează deciziile strategice.
  • curente – sunt foarte frecvente, vizează un interval scurt de timp şi privesc un domeniu restrâns al organizaţiei. 

(d)     După numărul participanţilor la elaborarea deciziilor deosebim:

  • decizii unipersonale – fundamentate şi elaborate de o singură persoană
  • decizii de grup – sunt rodul conlucrării mai multor persoane

(e)      După numărul criteriilor decizionale, deciziile pot fi clasificate în:

  • unicriteriale – presupun compararea alternativelor pe baza unui singur criteriu (de pildă costul, profitul etc.)
  • multicriteriale – alternativele se compară prin raportarea la două sau mai multe criterii

 

5.2. Procesul decizional

În mecanismul decizional sunt implicate următoarele elemente:

  1. 1.        decidentul (singular sau de grup)
  2. 2.        obiectivul (scopurile) urmărit a se realiza prin adoptarea unui anumit curs de acţiune
  3. 3.        variantele (strategiile, alternativele)
  4. 4.        mulţimea criteriilor de apreciere a variantelor

 

 

 

Criteriile de apreciere pot fi:

tehnice (consum de materii prime, durata ciclului de producţie etc.)

economice (profitul, preţul, durata de recuperare a investiţiilor etc.)

sociale (forţa de muncă, importanţa produselor în cadrul pieţei etc.)

 

5. mulţimea consecinţelor criteriilor de apreciere a diverselor variante.

Analizând fiecare variantă posibilă în raport cu fiecare criteriu, obţinem un anumit nivel al criteriului, numit consecinţă (notat aij).

                        c1      c           cj          cm

     v1    a11     a12   …   aij   …   a1m

       v2      .         .             .            .                         

      .       .         .             .            .       

      .       .         .             .            .

     vi     ai1   ……….    aij   …   aim

      .       .         .             .            .

        .        .         .             .            .

        .        .         .             .            .

    vn     an1   ……….   anj   …   anm

 

6.  starea naturii (stări de condiţii obiective)

 

 

5.3. Instrumente decizionale

5.3.1. Instrumente folosite în elaborarea deciziilor rutiniere

Deciziile rutiniere sunt specifice problemelor cunoscute, bine definite şi structurate. Ele se elaborează, de regulă pe baza respectării unor reguli şi procedee standard, şi prin modelarea matematică de tipul programării liniare.

 

Regulile şi procedeele standard:

Regula: precizează cursul de acţiune ce trebuie urmat. Ea are menirea uniformizării proceselor de elaborarea a deciziei şi acţiunilor managerilor pentru rezolvarea problemelor rutiniere.

Procedeul standard: cuprinde o serie de reguli care trebuie urmate într-o anumită succesiune.

Organizaţiile cu structură birocratică sau management birocratic utilizează reguli şi procedee standard (agenţii guvernamentale, universităţi, şcoli şi chiar unele firme productive).

Programarea liniară – este operantă mai ales în cazul deciziilor rutiniere referitoare la problemele structurate dar foarte complexe, cum ar fi programarea factorilor de fabricaţie a unui produs, alocarea raţională a materiilor prime şi utilajelor pe secţii, ateliere etc. Ea ajută managerii să determine cea mai bună alocare a resurselor (materiale, umane, financiare, temporale) pentru realizarea unui obiectiv cuantificabil.

Condiţiile care stau la baza utilizării acestui model sunt următoarele:

  1. variabilele modelului trebuie să fie cuantificabile (în unităţi naturale, valorice sau temporale);
  2. relaţiile dintre variabile trebuie să fie liniare, adică o schimbare petrecută într-o anumită variabilă provoacă o modificare proporţională în altă variabilă;
  3. relaţiile dintre variabile trebuie exprimate sub formă de ecuaţii matematice;
  4. ecuaţiile sunt însoţite de restricţiile pe care trebuie să le respecte variabilele decizionale;
  5. variabilele şi relaţiile dintre ele sunt cunoscute şi controlabile de către decident;
  6. trebuie maximizat sau minimizat un singur obiectiv cuantificabil.

Dacă numărul variabilelor şi ecuaţiilor implicate este foarte mare se utilizează calculatoarele electronice.

5.3.2. Deciziile adaptive

Cele mai cunoscute instrumente folosite sunt: punctul critic, matricea rezultatelor şi arborele decizional.

1. Punctul critic – (break-even) – se utilizează în deciziile privind prognozarea profitului,  controlul cheltuielilor şi determinarea preţului, precum şi în unele decizii referitoare la investiţii. El surprinde relaţia dintre volumul producţiei, pe de o parte, şi nivelul costului, profitului şi încasărilor din vânzarea unui produs, sau a unui grup de produse, pe de altă parte.

Datele modelului pot fi reale sau estimate.

Elementele acestui instrument sunt:

  • Costurile fixe, (indirecte sau convenţional constante), adică acele elemente de cost care nu sunt influenţate de dinamica producţiei: chirii, impozite pe clădiri şi terenuri, asigurări, salariile personalului administrativ, tehnic şi de supraveghere, cheltuieli cu iluminatul, încălzitul clădirilor, amortismentul capitalului fix. Aceste elemente reprezintă obligaţii ce nu pot fi evitate de către organizaţie.
  • Costurile variabile (directe) – sunt acele elemente care depind de volumul producţiei şi cuprind: salariile muncitorilor direct productivi, plata materiilor prime, materialelor, combustibililor, energiei pentru producţie, cheltuieli cu ambalarea şi transportul produselor finite.
  • Costurile totale, respectiv suma costurilor fixe şi variabile.
  • Încasările din vânzarea produselor sau venitul total (preţul unitar multiplicat cu volumul vânzărilor).
  • Profitul, calculat ca diferenţă între încasările din vânzarea produselor şi costul total.
  • Pierderile calculate ca diferenţă între costul total şi încasările din vânzări (în cazul în care costul total depăşeşte încasările).
  • Punctul critic, respectiv punctul în care costul total şi încasările din vânzări sunt egale. Punctul critic este cel care marchează volumul producţiei dincolo de care firma înregistrează profit

 

 

profit

 

ct

 

Q

 

Qcritic

 

ct, P

 

cvar

 

cfix

 

pierdere

 
relaţiile dintre aceste elemente sunt sugerate de figură:

 

 

 
   
 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Fig.8 Pragul de rentabilitate

 

V = p·Q;    Ct = Cfix + Q·Cvar

Punctul de echilibru se găseşte egalând ecuaţiile celor două drepte: a costului total şi a veniturilor din încasări:

V = Ct

 

pQ = Cfix+ Q·Cvar

 

            De aici,               Qcritic =

 

Aceasta este formula de calcul a pragului de rentabilitate: sub nivelul producţiei critice, costurile totale depăşesc încasările din vânzări, ceea ce înseamnă că ne aflăm în zona de pierderi, iar peste acest prag, încasările depăşesc costurile, deci se obţine profit.

Acest instrument trebuie utilizat cu precauţie întrucât face abstracţie de o mulţime de factori care condiţionează mărimea profitului.

 

2. Matricea rezultatelor

Este un instrument care se bazează pe presupunerea că managerul poate identifica obiectivul dorit şi poate preciza cursurile de acţiune alternativă. Are menirea de a ajuta managerul în evaluarea alternativelor respective.

Matricea rezultatelor se prezintă ca o listă bidimensională de cifre sau simboluri (aranjate pe linii şi coloane) care identifică stările posibile ale naturii (variabilele necontrolabile), probabilitatea şi rezultatul fiecărei strategii.

  • Stările naturii (N) sau condiţiile viitoare posibile, semnificative pentru decizie (de exemplu nivele cererii unui produs în funcţie de preţul acestuia);
  • Probabilitatea (P) producerii fiecărei stări a naturii (suma probabilităţilor este egală cu 1).
  • Rezultatul (Q) corespunzător fiecărei combinaţii strategie – stare a naturii. El poate fi exprimat, de pildă, sub forma profitului sau pierderii.

Rezultatul capătă deci, forma unei valori condiţionale (adică, apare doar dacă, pentru starea X a naturii se alege strategia Y).

Determinarea probabilităţilor stărilor naturii se poate face fie obiectiv, fie subiectiv.

Criteriile pe baza cărora decidentul evaluează strategiile pot fi:

  1. criteriul valorii aşteptate  (de expectanţă);
  2. criteriul raţionalităţii (criteriul Laplace, aplicabil deciziilor în condiţii de incertitudine);
  3. criteriul probabilităţii maxime (pe baza căruia este aleasă starea naturii cu probabilitate maximă).

  Astfel, în cazul criteriului valorii aşteptate, decidentul are de calculat valoarea aşteptată  a fiecărei strategii (V.A.), care este o medie aritmetică ponderată a rezultatului sau o sumă a valorilor condiţionale ponderate cu probabilitatea producerii lor.

 

Strategia (cursul de acţiune)

Stările posibile ale naturii

N1

N2

N3

Nm

Probabilitatea producerii stărilor naturale

p1

p2

p3

pm

S1

Q11

Q12

Q13

Q1m

S2

Q21

Q22

Q23

Q2m

S3

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Sn

Qn1

Qn2

Qn3

Qnm

Tab. 1 Matricea rezultatelor

VA1 = p1 ×Q11 + ……. + pm ×Q1n

3. Arborele decizional – se utilizează cu succes în situaţiile complexe care comportă o serie de decizii, a căror probabilitate de producere şi dimensiune sunt determinate de hotărârea adoptată în momentul precedent. Fiecare decizie depinde de rezultatul unui eveniment aleator (a cărui probabilitate poate fi însă anticipată).

Arborele decizional se utilizează în deciziile de grup, caracterizate de prezenţa condiţiilor de risc şi incertitudine. De asemenea, el permite dezmembrarea unei probleme decizionale complexe într-o suită ordonată, logică de probleme mai simple. Pe baza soluţiilor la aceste probleme simple se pot deduce soluţiile problemei complexe.

Se apelează la acest instrument de regulă pentru rezolvarea problemelor complexe cu implicaţii financiare semnificative, cum ar fi stabilirea preţului, extinderea capacităţii de producţie, introducerea în fabricaţie a noi produse, achiziţionarea unei alte firme etc.

Arborele decizional permite de asemenea evaluarea şanselor, riscurilor, obiectivelor şi câştigurilor monetare.

Scheletul arborelui este format din noduri şi linii. Nodurile reprezintă momente decizionale: cele care reprezintă deciziile în condiţii de certitudine au formă pătrată, iar cele ce sugerează deciziile în condiţii de risc sau incertitudine au formă de cerc. Liniile reprezintă activităţile sau alternativele posibile.

Construcţia arborelui decizional presupune parcurgerea următoarelor etape:

  1. definirea problemei decizionale şi a evenimentelor principale care condiţionează probabilistic consecinţele decizionale ale fiecărei alternative;
  2. reprezentarea grafică, sub forma unui arbore stilizat, cu un număr variabil de ramuri;
  3. determinarea consecinţelor aferente fiecărei alternative, pe baza probabilităţii apariţiei şi producerii evenimentelor respective. De regulă consecinţele îmbracă forma costului, profitului, ratei rentabilităţii.
  4. stabilirea probabilităţii obiective sau subiective a evenimentelor (cu ajutorul metodelor statistice, analitice sau empirice, ori cu ajutorul estimării subiective a managerilor sau a unui grup de consultanţi);
    1. calculul speranţei matematice a fiecărei consecinţe  şi alternative decizionale, utilizând formula:

 

 

 

 


  1. alegerea variantei optime, prin compararea speranţelor matematice. De regulă, alternativa cea mai favorabilă este cea cu speranţa matematică cea mai mare.

 

5.3.3. Instrumente de elaborare a deciziilor inovative

Rezolvarea problemelor puţin structurate şi nestructurate presupune gândirea “laterală” care încurajează identificarea şi punerea unor noi probleme, şi deci, găsirea de noi soluţii. În aceste cazuri se valorifică creativitatea, abilitatea şi capacitatea managerilor de a vizualiza, prevedea şi genera idei noi.

 

Sistemele expert

Un sistem expert este un instrument complex prin care se stochează, se codifică, se pune la dispoziţia unui utilizator o expertiză umană de cea mai înaltă specializare şi se amplifică această expertiză prin capacitatea de memorare şi procesare a calculatorului.

Un sistem expert este format din patru elemente:

  1. Baza de cunoştinţe  - tot ceea ce înseamnă erudiţia, iscusinţa unui mare specialist. Ea este stocată sub formă de reguli “dacă - atunci” şi de scenarii.
  2. Baza de date – cuprinde descrierea problemei studiate. Ea este alimentată de utilizator şi permite sesizarea parametrilor problemei de rezolvat.
  3. Motorul de inferenţă (procesorul) – alege cunoştinţele şi informaţiile necesare rezolvării problemei, pentru construirea unui raţionament care să conducă la soluţii.
  4. Mediul sistemului, cuprinde două module: a) modului “interfaţă” care achiziţionează cunoştinţe în vederea îmbogăţirii sistemului; b) modului de explicare, care permite nespecialistului să urmărească drumul logic al sistemului.

Sistemele expert se aplică problemelor insolvabile prin algoritmi. Ele au, deci, capacitatea de autoadaptare la problemele inedite.

Pentru deciziile inovative de grup, cele mai cunoscute instrumente sunt: modelul OSBORN  sau metoda Brainstorming (a cărui traducere acceptată este cea de „asalt al ideilor”) , Nominal Group Technique (NGT), reuniunea Phillips 66, tehnica Delphi, tehnica Panel, modelul Vroom – Yetten – Jago etc.

 

Creativitatea şi rolul ei pentru management

Există o serie de concluzii elaborate în urma cercetărilor de specialitate:

  • fiecare om normal este un creator potenţial;
  • capacitatea de creaţie a unui individ variază între anumite limite;
  • rutina şi prejudecăţile diminuează sau anulează capacitatea creatoare;
  • aptitudinile creatoare se pot forma şi dezvolta prin instruire;
  • capacitatea creatoare se dezvoltă mai bine într-un mediu social favorizant;
  • capacitatea creatoare este stimulată de elemente motivaţionale sau emoţionale;
  • cunoaşterea metodelor de stimulare a creativităţii favorizează producţia creatoare a unei persoane.

Toţi oamenii se nasc cu potenţial de creaţie, dar acesta se pierde în procesul de creştere. La 5 ani, 90% din copii au potenţial creativ, la 7 ani, 10% din copii, iar la 45 de ani 2% din oameni au acest potenţial. Totuşi, peste 60% din marile realizări ale omenirii au fost date de oameni peste 60 de ani.

Conceptul de creativitate, pentru a avea valoare pentru o organizaţie, pentru un manager, trebuie să fie folositor în luarea deciziilor şi în alte activităţi ale organizaţiei. Procesul creativ trebuie focalizat spre rezolvarea problemelor organizaţiei. Există două tehnici mai des folosite de stimulare a creativităţii, şi anume Brainstorming-ul şi Sinectica, însă numărul variantelor tehnicilor creative este destul de mare.

Brainstormingul este o tehnică folosită pentru stimularea creativităţii, pentru găsirea unor idei, alternative noi şi imaginative de rezolvare a unor probleme.

Esenţa brainstormingului – metodă elaborată de Alex Osborn în 1939 – constă în separarea intenţionată a actului imaginaţiei de faza gândirii critice, obiective, raţionale. De aici şi-a dobândit oa altă denumire şi anume cea de metodă a evaluării amânate (de suspendare a evaluării). În fine, i s-a mai spus “THE BIG YES” (filosofia marelui DA), întrucât în prima fază se acceptă necondiţionat toate ideile.

            Pentru aceasta, şase, până la doisprezece indivizi sunt reuniţi pentru găsirea, dezvoltarea unor soluţii la o problemă. Sesiunea decurge într-o atmosferă amiabilă şi se recomandă ca membrii aleşi să aibă pregătiri diferite, pentru ca problema să fie analizată dintr-o varietate de perspective.

Regulile de bază pentru o sesiune brainstorming sunt:

  1. Participanţii sunt încurajaţi să propună idei chiar năstruşnice, extreme (se urmăreşte cantitatea ideilor);
  2. Participanţii sunt încurajaţi să dezvolte sugestiile făcute de ceilalţi.
  3. Participanţilor li se interzice criticarea ideilor celorlalţi; 
  4. Întâlnirile trebuie înregistrate pentru păstrarea ideilor formulate;
  5. Şedinţele trebuie să dureze între 20 minute şi o oră pentru o eficienţă maximă.
  6. Problema în discuţii trebuie să fie rezolvabilă.

Scopul brainstormingului este stimularea gândirii libere prin înlăturarea ameninţării inhibatoare a ridicolului.

Brainstormingul este folosit în publicitate, reclamă, dezvoltarea noilor produse şi alte situaţii decizionale complexe. Deşi brainstormingul este cel mai adesea aplicat în cadrul grupurilor, unele cercetări sugerează că brainstormingul individual poate fi chiar mai eficient.

Compania americană Can a folosit tehnica şedinţelor de brainstorming pentru rezolvarea problemelor pe care le-au cauzat ratele înalte ale dobânzilor, inflaţia şi grava supercapitalizare. Compania a creat un grup de şase “combatanţi” care se întâlneau o dată pe săptămână pentru a dezvolta, a găsi variate soluţii. Soluţia lor finală a fost să fie vândută partea din companie care se ocupa de hârtie (aproximativ 25% din companie) şi să folosească banii pentru a achiziţiona Companiile Asociate Madison (Associated Madison Companies), o companie de asigurări. Comisia a stabilit că pentru a rămâne pe piaţa puternic concurenţială a hârtiei erau necesare investiţii suplimentare de 1 miliard de dolari. Compania de asigurări pe de o parte, era profitabilă fără a necesita fonduri adiţionale. Prin brainstorming, a soluţie unică ce poate nu s-ar fi adoptat niciodată, în alte condiţii, a fost îmbrăţişată.

 

Sinectica – înseamnă a pune împreună elemente diferite şi irelevante.

Metoda se mai numeşte şi metoda GORDON (William Gordon a aplicat-o câţiva ani la mai multe firme din America). Este o variantă a brainstormingului. 

Grupul este de minim 3 persoane şi maxim  6, conduse de un lider care lucrează faţă în faţă cu un specialist, ceilalţi membrii fiind pe lateral.

 

Membrii sunt de specializări diferite şi temperamente diferite (se recomandă 1 economist, 1 sociolog, 1 fizician, chimist, matematician, biolog, artist, jurist etc.- după natura problemei în discuţie).

 

 

Sinectica se bazează pe următoarele postulate:

-       existenţa mai multor faze în procesul de creaţie, stări psihologice succesive;

-       cunoaşterea acestor stări şi faze permite creşterea puterii creatoare a individului sau a grupului;

-       aspectele emoţionale şi iraţionale sunt considerate mai importante decât aspectele intelectuale şi raţionale.

Sinectica acordă o mare importanţă stărilor psihologice ale cercetătorului, în special elementul euforic constatat la întrezărirea unei soluţii.

În procesul de creaţie Sinectica utilizează următoarele mecanisme operaţionale:

1 – transformarea neobişnuitului şi noului în elemente familiare prin plasarea problemei noi într-un cadru cunoscut;

2 – transformarea elementelor familiare în elemente neobişnuite prin schimbare, inversare, modificare.

Modelul Nominal Group Techinique (N.G.T.)

N.G.T. presupune o întâlnire formală a membrilor grupului decident, dar fiecare îşi expune ideile personale fără a fi influenţat de restul grupului. Influenţa grupului este considerată un obstacol în discuţiile deschise şi în elaborarea deciziilor.

  1. Fiecare membru aşterne pe hârtie ideile lui în legătură cu problema discutată şi soluţiile ei timp de 10-15 minute. Membrii grupului nu se consultă între ei.
  2. Fiecare membru prezintă grupului, câte o idee în fiecare rundă de discuţii.
  3. Ideile sunt înregistrate, în ordinea expunerii, fără menţionarea numelui celui ce le-a generat.
  4. Toate ideile sunt discutate pentru clarificarea şi evaluarea lor.
  5. Ideile sunt ordonate după o scală a preferinţelor fiecărui participant, decizia finală fiind cea cu punctajul maxim.

 

Tehnica Delphi

Este asemănătoare cu N.G.T., cu diferenţa că aici membrii nu se întâlnesc faţă în faţă pentru elaborarea deciziei.

După identificarea problemei decizionale, membrii grupului sunt rugaţi să ofere soluţii potenţiale prin completarea unui chestionar. Răspunsurile la chestionare sunt comunicate membrilor, tot individual, după care urmează o nouă rundă de discuţii, şi procesul continuă până când răspunsurile reflectă consensul sau o soluţie potenţială a problemei.

Dacă membrii grupului îşi exprimă opţiunea prin vot, soluţia aleasă va fi cea rezultată din însumarea voturilor.

Tehnica notării ideilor din timpul somnului este o metodă care se bazează pe premisa că  imaginaţia este eliberată în timpul somnului de orice constrângere sau inhibiţie.  În măsura în care o persoană este preocupată de soluţionarea unei probleme, este posibil ca o soluţie deosebită să apară sub forma unor vise.
Reuniunea Phillips 66

Este considerată tot o variantă a metodei  Brainstorming, dar spre deosebire de aceasta permite consultarea mai multor echipe funcţionale, formate din câte 6 persoane, numărul participanţilor la reuniune fiind de maximum 30 (5 echipe a câte 6 persoane).

Elementele specifice acestei metode sunt: numărul persoanelor participante este mai mare de 12, structura şi organizarea grupurilor creative, durata reuniunii (aproximativ 2 ore) şi modul de desfăşurare în două faze: discuţia pe grupe şi dezbaterea în plen.

Concasajul – este o tehnică recomandată de mai mulţi autori şi constă în “spargerea” problemei în elementele sale componente şi înscrierea lor într-o matrice de analiză. Fiecare este supusă unui şir de întrebări înscrise într-o grilă de cercetare (întrebări de tipul cum? ce? de ce? când? unde? cine?).

Prelucrarea răspunsurilor la aceste întrebări pot genera noi alternative pentru componentele problemei astfel încât, prin recompunerea întregului să rezulte soluţii cu totul noi, inedite.

CAPITOLUL VI

 

FUNCŢIILE  MANAGERIALE

 

Acţiunile întreprinse de subiectul conducerii potrivit conţinutului stadiilor ciclului de conducere reprezintă funcţiile acesteia, iar totalitatea  funcţiilor respective formează conţinutul procesului de conducere.

Realizarea procesului de conducere presupune îndeplinirea unor acţiuni specifice, grupabile în câteva funcţii definitorii pentru rolul oricărui conducător, indiferent de poziţia acestuia.

Nu există astăzi delimitare unanim acceptată a acestor funcţii sau un consens în privinţa numărului lor. Autori de renume propun game diverse ale funcţiilor conducătorului:

H.Fayol: prevedere, organizare, comanda, coordonare, control;

L.Gulick: planificare, organizare, conducerea personalului (staffing), conducerea propriu-zisă, coordonarea, evidenţa, întocmirea bugetelor;

H.Koontz, C.O’Donnell: planificare, organizare, staffing, conducere, control;

W.J.Duncan: planificare, organizare, control;

H.Church: proiectarea, utilarea, comanda, evidenţa, operarea;

H.B.Maynard: planificarea, execuţia, controlul;

V.Afanasiev: prevederea, organizarea, activizarea, coordonarea, controlul;

La noi în ţară s-a ajuns la un consens cvasiunanim al specialiştilor privind împărţirea procesului de conducere în următoarele cinci funcţii: previziunea, organizarea, antrenarea, coordonarea, controlul.

6.1. FUNCTIA MANAGERIALA DE PREVIZIUNE

Funcţia planificării s-a născut şi s-a dezvoltat , în timp, din necesitatea sporirii capacităţii de adaptare a organizaţiei la mutaţiile intervenite în mediul extern, pentru asigurarea supravieţuirii şi/sau creşterii ei.

Un sistem de planificare eficient este chemat să adopte acele cursuri de acţiune care diminuează riscurile şi sporesc gradul de valorificare a avantajelor concurenţiale ale organizaţiilor. Prin exercitarea acestei funcţii se anticipează evoluţia condiţiilor în care se va afla sistemul economico-social condus , precum şi starea, comportarea şi funcţionarea acestuia.

Elementele de bază ale procesului de conducere sunt definite în cadrul funcţiei de previziune şi constituie repere pentru îndeplinirea celorlalte funcţii manageriale. Prin urmare, prima funcţie managerială este previziunea. Ea trebuie sa asigure identificarea tendinţelor existente, prefigurarea proceselor şi fenomenelor ce vor avea loc, stabilirea obiectivelor de realizat în viitor şi resursele pentru realizarea lor.     

Rezultatele previziunii, după orizontul de timp, gradul de detaliere şi obligativitatea îndeplinirii sunt: prognozele, planurile şi programele.

PROGNOZA

Prognoza reprezintă evaluarea efectuată pe bază ştiinţifică a evoluţiei viitoare a componentelor cantitative şi calitative ale unui domeniu de activitate, pentru o perioadă delimitată de orizontul de timp ales.

Prognoza evidenţiază tendinţele dezvoltării şi prezintă variante posibile de evoluţie, motiv pentru care este, în primul rând, un instrument de investigare şi cunoaştere, de prefigurare a viitorului.

Prognozele se clasifică după mai multe criterii:

a. după domeniul de activitate la care se referă:          

- prognoze economico-sociale

- prognoze demografice

- prognoze ale ştiinţei

- prognoze ale tehnologiei

- prognoze ale energiei etc.

  1.    după obiectul de referinţă:            

- prognoze ale producţiei

- prognoze privind consumul

- prognoze ale costurilor etc.

  1. după sfera de cuprindere:

- prognoze macroeconomice

- prognoze zonale, teritoriale

- prognoze pe grupe de produse sau produse

- prognoze pentru probleme complexe (pregătirea cadrelor, cercetarea ştiinţifică, resursele disponibile şi exploatarea lor, amenajarea teritorială etc.)

  1. după orizontul de timp ales:

- prognoze de lungă perspectivă -10-30 ani

- prognoze pe termen mediu – 5-10 ani

- prognoze pe termen scurt - 1-5 ani

 

Orizontul de timp poate fi ales convenţional sau poate diferi în raport cu domeniul stabilit. De exemplu, prognozele demografice se elaborează, de regulă, pentru un orizont echivalent cu durata de viaţă a unei generaţii, prognozele tehnologice- pentru orizonturi diferite în funcţie de rezervele cunoscute de materii prime, de schimbările previzibile în ştiinţă şi tehnologie, de durata de reînnoire a capitalului fix etc.

 

e. după modelele de elaborare utilizate, există trei opţiuni majore privind:

  • atitudinea faţă de viitor:

- pasivă (metodele alese au caracter explorativ)

                        - activă(metodele alese au caracter normativ)

  • modul de cunoaştere a viitorului:          

-  teoretic(metode teoretice,bazate pe abstractizare şi tehnici specifice de calcul matematic)

- intuitiv (metode bazate pe aprecieri empirice

  făcute de specialişti)

  • căile de cercetare a viitorului:

                  - tratarea sintetică

- tratarea analitică, morfologică, făcută pe subsisteme          

Validitatea unei prognoze se verifică prin măsura în care aceasta se transformă în prevederi de plan şi se confirmă pe măsura realizării planului.

Trebuie menţionat de asemenea că prevederile iniţiale ale prognozei se modifică pe măsura înaintării spre orizontul de timp pentru care a fost stabilită. Gradul de siguranţă a prognozei se exprimă cu ajutorul unor indicatori cum sunt: abaterea medie,  abaterea medie pătratică, coeficientul de determinare etc.

 

PLANIFICAREA

Planificarea reprezintă stabilirea şi fundamentarea, pe baza studiilor întocmite şi a analizelor efectuate, a obiectivelor şi sarcinilor de realizarea a acestora, precum şi a resurselor necesare pe o perioadă determinată, corespunzătoare caracterului planului stabilit (lunar, trimestrial, anual), în vederea atingerii obiectivelor fixate.

            Etapele planificării sunt prezentate în cele ce urmează:

  1. Conştientizarea oportunităţilor în ce priveşte : piaţa, competiţia, dorinţele clienţilor, atuurile şi slăbiciunile proprii;
  2. stabilirea obiectivelor ( niveluri, acţiuni, termene);
  3. evaluarea premiselor: determinarea mediului intern şi extern în cadrul căruia vor fi aplicate planurile;
  4. compararea alternativelor în legătură cu scopurile urmărite (alternativa care oferă cea mai bună şansă de atingere a scopurilor, cu efort minim şi efecte maxime);
  5. alegerea unei alternative;
  6. formularea planurilor de sprijin (de pildă, achiziţionarea de echipamente, aprovizionarea cu materii prime şi materiale, asigurarea forţei de muncă necesare etc.);
  7. „numerizarea” planului prin stabilirea bugetelor (de exemplu, privind volumul, costul şi preţul vânzărilor, cheltuielile de operare necesare elaborării planului, cheltuieli pentru achiziţionarea de echipamente etc.)

Perioada de planificare diferă în funcţie de mai mulţi factori: dimensiunea organizaţiei, domeniul de referinţă, scopurile urmărite.

Un sistem de planificare eficient trebuie să răspundă câtorva cerinţe:

  • planificarea trebuie să pornească de la vârf;
  • planificarea trebuie organizată (responsabilităţi, termene etc.);
  • demersul de planificare trebuie clar definit şi riguros respectat;
  • obiectivele, premisele, strategiile şi politicile trebuie comunicate clar, fără ambiguităţi;
  • managerii trebuie să participe la acţiunile de planificare;
  • planificarea presupune conştientizarea şi acceptarea schimbărilor.

 

PROGRAMAREA

Programarea reprezintă defalcarea obiectivelor actualizate ale organizaţiei în timp (pe perioade calendaristice operative – luni, decade, săptămâni) şi în spaţiu ( secţii, ateliere, echipe de lucru), precum şi coordonarea activităţilor ce concură la executarea programelor stabilite.

Programarea producţiei se face în trei etape:

-          elaborarea planului operativ al unităţii, prin care se desfăşoară în timp obiectivele unităţii economice, defalcându-se pe luni sarcinile trimestriale şi stabilindu-se – în funcţie de tipul producţiei, de ritmul impus al livrărilor şi de caracterul acestora – succesiunea de lansări în fabricaţie a comenzilor;

-          desfăşurarea planului operativ pe subunităţi de producţie (secţii, ateliere) sub forma unor programe operative de producţie;

-          programarea detaliată în cadrul unităţilor – pe grupe de maşini şi locuri de muncă, în funcţie de modul de organizare a procesului de producţie, a lucrărilor şi sarcinilor pe perioade scurte – decade, săptămâni, zile; obiectivele stabilite se concretizează în grafice de producţie cu termene de livrare interne.

Obiectul programării îl poate constitui nu numai activitatea de producţie şi, mai precis, cea de fabricaţie, ci orice altă activitate a organizaţiei care presupune realizarea unor sarcini într-o ordine logică.

 

6.2. Metode şi tehnici previzionale

Tehnicile previzionale se împart în patru categorii:

                        - metode fundamentale

                        - metode instrumentale

                        - metode elementare

                        - metode intuitive

Metode fundamentale:

1. Analiza şi sinteza.

Analiza constă în descompunerea fenomenului sau procesului studiat în elementele sale constitutive, în scopul studierii aprofundate a acestora.

Analiza presupune folosirea largă a abstractizării ştiinţifice, efectuarea, în anumite cazuri, a analizei prin experimente.

Sinteza constă în recompunerea ansamblului din elementele sale constitutive analizate, obţinându-se expresii cantitative agregate şi generalizându-se aspecte particulare ale realităţii, în urma unui proces de cunoaştere care înaintează de la simplu la complex.

2. Abordarea sistemică – constituie o metodă de cunoaştere a fenomenelor şi proceselor în conexiune cu mediul de existenţă al acestora.

Organizaţia reprezintă un sistem socio-economic, dinamic, complex, probabilistic, deschis, stabil, stabil, auto-reglabil şi auto-organizabil.

Este un sistem aflat în relaţie cu mediul de acţiune din care primeşte materii prime, materiale, utilaje, energie, forţă de muncă, capital, informaţii şi căruia îi restituie produse, lucrări, servicii, capital, informaţii.

 

 

 
   
 

                                  Mediu        P                                                               

 

 
 

E, D

 
 

                   I                                                           E

        Resurse                                                            Produse      

 

 
   
 

                                                    C    Mediu

 

                        Fig.9. Sistem cibernetic economic deschis

 

            P = parametri interni sau externi impuşi sistemului

            C = criterii de evaluare a funcţionării sistemului (costuri, termene, profit etc.)

 

Prin conducerea sa organizaţia este capabilă să-şi autoregleze activitatea, în acest sens cuprinzând două categorii de funcţii:

-          funcţiile efectorii (E), ce realizează procesul fizic de transformare a intrărilor în ieşiri şi al căror ansamblu formează subsistemul condus;

-          funcţii de dirijare (D) – care formează sistemul conducător şi care constau în fixarea programelor de acţiune a funcţiilor efectorii, urmăresc realizarea acestor programe, fixarea corecţiilor necesare.

 

Metode instrumentale

3. Normarea – constă în stabilirea unor parametri de comandă – norme, normative, cu ajutorul cărora se urmăreşte obţinerea unor consumuri raţionale de efort social cu efecte optime.

Normele şi normativele îndeplinesc funcţiile de:

-        instrumente de calcul previzional;

-        fundamentare a planului;

-        stimulare a organizaţiilor şi salariaţilor;

-        control al eficienţei.

Norma = mărime prestabilită, exprimată de regulă în unităţi fizice, care precizează, pentru anumite condiţii date, limitele minime sau maxime ale utilizării resurselor în vederea obţinerii unei unităţi de efect util.

Normele pot fi: de muncă, de consum, de calitate a produselor, de folosire a capitalului fix etc.

Normativul = mărime prestabilită care, folosind îndeosebi expresii valorice sau calcule, determină, cu un grad superior de generalizare, niveluri optime de desfăşurare a activităţii.

4. Balanţele previzionale

Balanţele previzionale urmăresc asigurarea stării de proporţionalitate între diferite componente ale activităţii economice, prin determinarea şi corelarea dinamică a resurselor cu necesităţile, în condiţiile valorificării superioare a resurselor şi a încadrării cerinţelor în limite la care pot fi satisfăcute.

În previziune balanţele previzionale utilizate sunt cele materiale, valorice şi de forţă de muncă.

5. Modelarea economico-matematică

Este o metodă de cercetare şi cunoaştere a realităţii cu ajutorul unor modele, adică a unor reprezentări schematice abstracte a fenomenelor şi proceselor studiate sub formă de sisteme analitice.

Modelul economico-matematic reprezintă o reflectare simplificată a realităţii, bazată pe relaţii cantitative, cu ajutorul căreia se studiază comportarea sistemului real pe care îl reprezintă prin analogie.

Principalele tipuri de modele folosite în previziune sunt:

-          modele de creştere economică;

-          modele interramuri (modele input-output sau BLR- balanţa legăturilor dintre ramuri)

-          modele de optimizare a utilizării unor resurse;

-          modele bazate pe funcţii de producţie.

 

Metode elementare

6. Extrapolarea - reprezintă prelungirea în viitor a evoluţiei constatate în trecut, lucru care se poate realiza prin două categorii de funcţii:

-          o funcţie de timp, prin prelungirea tendinţei cu ajutorul ritmurilor medii şi a luării în considerare a evoluţiei sporului absolut:

 

y = f(t);               t = 1,2, ..., T  (ani)

                                                   T – orizontul previziunii

-          o funcţie de evoluţie a unei variabile sau mai multor variabile independente aflate în relaţie cu dinamica variabilei dependente care face obiectul previziunii:

                       

y = f(xi);             xi = variabile independente

 

Funcţiile ce pot fi folosite pentru stabilirea trendului sau a corelaţiei simple dintre două variabile la nivelul orizontului previziunii sunt cele liniare, exponenţiale, logistice şi cele care exprimă corelaţii multiple.

7. Interpolarea – constă în stabilirea mărimilor intermediare între două variabile date, şi anume nivelul anului de bază şi cel prevăzut pentru anul final al perioadei de prognoză sau de plan.

Interpolarea se poate realiza pe două căi:

a) cu ajutorul raţiei medii anuale:

   r =

                                         

                  xT = x0 + r·n0T

                  xT  – variabilă exogenă pentru anul final

                  x0 – variabilă din anul de bază

n0T – numărul de ani dintre anul de bază şi cel final

b) cu ajutorul ritmurilor medii, când se stabileşte ritmul mediu anual dintre anul de bază şi cel final şi se aplică din aproape în aproape la valorile absolute.

8. Anchetele statistice – constau în consultarea unor colectivităţi umane de către persoane specializate, folosindu-se fie întrebări directe, fie chestionare distribuite subiecţilor.

Anchetele sunt în general selective, întrucât se realizează prin sondaje, adică prin selecţionarea unui eşantion reprezentativ de persoane. Metoda este folosită pentru identificarea opiniilor privind problemele importante, pe baza lor putându-se previziona: preferinţele populaţiei pentru diferite mărfuri şi servicii, evoluţia unor fenomene demografice etc.

9. Comparaţiile internaţionale – constau în alegerea ţărilor de referinţă cu care se vor face comparaţii şi care să prezinte condiţii comparabile, în selectarea fenomenelor şi proceselor care au avut loc în trecut.

 

Metode intuitive. 

În categoria metodelor intuitive se cuprind instrumentele tipice de stimulare şi valorificare a creativităţii: metoda Brainstorming, metoda Delphi, metoda scenariilor etc.

 

6.3. Management strategic

 

Esenţă şi conţinut.

Formă de exprimare a funcţiei de previziune a conducătorului, managementul strategic (MS) semnifică practicarea consecventă la nivelul unei organizaţii şi a diviziunilor acesteia a conducerii previzionale.

Strategia unei organizaţii conturează căile prin care aceasta îşi urmăreşte scopurile, în condiţiile date de oportunităţile şi ameninţările existente în mediul său de acţiune, precum şi ale resurselor şi capacităţilor sale.

În organizaţie există niveluri succesive de obiective care dau naştere la acţiuni specifice, realizabile la niveluri agregate de conducere, fiecare nivel determinând obiectivele nivelului inferior şi controlând, prin conexiunea inversă, realizarea lor (buclele de autoreglare I, II şi III).

 

 
   
 

 

 


                                                                                 

 

 

           III

 

                                                                                      

 

               II

                                                                                                                       

                   I

 

Fig.10. Tipuri de obiective pe nivele agregate de conducere.

 

Managementul strategic este procesul prin care conducerea de vârf a organizaţiei determină evoluţia pe termen lung şi performanţele acesteia, asigurând formularea, aplicarea şi evaluarea continuă a strategiei stabilite.

Diferenţa dintre a avea doar o strategie şi a practica efectiv management strategic este tot atât de mare uneori ca cea dintre eşec şi succes.

 

Metodologia practicării managementului strategic.

Într-o definiţie sintetică, planificarea strategică este un proces complex prin care se aleg: misiunea, obiectivele, strategiile, politicile şi modalităţile majore de alocare a resurselor.

Acest proces presupune parcurgerea mai multor etape, a căror succesiune se prezintă în figura 11.

  1. Identificarea ameninţărilor şi oportunităţilor mediului extern al organizaţiei. Este etapa care se poate realiza, într-o primă fază, prin analiza celor cinci forţe concurenţiale ale mediului (după Michael Porter): concurenţa dintre producătorii aceluiaşi produs, ameninţarea din partea noilor intraţi potenţiali, puterea de negociere a clienţilor, puterea de negociere a furnizorilor şi „primejdia” venită din partea produselor substituibile (înlocuitoare);
  2. Diagnosticarea forţelor şi slăbiciunilor organizaţiei.

În această etapă se identifică unele competenţe speciale şi capacităţi ale organizaţiei, în raport cu cele ale concurenţilor ei.

  1. Definirea organizaţiei – presupune stabilirea de către managementul organizaţiei a misiunii, scopului/scopurilor şi obiectivului/obiectivelor unităţii conduse.

 

Misiunea

Este în general enunţată sub forma unei simple propoziţii sau a câtorva paragrafe (indiferent de mărimea sau profilul activităţii organizaţiei) şi pune accent pe ceea ce este şi ce face organizaţia. Scopul enunţării misiunii este de a afirma identitatea firmei, fiind (după unii autori), sinonimă cu filosofia globală a organizaţiei.

Enunţul misiunii se face răspunzând la întrebări de genul: „Cine suntem?”, „Ce oferim?”, „Cui oferim?”, „Cui folosim?”, „Unde folosim?”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Fig.11. Etapele aplicării managementului strategic.

 

Fiecare nivel departamental şi funcţional îşi are propria misiune, derivată din cea a organizaţiei şi aflată în interdependenţă cu a celorlalte nivele departamentale.

După enunţarea misiunii trebuie stabilite scopurile şi obiectivele.

Scopul

Scopul organizaţiei este un enunţ general al direcţiei (cursului de acţiune) dorite. Scopul presupune o dublă temporalitate: termenul lung şi termenul scurt.

Scopul pe termen scurt se referă la problemele ce necesită atenţie imediată sau sunt urgente şi care trebuie realizate în 1-2 ani. El trebuie să fie realist şi posibil de atins, cu resurse proprii sau cu resurse din afară, accesibile firmei.

Scopul pe termen lung priveşte creşterea sau expansiunea organizaţiei şi trebuie să fie realizabile în 3-5 ani.

Obiectivele

Acestea detaliază scopul/scopurile organizaţiei. Un obiectiv este un enunţ special, cuantificabil, exprimat de regulă cu ajutorul unor indicatori economici.

La stabilirea obiectivelor este necesară determinarea modului de măsurare a rezultatului aşteptat şi a criteriior de apreciere a acestuia.

Obiectivele trebuie încadrate în temporalitatea scopurilor. De asemenea, ca şi în cazul scopurilor, obiectivele sunt distincte pentru fiecare nivel departamental şi derivă din obiectivele organizaţiei

4. Elaborarea alternativelor strategice

Strategia este cursul de acţiune ales pentru realizarea misiunii, scopurilor şi obiectivelor organizaţiei. Ea vizează capacităţile tehnologice, financiare şi umane, precum şi aptitudinile de organizare şi manageriale ale organizaţiei.

Alternativele strategice se elaborează doar la nivelul organizaţiei, pe baza ciclului de viaţă al produselor (faza în care se află produsul sau serviciul – intrare pe piaţă, creştere, maturitate, declin, ieşire de pe piaţă) şi poziţiei concurenţiale a organizaţiei.

Managementul firmei şi fiecare compartiment al organizaţiei joacă un anumit rol şi pot influenţa fazele ciclului de viaţă a produsului iar poziţia concurenţială a firmei se stabileşte prin diagnosticarea şi evaluarea unor factori cum ar fi: partea de piaţă, nivelul tehnologiei folosite, capacitatea managerială, puterea financiară, imaginea produsului/serviciului la consumator, loialitatea consumatorilor faţă de produs etc.

5. Opţiunea strategică

Din alternativele strategice elaborate se alege cea care conduce la rezultatul cel mai bun din perspectiva misiunii, scopului şi obiectivelor organizaţiei.

6. Planificarea tactică

Această etapă presupune elaborarea deciziilor detaliate pe termen scurt pentru implementarea şi realizarea strategiilor alese.

Planurile tactice se referă la:

-  bugetele anuale pentru fiecare departament, divizie sau proiect;

-  mijloacele detaliate de implementare a obiectivelor şi strategiilor;

-  acţiunile pentru îmbunătăţirea şi coordonarea activităţii curente.

Deosebirile între planificarea strategică şi cea tactică se pot sintetiza astfel:

Aspectul deosebirii

Planificare tactică

Planificare strategică

1.Tipul deciziilor

Rutiniere şi adaptive

Adaptive şi inovative

2.Condiţiile elaborării deciziilor

Certitudine şi risc

(probabilităţi obiective)

Risc (probabilităţi

subiective) şi incertitudine

3.Nivelul elaborării planurilor

Managementul de primă linie şi de mijloc

Managementul de mijloc şi de vârf

4.Orizontul temporal

Termen scurt (2 ani sau mai puţin)

Termen lung ( 3 ani şi peste)

5.Intenţia acţiunii

Mijloace pentru implementarea planurilor strategice

Asigurarea supravieţuirii pe termen lung şi/sau a creşterii

   

Tabel.2. Planificarea tactică-planificarea strategică. Deosebiri

7.Controlul

Este faza finală a procesului planificării strategice şi începe cu analiza variabilelor care influenţează implementarea strategiilor şi tacticilor alese. Controlul presupune, de asemenea precizarea modalităţii de monitorizare a progreselor realizate în aplicarea strategiei (ce variabile se monitorizează şi după ce metodă?)

Prin control se încearcă stăpânirea unor forţe din mediul extern şi intern, înainte ca ele să afecteze în mod nedorit organizaţia

Elementele principale ale controlului sunt monitorizarea şi adecvarea (actualizarea):

Monitorizarea este un procedeu (sistem de procedee) de evaluare, raportare şi analiză a evoluţiei implementării strategiilor şi tacticilor într-o perioadă dată. Ea trebuie să permită măsurarea rezultatelor în etape succesive şi la sfârşitul perioadei. Această măsurare se face, de regulă, cu ajutorul rapoartelor asupra vânzărilor, datelor de evidenţă contabilă etc.

Pe baza informaţiilor obţinute prin monitorizare se acţionează pentru ajustarea implementării strategiilor şi tacticilor, realizându-se adecvarea acestora la mutaţiile intervenite în mediul organizaţiei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CAPITOLUL VII
FUNCTIA MANAGERIALA DE ORGANIZARE

 

 

Funcţia de organizare reprezintă procesul de identificare şi structurare a resurselor umane, materiale şi financiare în aşa fel încât să asigure realizarea obiectivelor organizaţiei. Practic, se grupează procesele de muncă pe posturi, formaţii de muncă, departamente etc. şi se atribuie personalului după anumite criterii.

Prin urmare, funcţia de organizare răspunde la întrebările: cine şi cum contribuie la realizarea obiectivelor firmei?

Răspunsul îl constituie combinarea nemijlocită a resurselor umane şi, indirect, a celor materiale, informaţionale, financiare la nivelul locurilor de muncă, compartimentelor şi firmei în ansamblul său.

Rezultatul procesului de organizare este structura organizatorică, specifică pentru fiecare unitate economico-socială, şi cuprinde ansamblul persoanelor şi subdiviziunilor organizatorice astfel constituite încât să permită realizarea obiectivelor previzionate.

Structura organizatorică (SO), cuprinde:

1. Organigrama

2. Regulamentul de ordine şi funcţionare (ROF)

                              care la unele firme este înlocuit de statut

                         3. Fişa postului sau descrierile de posturi

Asupra structurii organizatorice acţionează o multitudine de factori de natură externă sau internă care determină modificări şi adaptări continue. Posibilitatea de a avea o structură cât mai flexibilă, adaptabilă (de tip organic), este un atu al firmelor într-un mediu concurenţial.

Cele trei elemente ale structurii organizatorice aparţin structurii formale, oficiale. Structurile care nu sunt cuprinse în aceste trei elemente aparţin structurii neformale, neoficiale şi ne referim aici la grupuri neformale, relaţii, legături neformale şi la liderul neformal. Structura neformală (informală) poate favoriza sau obstrucţiona configuraţia şi funcţionalitatea structurii oficiale.

 

7.1. Subdiviziunile organizatorice de bază

Orice structură organizatorică este compusă din următoarele subdiviziuni organizatorice:

  1. postul
  2. funcţia
  3. compartimentul
  4. ponderea ierarhică
  5. nivelul ierarhic
  6. relaţiile organizatorice

Postul este cea mai simplă subdiviziune organizatorică şi este formată din ansamblul obiectivelor, sarcinilor, competenţelor şi responsabilităţilor care revin în mod normal spre exercitare unei singure persoane.

Obiectivele postului sunt caracteristici ce definesc utilitatea postului, scopul şi raţiunea creării lui, precum şi criteriul de evaluare a muncii persoanei căreia îi este atribuit.

Sarcinile reprezintă procese de muncă simple sau componente ale unui proces complex, efectuate de o singură persoană şi care urmăresc atingerea obiectivelor postului respectiv.

Competenţa sau autoritatea formală a postului se defineşte prin limitele în cadrul cărora titularii de posturi pot să acţioneze pentru realizarea obiectivelor.

Responsabilitatea postului reprezintă obligaţia ce revine persoanei pentru îndeplinirea obiectivelor şi realizării sarcinilor postului. Responsabilitatea înseamnă şi răspundere pentru utilizarea competenţei formale şi care se reflectă în recompense sau penalizări.

Raţionalitatea unui post şi implicit eficacitatea muncii depuse de titularul său sunt condiţionate de corelarea perfectă a sarcinilor, competenţelor şi responsabilităţilor, adică realizarea aşa-numitului „triunghi de aur” al organizării: cele trei laturi sunt egale, formând un triunghi echilateral:

Sarcini  =  Competenţe  = Responsabilităţi

 

 
   
 

 

 


                    

 

 

Fig. 12 “Triunghiul de aur” al organizării

 

Funcţia este reprezentată de totalitatea posturilor situate pe acelaşi nivel organizatoric, care prezintă aceleaşi caracteristici şi au de regulă aceeaşi denumire (ex. Funcţia de inginer şef de secţie).

Funcţiile se  împart în funcţii de management şi funcţii de execuţie.

Funcţiile de management au o sferă mai largă de responsabilităţi şi implică luarea de decizii care afectează munca altor persoane.

Funcţiile de execuţie se caracterizează prin obiective individuale limitate, sarcinile nu afectează munca altor persoane şi se finalizează de regulă prin obţinerea de bunuri şi servicii.

Compartimentul, cuprinde ansamblul persoanelor care efectuează munci omogene şi/sau complementare, de regulă pe acelaşi amplasament şi sunt subordonate aceluiaşi manager (exemple: ateliere, şantiere, birouri, secţii etc.).

Compartimentele se împart în : funcţionale şi operaţionale.

Compartimentele operaţionale sunt implicate direct în fabricarea de produse sau părţi de produs sau furnizarea de servicii: secţii, ateliere de producţie, birouri de aprovizionare, desfacere, transport etc.

Compartimentele funcţionale pregătesc deciziile pentru managementul superior sau mediu al firmei. Activitatea lor se concretizează în diferite studii, rapoarte, situaţii informaţionale, sugestii, statistici etc. Acestea sunt compartimentele de marketing, planificare, concepţie tehnică, financiar-contabil etc.

Ponderea ierarhică rezultă din gruparea de posturi şi este un element organizatoric cu rol important în construirea piramidei de management. Ponderea ierarhică reprezintă în esenţă numărul de persoane conduse nemijlocit de un manager.

Nivelul ierarhic este format din totalitatea subdiviziunilor organizatorice situate la aceeaşi distanţă ierarhică de Adunarea Generală a Acţionarilor. De pildă, Directorul economic dintr-o firmă clasică se află pe al patrulea nivel ierarhic:

 

 
   
 

A.G.A.

C.A.

Dir. gen.

 

 

 

Nivelul ierarhic şi ponderea ierarhică se află într-o relaţie de proporţionalitate inversă: cu cât numărul de persoane conduse nemijlocit de un manager este mai mare (ponderea ierarhică este mai mare), cu atât numărul de nivele va fi mai mic (structura va fi mai plată) iar dacă ponderea ierarhică este mică, numărul de nivele este mai mare ( triunghiul ierarhic este mai ascuţit).

Legăturile dintre subdiviziunile organizatorice sunt asigurate de relaţiile organizatorice.

Relaţiile organizatorice se definesc ca raporturi dintre subdiviziunile organizatorice instituite prin reglementări oficiale.

Relaţiile organizatorice se împart în relaţii de autoritate, relaţii de cooperare şi relaţii de control.

La rândul lor, relaţiile de autoritate se împart în :

  • relaţii ierarhice
  • relaţii funcţionale
  • relaţii de stat major

Relaţiile ierarhice reprezintă raporturile nemijlocite de subordonare dintre titularii posturilor de management şi cei ai posturilor de execuţie.

Relaţiile funcţionale se concretizează în transmiterea de regulamente, indicaţii, rapoarte ce interesează activitatea altor compartimente.

Relaţiile de „stat major” se stabilesc între persoane sau colective cărora li se încredinţează de către conducerea unităţii sarcina soluţionării anumitor probleme.

Relaţiile de cooperare se stabilesc între posturi situate pe acelaşi nivel ierarhic şi aparţin unor compartimente diferite. Sunt punţi de legătură între servicii, birouri, secţii etc, evitând folosirea liniei ierarhice.

Relaţiile de control se manifestă între organisme specializate de control şi celelalte subdiviziuni organizatorice.

Reprezentarea grafică a structurii organizatorice se numeşte organigramă. Ea se constituie într-o reprezentare formală ce vizualizează numărul de nivele ierarhice, numărul şi tipul compartimentelor grupate pe nivele şi funcţiuni şi relaţiile ierarhice dintre acestea.

Structurile organizatorice se împart în două categorii:

  1. structuri de tip clasic, încadrate în aşa-numitul model mecanic, datorită faptului că sunt gândite să funcţioneze ca mecanisme ale unei maşini automate;
  2. structuri de tip modern, corespunzătoare unui model organic, concepute să funcţioneze ca organisme biologice, adaptabile.

Din categoria structurilor clasice se disting trei tipuri de configuraţii: ierarhică, funcţională şi ierarhic-funcţională.

Organizarea ierarhică este caracteristică firmelor mici, axate pe fabricarea unui singur produs, serviciu sau o gamă redusă de produse. Caracteristica principală a acestei organizări este puternica concentrarea autorităţii ce reclamă manageri pregătiţi, capabili de eforturi deosebite, multidirecţionate şi care sunt adepţii principiului centralizării.

Organizarea funcţională este forma ideală (teoretică), rar întâlnită în practică în stare „pură”. Ea presupune structurarea activităţilor firmei pe funcţiuni, conducând la specializarea accentuată a personalului de conducere şi supraveghere.

Organizarea ierarhic-funcţională este o combinaţie a primelor două tipuri prezentate şi este forma cea mai întâlnită de structură, fiind operaţională pentru firmele mijlocii, mari şi foarte mari (la noi în ţară majoritatea organizaţiilor sunt structurate în acest fel).

Dintre abordările teoreticienilor privind problematica structurilor organizatorice, interesantă şi cuprinzătoare ni se pare cea a lui Henry Mintzberg, aşa-numita „structură în cinci”, pe care o prezentăm în continuare.

 

7.2. Tipuri de configuraţii ale structurii organizatorice

Elementele structurii organizatorice pot fi grupate în cinci părţi distincte:

-       vârful strategic (strategic apex) – este alcătuit din managerii de vârf, cu reponsabilităţi globale pentru activitatea organizatorică;

-       linia de mijloc (middle line) formată din managerii ce conectează vârful strategic la nucleul operaţional;

-       tehnostructura – formată din analiştii cu responsabilitatea proiectării sistemelor formale de planificare şi control;

-       personalul de sprijin (support staff) – personalul care furnizează servicii indirecte restului organizaţiei (consilieri juridici, responsabili cu relaţiile cu publicul etc.);

-       nucleul operaţional  (operating core) include membrii organizaţiei ce execută activităţi de bază legate de producţia de bunuri şi servicii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Fig.13.H. Mintzberg “Structure in Fives”

 

  1. Dacă vârful strategic este dominant, controlul este centralizat şi organizaţia are o structură simplă. Este forma în care îşi încep activitatea majoritatea organizaţiilor.

 

 

Este adecvată firmelor:

-          mici, aflate în prima fază a ciclului lor de viaţă;

-          care acţionează într-un mediu simplu şi dinamic;

-                    al căror proprietar este manager general.

 

 

   Structura simplă

 

Caracteristici:

-       are o formă plată, dată de dimensiunea nucleului operaţional;

-       este puţin formalizată şi deci, organică;

-       concentrează autoritatea decizională la nivelul unei persoane;

-       are o zonă largă de control managerial.

Avantaje:

-       rapiditatea şi flexibilitatea acţiunii;

-       costul scăzut al aparatului managerial al deciziei;

-       simplitatea înţelegerii sarcinilor fiecărui membru;

-       uşurinţa evaluării activităţii şi performanţei;

-       comunicarea formală şi informală simplă şi rapidă.

Dezavantaje:

-       aplicabilitate limitată;

-       centralizare excesivă  ce poate genera    abuz de autoritate;

-       planificare şi control ineficiente.

 

  1. 2.    Dacă analiştii tehnocraţi sunt dominanţi, controlul se va baza pe folosirea standardelor, iar structura va fi specifică unei birocraţii “mecanice” (sau maşiniste). 

 

 

                                    Birocraţia mecanică

 

Este adecvată firmelor:

-       de mare dimensiune;

-       cu tehnologii care solicită muncă rutieră şi standardizată (oficii poştale, bănci , companii de asigurări, telefoane etc.)

-       cu activităţi ce necesită îndeplinirea unor condiţii speciale de siguranţă (linii aeriene, departamente de pompieri etc.);

-       cu mediu simplu şi stabil (producţia de masă)

Se caracterizează prin:

-       sarcini rutiniere, grupate pe compartimente funcţionale;

-       autoritate centralizată;

-       proces decizional care parcurge întregul lanţ al comenzii;

-       structură administrativă cu o foarte clară distincţie între poziţiile de comandă şi cele de stat major;

-       o mare formalizare a comportamentului în cadrul organizaţiei.

Avantaje:

-       eficienţă înaltă în executarea sarcinilor rutiniere;

-       economii realizate prin minimizarea numărului de personal şi echipamentelor;

-       atmosferă de lucru confortabilă, toţi având aproximativ acelaşi nivel de  pregătire;

-       centralizarea deciziei reduce nevoia de decidenţi inovativi şi experimentaţi la nivele mijlocii şi inferioare.

Dezavantaj:

-       specializare îngustă;

-       rigiditatea, preocuparea obsesivă pentru respectarea regulilor, ceea ce face să fie o structură nepotrivită pentru condiţii de incertitudini şi risc.

 

  1. 3.    Birocraţia profesională

Atunci când controlul aparţine nucleului operaţional, deciziile vor fi descentralizate, iar structura va fi specifică unei birocraţii profesionale.

A fost creată în ultimii 25 de ani pentru a împăca nevoia de specialişti de înaltă calificare la nivelul nucleului operaţional cu standardizarea. Deci, această structură îmbină standardizarea profesională cu descentralizarea. Nucleul operaţional este dominat de profesionişti cu autonomie în folosirea calificărilor proprii.

 

                                       Birocraţia profesională

Este adecvată firmelor:

-       de mare dimensiune;

-       cu tehnologie rutinieră aplică de profesionişti, deci cu specializarea orizontală foarte puternică  (este cazul universităţilor, spitalelor, firmelor de contabilitate, bibliotecilor, muzeelor, agenţiilor de servicii sociale etc.);

-       cu mediu complex şi stabil (care necesită calificări deosebite, obţinute prin educaţie formală).

Se caracterizează prin:

-       standardizarea calificărilor;

-       specializarea orizontală;

-       formalizarea scăzută;

-       descentralizarea verticală şi orizontală;

-       dominaţia nucleului operaţional, care dispune de calificările “critice” necesare organizaţiei;

-       structura complexă.

Avantaje:

-       specializarea profesională conduce la eficienţă mare;

-       autonomia specialiştilor în efectuarea sarcinilor;

Dezavantaje:

-       posibilitatea apariţiei conflictelor de interes între subunităţile organizaţiei (profesioniştii caută să-şi îndeplinească propriile lor obiective, subestimând interesele altora sau ale organizaţiei);

-       prezenţa regulilor şi standardelor profesionale rigide poate fi un obstacol în calea unei activităţi globale eficiente.

 

  1. 4.    Structura divizională

Este situaţia în care managementul de mijloc deţine controlul şi organizaţia cuprinde grupuri de unităţi autonome care acţionează într-o structură divizională.

Aceste unităţi autonome sunt organizate ca birocraţii mecanice, controlate şi coordonate de un cartier general care oferă serviciile de sprijin unităţilor autonome.

Managerii de mijloc exercită controlul şi autoritatea decizională.

Este adecvată firmelor:

-       de mare dimensiune;

-       multiprodus sau cu pieţe multiple;

-       cu tehnologie divizibilă;

-       cu mediu complex şi stabil.

 

 

                              Structura divizională

Caracteristici:

     -   autonomie relativă a diviziilor;

-       tehnostructură şi personal de sprijin reduse;

-       formalizare mare la nivelul diviziilor;

-       sistem de control bazat pe măsurarea performanţei subunităţilor;

-       concentrarea puterii la nivelul managementului de mijloc.

Avantaje:

-       permit focalizarea atenţiei asupra clienţilor sau pieţelor;

-       accentuează responsabilitatea individuală a managerului de mijloc;

-       eliberează managerul de vârf de problemele rutiniere;

-       este un mijloc foarte bun pentru pregătirea managerilor generali;

-       diversifică riscul.

Dezavantaje:

-       dublarea activităţilor şi resurselor (fiecare unitate are propriile compartimente funcţionale);

-       posibilitatea conflictelor între unităţile autonome pe de o parte, şi între ele şi managerul de vârf pe de altă parte;

-       autonomia este limitată de regulile impuse de managementul de vârf;

-       creează rivalitate între divizii.

 

  1. 5.    Adhocraţia

Termenul ce caracterizează esenţa adhocraţiei este flexibilitatea. Este adecvată condiţiilor de mare diversitate, schimbătoare şi purtătoare de risc înalt.

Adhocraţia nu se împacă cu standardizarea şi formalizarea, ci caută o soluţie nouă pentru o problemă nouă.

Adhocraţia poate fi cel mai bine înţeleasă pe exemplul producţiei unui film. Echipa lucrează în formula aleasă o singură dată pentru un timp limitat.

Se caracterizează prin:

-       mare diferenţiere orizontală (echipe ce cuprind specialişti de înaltă clasă)

-       diferenţiere verticală redusă (nevoia de supraveghere şi control este minimă);

-       are reguli puţine (cele existente sunt nescrise);

-       descentralizarea deciziei;

-       tehnostructura aproape inexistentă;

-       puterea poate aparţine oricui (decurge din recunoaşterea competenţei);

-       linia de mijloc formată din experţi cu activitate flexibilă.

 

                                    Adhocraţia

 

Avantaje:

-       abilitatea de a reacţiona rapid la schimbări şi inovaţii;

-       eficienţă în rezolvarea problemelor tehnice, complexe ce solicită specialişti din domenii diferite;

-       stimulează iniţiativa şi creativitatea membrilor

Dezavantaje:

-       relaţiile de autoritate şi responsabilitate nu sunt clare ceea ce poate genera conflicte;

-       poate crea stres social şi psihologic membrilor echipei prin continua schimbare a sistemelor de muncă şi împărţirea responsabilităţilor.

Adhocraţia poate îmbrăca numeroase forme. Cele mai cunoscute sunt: matricea, reţeaua şi organizaţia ciorchine.

 

Matricea

Are ca principală caracteristică încălcarea principiului clasic al unităţii comenzii. Ea presupune un lanţ dual al comenzii: unul corespunde ierarhiei verticale din departamentele funcţionale şi altul corespunde influenţei laterale a responsabililor (managerilor) de proiecte. Aceştia din urmă au autoritate asupra primilor.

Matricea poate avea caracter temporar (funcţionând până la realizarea proiectului), sau permanent (exemplu: lanţuri de magazine – autoritatea împărţită între managerul magazinului şi managerul aprovizionării tuturor magazinelor din lanţ).

Poate fi utilizată la agenţii publicitare, firme aerospaţiale, laboratoare de cercetare-dezvoltare, spitale, universităţi, agenţii guvernamentale etc.

Exemplul unei şcoli de business cu structură matriceală poate arăta în felul următor:

 

 

 

Fig.14 Structura matriceală

Avantaje:

-  înlesneşte coordonarea în cazul în care organizaţia desfăşoară o multitudine de activităţi complexe şi interdependente;

-       comunicare rapidă;

-       flexibilitate managerului;

-       folosirea eficientă a specialiştilor;

-       stimulează creativitatea şi motivează membrii echipei.

Dezavantaje:

-       ambiguitatea creată prin renunţarea la unitatea de comandă.

Reţeaua

Se poate interpreta ca o organizaţie a relaţiilor.

Organizaţia centrală (de obicei, de mică dimensiune) încheie relaţii contractuale cu alte organizaţii în vederea îndeplinirii funcţiunilor ei esenţiale (C–D cercetare-dezvoltare,  producţie, distribuţie, marketing etc.). Într-o asemenea organizaţie managementul are o mare flexibilitatea şi permite firmei centrale să-şi concentreze efortul asupra problemelor pentru care are cea mai mare competenţă.

În centrul reţelei se află un nucleu managerial care supraveghează operaţiile aferente unei funcţii cu competenţele proprii şi coordonează relaţiile cu alte organizaţii, care îndeplinesc celelalte funcţii din organizaţia reţea. Managerii îşi consumă timpul în principal cu coordonarea şi controlul activităţilor externe. Reţeaua se poate adopta de organizaţiile care acţionează într-un mediu puternic schimbător şi de cele al căror proces de producţie necesită costuri salariale scăzute (producţia se poate obţine prin contract cu organizaţii din ţări cu forţă de muncă ieftină).

Dezavantajul acestei configuraţii este lipsa controlului asupra operaţiilor de producţie şi imposibilitatea monopolizării unei inovaţii.

 

 
   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Fig.15 Structura în reţea

Organizaţia ciorchine

Experimentarea acestei forme de adhocraţie este considerată în literatura de specialitate cea mai semnificativă provocare a anilor ’90.

Ciorchinele este un grup de oameni de diferite specializări, care lucrează împreună o anumită perioadă. Grupul îndeplineşte şi o serie de funcţii manageriale bine definite.

Organizaţia – ciorchine este alcătuită din mai mulţi asemenea ciorchini (grupuri) coordonaţi  de un număr restrâns de manageri de vârf.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                Fig.16. Structura „ciorchine”

Din diagramă rezultă că organizaţia ciorchine conţine şase tipuri diferite de ciorchine.

  1. Grupul central – managerii de vârf.
  2. Subunităţi de  afaceri – care au clienţi din afara firmei. Sunt semiautonome, au relaţii directe cu clienţii iar, în cazuri ideale, sunt centre autonome de profit (când există posibilitatea măsurării exacte a costului şi profitului lor). Ele sunt elementele centrale ale organizaţiei.
  3. Subunităţi de sprijin – care au clienţi din interiorul firmei. Cuprind personal din domeniul marketingului, contabilităţii, consultanţei juridice etc. Pot funcţiona ca unităţi cu gestiune proprie.
  4. Grupuri de proiect – se constituie pentru soluţionarea unor proiecte specifice având un caracter temporar.
  5. Grupurile de alianţă – sunt versiunea contemporană a ceea ce se cunoaşte sub denumirea de “joint - venture”. Cuprind participanţi din diferite organizaţii în domenii ca: marketing, vânzări sau C-D.
  6. Grupurile schimbării – sunt create pentru revizuirea, modificarea aspectelor majore ale organizaţiei (reducerea birocraţiei, standardizarea facturării vânzărilor etc.) şi au caracter temporar.

Organizaţia ciorchine combină iniţiativa personală cu munca în echipă. Este considerată cheia supravieţuirii în lumea viitoare a afacerilor, deoarece ea poate înlătura ierarhiile, poate angaja efectiv calificările şi abilităţile membrilor organizaţiei şi creşterea productivităţii muncii şi calităţii produselor şi serviciilor.

Este potrivită firmelor de consulting, de contabilitate, juridice, editurilor, instituţiilor financiare, dar şi marilor corporaţii cu activitate diversificată şi cu un mediu în continuă schimbare.

Această configuraţie a structurii organizatorice este adoptată de firme ca British Petroleum, General Electric Canada, Xerox, Royal Trust etc.

Avantaje:

-       personal administrativ puţin;

-       comportament antreprenorial permisiv;

-       flexibilitate şi adaptabilitate la mediu;

-       deschidere mare spre noile tehnologii;

-       utilizare mai bună a tehnologiilor noi;

-       fluctuaţie mică a forţei de muncă;

-               riscul mai mic de promovare a unor persoane nepotrivite.

Dezavantaje:

-       dependenţa excesivă de calitatea leadership-ului;

-       pierderea controlului într-o anumită măsură;

-       reorientarea loialităţii angajaţilor dinspre şef spre grupul ciorchine.

CAPITOLUL VIII

 

FUNCTIA DE COORDONARE

 

 

Coordonarea reprezintă ansamblul proceselor prin care se armonizează deciziile şi acţiunile firmei şi ale subsistemelor sale, în cadrul previziunilor şi sistemului organizatoric stabilite anterior.

Coordonarea este o „organizare în dinamică”, a cărei necesitate rezultă, în principal, din:

-          dinamismul organizaţiei şi al mediului său ambiant, imposibil de reflectat în totalitate în previziuni şi sistemul organizatoric;

-          complexitatea, diversitatea şi chiar ineditul reacţiilor personalului (şi subsistemelor firmei), ce reclamă un feed-back operativ, permanent, de natură să asigure corelarea adecvată a deciziilor şi a acţiunilor acestora.

   O coordonare eficace implică existenţa unei comunicări adecvate la toate nivelele manageriale, prin comunicare înţelegând transmiterea de informaţii şi perceperea integrală a mesajelor conţinute.

Coordonarea este funcţia managerială mai puţin formalizată, ce depinde în mod decisiv de latura umană a potenţialului managerilor şi ale cărei efecte sunt dificil de evaluat. O coordonare adecvată imprimă însă activităţilor firmei o pronunţată supleţe, flexibilitate, adaptabilitate şi creativitate, calităţi esenţiale pentru supravieţuirea într-o economie de piaţă concurenţială.

 

8.1. Comunicarea

Reprezintă procesul de transmitere a informaţiilor între persoane, unele cu rol de emiţător iar altele cu rol de receptor, prin intermediul mesajelor simbolice – sunete, cifre, litere, cuvinte, semne scrise, gesturi.

Sistemul de comunicaţii reprezintă ansamblul proceselor de comunicaţii realizat la scara unui sistem economico-social prin intermediul reţelelor de comunicaţii care include: emiţători, canale, relee intermediare şi receptori.

 

Factori perturbatori

 
Componentele principale ale proceselor de comunicaţie sunt:

 

Factori perturbatori

 
 

 


 

 

 

 

 

 

 

Fig. 17 Elementele procesului de comunicare

 

emiţătorul = este iniţiatorul comunicaţiei şi nu o face decât cu o anumită raţiune;

codificare = operaţie realizată de emiţător prin punerea în anumite simboluri a informaţiei ce urmează a fi transmisă; folosirea unor simboluri care au acelaşi înţeles pentru emiţător şi pentru receptor fiind indispensabilă pentru o bună comunicare;

mesajul = forma fizică (orală, scrisă, luminoasă, gesturi etc.) în care emiţătorul codifică informaţia;

canalul = calea de transmitere a informaţiei (prin aer pentru comunicaţia orală, pe hârtie pentru cea scrisă etc.);

decodificarea = operaţia realizată de receptor ce constă în interpretarea mesajului şi transpunerea simbolurilor transmise într-o informaţie semnificativă pentru sine. Decodificarea este sensibil influenţată de modul în care receptorul interpretează simbolurile (de aşteptările sale, percepţii etc.);

factorii perturbatori sunt cei ce produc blocaje, filtraje, distorsiuni sau bruiaje în transmiterea informaţiilor;

conexiunea inversă este reversul legăturii directe emitor – receptor, prin care emiţătorului i se transmite reacţia receptorului.

 

Reţele de comunicaţii

Reţeaua de comunicaţii reprezintă ansamblul canalelor de comunicaţii dispuse într-o anumită configuraţie în mediul lor de existenţă.

Orice reţea de comunicaţie, oricât de complexă ar fi, se poate descompune în reţele simple de bază, stabilite de A. Bavelas şi H. Leavit:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aceste reţele de bază nu se întâlnesc ca atare în practică dar servesc analizei reţelelor de comunicaţii complexe:

-       evidenţiază atmosfera existentă în diferite grupuri concretizată în modul în care membrii acestora comunică între ei;

-       evidenţiază modul de organizare a grupului din punct de vedere al concentrării autorităţii;

-       stabilesc corespondenţa logică între tipul de reţea şi natura activităţii desfăşurate:

-       pentru activităţile creative şi pentru cele de informare → sunt indicate reţelele tip cerc;

-       pentru activităţi operative → reţelele tip stea sau tip y;

-       verifică modul în care reţeaua adoptată asigură funcţionalitatea grupurilor;

 

Bariere comunicaţionale şi căile depăşirii acestora

Barierele constau în:

-       tendinţa de a auzi numai ce ne-am obişnuit să auzim;

-       ignorarea informaţiilor în dezacord cu ceea ce cunoaştem;

-       evaluarea prin criterii subiective a sursei obiective: acelaşi mesaj are sensuri diferite în funcţie de modul cum este privit emiţătorul;

-       perceperea diferită a mesajelor în funcţie de situaţia concretă a receptorului şi de presiunile mediului asupra sa;

-       înţelegerea diferită a aceloraşi cuvinte de către persoane diferite;

-       folosirea neadecvată a elementelor proceselor de comunicaţii;

-       incapacitatea de stăpânire a emoţiilor;

-       discernerea insuficientă a mesajelor relevante de cele cu semnificaţie redusă;

Pentru depăşirea acestor bariere se pot urma câteva căi:

-       determinarea precisă a scopului fiecărei comunicaţii;

-       clarificarea ideilor înaintea comunicării;

-       alegerea celui mai potrivit moment pentru efectuarea comunicării;

-       cunoaşterea precisă a simbolurilor folosite;

-       folosirea unui limbaj simplu şi direct;

-       asigurarea unui nivel corect de redundanţă;

-       luarea în considerarea a tuturor elementelor care determină o anumită percepţie;

-       adoptarea de către fiecare emiţător şi a posturii de ascultător;

-       asigurarea de către conducători a concordanţei dintre ceea ce se comunică şi ceea ce se face efectiv;

-       transformarea stilului comunicaţiilor din defensiv în suportiv;

Comportamente specifice

Stil defensiv

Stil suportiv

-          evaluare

-          control

-          strategie

-          neutralitate

-          superioritate

-          certitudine

-          descriere

-          orientare

-          spontaneitate

-          simpatie, înţelegere

-          egalitate

-          flexibilitate

 

Orice comunicare, indiferent de forma sa (verbală, scrisă, nonverbală) are cel puţin patru obiective:

-       receptarea corectă a mesajului;

-       înţelegerea corectă a mesajului;

-       acceptarea mesajului;

-       provocarea unei reacţii (schimbarea de comportament sau de atitudine).

Procesul de comunicare managerială este un proces decizional deoarece managerul stabileşte:

-       dacă comunică şi ce anume (filtru);

-       dacă reţine sau nu informaţii necomunicate şi ce face cu ele (stocare);

-       modul şi momentul folosirii informaţiilor stocate (reglare).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CAPITOLUL IX

 

FUNCTIA DE ANTRENARE

 

 

Antrenarea cuprinde ansamblul proceselor prin care personalul firmei este determinat să contribuie la stabilirea şi realizarea obiectivelor previzionate, luând în considerare factorii care îi motivează .

Antrenarea răspunde întrebării: „de ce participă angajaţii la realizarea obiectivelor organizaţiei?”

Fundamentul antrenării îl reprezintă motivarea, ce rezidă în corelarea satisfacerii necesităţilor şi intereselor personalului cu realizarea obiectivelor şi sarcinilor.

În ansamblul funcţiilor manageriale antrenarea condiţionează concretizarea eficientă a funcţiilor situate în amonte: previziunea, organizarea şi coordonarea, precum şi eficacitatea evaluării care urmează antrenării.

Se impune adecvarea motivaţiilor la caracteristicile fiecărui salariat, eliminând abordarea nivelatorie, standardizată a motivării, ce conduce de regulă la „neimplicare”, efort minim, ineficienţă.

Suportul  antrenării este reprezentat de motivare.

 

9.1. Motivarea

Performanţele oricărui angajat depind de trei elemente (cel puţin): capacitatea sa profesională, motivaţia sa şi imaginea pe care o are despre propriul rol în cadrul organizaţiei.

 

Pi = f(C, M, I)

 

Motivaţia reprezintă un factor condiţionant al performanţelor fiecărui individ, resortul care îl determină să acţioneze într-un anumit mod, o stare internă a acestuia care îl animă şi îi determină comportamentul.

Motivarea constituie procesul prin care managerul îşi determină subordonaţii să realizeze performanţe cât mai bune dându-le temeiuri să acţioneze în acest sens.

Majoritatea teoriilor motivaţionale încearcă să explice comportamentul uman pe baza satisfacerii nevoilor oamenilor.

În acest context nevoia reprezintă o cerinţă sau o dorinţă psihologică sau socială care poate fi satisfăcută prin realizarea unui obiectiv dorit.

O nevoie nesatisfăcută generează o stare interioară de tensiune (fizică, psihologică sau socială) a individului, care îl determină să adopte un anumit comportament, să acţioneze în vederea satisfacerii nevoii şi reducerii tensiunii până la restabilirea echilibrului interior.

Componentele fenomenului motivaţional pot fi prezentate schematic astfel:

 

 

 
   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Fig.18. Componentele ciclului motivaţional.

 

Din perspectiva managementului motivarea înseamnă abilitatea conducătorilor de a crea un mediu în care lucrătorii pot şi vor să genereze răspunsurile dorite de organizaţie.

Satisfacţia este starea de mulţumire încercată când o dorinţă este satisfăcută. Motivaţia constituie suportul angajării în cursa spre un rezultat, iar satisfacţia este legată de rezultatul deja obţinut. Diferenţa dintre cele două explică de ce un individ poate avea o satisfacţie înaltă în muncă şi o redusă motivaţie pentru ea sau invers.

Prin numeroase încercări de analiză şi sistematizare a nevoilor au luat naştere principalele teorii asupra motivaţiei.

  1. Abordarea managerială a motivaţiei începe o dată cu cercetările efectuate de F.W. Taylor la Bethlehem Steel. În urma acestor cercetări Taylor a ajuns la concluzia că majoritatea indivizilor sunt motivaţi în muncă de câştigul bănesc, motiv pentru care a fost primul care a introdus sistemul de plată în acord sau cu bucata.

La începutul secolului, când au fost efectuate cercetările, aplicarea acestui sistem de plată a dus la rezultate remarcabile: producţia zilnică de oţel a crescut cu 256% iar câştigurile oţelarilor cu peste 63%.

Ce toate acestea, abordarea tayloristă a motivaţiei a fost considerată destul de repede drept simplistă şi simplificatoare întrucât deşi majoritatea oamenilor aşteaptă recompense proporţionale cu munca prestată, simpla creştere a acestora nu este totdeauna suficientă pentru sporirea motivaţiei în muncă.  

  1. Un alt cercetător care s-a ocupat de motivare a fost Elton Mayo care, pe baza experimentelor realizate la uzinele Howthorne a descoperit că sentimentul de apartenenţă la un grup cu sarcini speciale, provocatoare au o mai mare greutate în motivarea comportamentului decât recompensa bănească.
  2. Douglas McGregor, la rândul său, a atras atenţia asupra necesităţii luării în considerare a factorului uman (social) în motivarea comportamentului. Teoriile “x” şi “y” elaborate de el pun în evidenţă modalităţile de motivare aferente celor două tipuri de angajaţi: pentru primul tip (“x”), care desemna indivizi cărora le displace munca, tipul de management cel mai potrivit este cel bazat pe control iar pentru cei din categoria a doua (teoria “y”) care îşi asumă în mod voluntar responsabilităţi şi muncesc pentru realizarea scopurilor organizaţiei, delegarea responsabilităţilor manageriale, creşterea varietăţii sarcinilor şi îmbunătăţirea procesului de comunicare, vor avea efecte stimulatoare şi sunt mai potrivite ca elemente de conducere.
  3. Teoria piramidei nevoilor – elaborată de psihologul Abraham Maslow (1954) susţine că oamenii sunt motivaţi în muncă de dorinţa satisfacerii unui sector de nevoi ordonate pe cinci paliere ale unei piramide.

Premisele acestei teorii sunt:

-       oamenii sunt fiinţe cu nevoi ce determină un anumit comportament pentru satisfacerea lor. O dată satisfăcute nu mai acţionează ca factori motivatori;

-       nevoile individuale sunt ordonate după importanţă într-o piramidă a cărei bază este reprezentată de nevoile fiziologice, iar vârful de nevoile complexe;

-      

Fig. 19 Piramida nevoilor (Abraham Maslow)

 
trecerea la un nivel superior al nevoilor are loc numai după ce nevoile inferioare au fost satisfăcute.

 

 

Teoria lui Maslow are relevanţă pentru manageri prin simplitatea ei şi pentru faptul că dezvăluie caracterul condiţional al nevoilor individuale pentru comportamentul organizaţional.

Acestei teorii i s-au adus şi critici:

-          nu totdeauna s-a putut identifica o piramidă a nevoilor ci doar două categorii de nevoi biologice şi complexe;

-          nevoile individuale se modifică permanent ca urmare a schimbării condiţiilor de desfăşurare a activităţilor;

-          nevoile individuale nu sunt niciodată pe deplin satisfăcute ceea ce înseamnă că la un moment dat se acţionează pentru satisfacerea mai multor categorii de nevoi şi nu neapărat într-o ordine ierarhică.

  1. Cercetările efectuate de Frederick Herzberg (1959) asupra a 200 de contabili şi ingineri, folosind metoda incidentului critic, s-a materializat într-o nouă teorie a motivaţiei numită “teoria motivaţie - igienă”. Subiecţii au răspuns la întrebări de genul: “Puteţi descrie în detaliu când vă simţiţi excepţional de bine în muncă?” sau dimpotrivă “Puteţi descrie în detaliu când vă simţiţi cât se poate de rău în muncă?” etc.

Prelucrând răspunsurile Hertzberg a ajuns la următoarele concluzii:

a)      Există un set de condiţii extrinseci în lipsa cărora apare insatisfacţia în muncă. Aceste condiţii au fost numite “factori de igienă” deoarece prezenţa lor este necesară pentru asigurarea satisfacţiei şi corespund nevoilor de pe palierele inferioare ale piramidei lui Maslow. În aceste categorii Herzberg a inclus: securitatea muncii, salariul, condiţiile de muncă, statutul personal, calitatea relaţiilor interpersonale, beneficiile suplimentare (peste salariu), politicile organizaţiei, calitatea supravegherii tehnice.

b)      Există un set de condiţii ale locului de muncă, ce influenţează diferitele nivele ale motivaţiei. Herzberg a denumit aceste condiţii factori ai satisfacţiei (sau motivatori). Absenţa lor nu generează neapărat insatisfacţii dar prezenţa lor influenţează puternic performanţa individuală. Aceste condiţii corespund nevoilor superioare din piramida lui Maslow şi include: realizarea profesională, aprecierea colegilor, superiorilor şi subalternilor, munca în sine, responsabilitatea, avansarea, creşterea şi dezvoltarea personală.

Teoria lui Herzberg atrage atenţia managementului firmei asupra importanţei mediului de muncă şi caracteristicilor muncii în procesul motivaţiei.

Cercetările au depistat şi slăbiciuni acestei teorii, dintre care amintim:

-          metoda incidentului critic permite doar reflectarea unui număr redus de factori ai motivaţiei;

-          concluziile desprinse nu sunt generale întrucât au fost analizate doar două categorii de profesori (contabili şi ingineri);

-          satisfacţia şi motivaţia sunt două categorii aparte; motivaţia este asociată cu activitatea orientată spre un scop iar satisfacţia este o atitudine rezultată în urma comportamentului orientat spre un scop;

-          modelul nu ţine seama de diferenţele dintre indivizi, presupunând că ei răspund similar într-un mediu similar.

6. Clayton Alderfer (1972) a restructurat sistemul piramidal al nevoilor în trei categorii fundamentale: de existenţă, de interacţiune şi de creştere, dând conţinut teoriei cunoscute sub denumirea de ERG (Existence, Relatedness, Growth).

Nevoile existenţei sunt cele fiziologice şi materiale (de genul: salariu, beneficii, condiţii fizice de muncă).

Nevoile de interacţiune includ relaţiile interpersonale în muncă, determinate de împărtăşirea aceloraşi sentimente ce condiţionează satisfacţia în muncă.

Pentru satisfacerea nevoilor de creştere şi dezvoltare individul se angajează în acţiuni ce necesită învăţarea şi dezvoltarea unor capacităţi noi.

Teoria lui Alderfer este construită pe trei idei fundamentale:

-          cu cât mai scăzut este nivelul satisfacerii fiecărei categorii de nevoi, cu atât va fi mai mare dorinţa de satisfacere;

-          cu cât nevoile din categoriile inferioare vor fi mai satisfăcute, cu atât mai mare va fi dorinţa de satisfacere a celor superioare;

-          dacă nevoile din categoria celor superioare sunt mai puţin satisfăcute, dorinţa de satisfacere a celor din categoriile inferioare va fi mai mare.

Spre deosebire de Maslow, Alderfer consideră că direcţia de deplasare în sistemul nevoilor nu este univocă (dinspre inferior spre superior), ci, în cazul frustrării sau nesatisfacerii nevoilor superioare, individul se întoarce spre cele inferioare. De asemenea, Alderfer consideră că pot fi operaţionale (motivatoare), la un moment dat, mai multe nevoi, din categorii diferite.

Principala reţinere faţă de teoria lui Alderfer este aceea că nu este relevantă în toate situaţiile sau condiţiile, ceea ce limitează aplicabilitatea ei.

7. O altă abordare a problematicii complexe a motivării membrilor organizaţiei prin prisma nevoilor o constituie teoria “motivaţiei împlinirii” a lui D. McClelland, care identifică trei tipuri de nevoi:

-       nevoia de împlinire, de reuşită (cei care doresc foarte mult succesul, se tem de eşec, acceptă cu prudenţă riscul, au mare putere de muncă, îşi asumă responsabilităţi sporite etc.);

-       nevoia de afiliere – tipică persoanelor cooperante, pline de solicitudine, prietenoase;

-       nevoia de putere – indivizii stimulaţi de această nevoie manifestă o preocupare deosebită pentru a exercita influenţă asupra celorlalţi, sunt perseverenţi, fermi, etc.

În general, teoriile care oferă posibilitatea înţelegerii factorilor motivaţionali derivaţi din sistemul nevoilor umane, nu furnizează managerilor informaţiile necesare pentru a înţelege de ce aleg oamenii un anumit comportament pentru a-şi satisface nevoile.

Rolul opţiunii în motivaţie este problema principală a teoriilor procesului motivaţiei. Dintre acestea, se bucură de mare atenţie în teoria şi practica managerială, teoria expectanţei (aşteptării), teoria echităţii şi teoria fortificării.

Teoria expectanţei (V. Vroom - 1964) – La elaborarea ei au contribuit mai mulţi autori. Ea are la bază premisa că oamenii sunt motivaţi în funcţie de intensitatea dorinţei de a dobândi ceva şi de probabilitatea cu care ei speră să dobândească acel ceva.

Teoria expectanţei poate fi utilizată de către manageri pentru a influenţa comportamentul membrilor organizaţiei prin parcurgerea următorilor paşi:

-          informarea asupra recompenselor apreciate de fiecare angajat; dacă se doreşte o recompensă motivatoare, ea trebuie adaptată fiecărui angajat;

-          identificarea nivelului dorit al performanţei (adesea managerii şi angajaţii ajung la o înţelegere mutuală asupra tipurilor şi nivelurilor de performanţă aşteptate);

-          crearea condiţiilor pentru ca nivelele performanţei să fie realizabile (altfel motivaţia este scăzută);

-          corelarea recompenselor cu performanţa;

-          asigurarea că recompensele sunt adecvate aşteptărilor angajaţilor.

 

Teoria echităţii

Este constituită pe premisa că indivizii sunt implicaţi în procesul comparaţiei sociale a ratei de transformare a efortului lor în rezultate.

Echitatea apare atunci când rata proprie de transformare a efortului în rezultate, egalează rata obţinută de alţi indivizi cu acelaşi statut în muncă.

Echitatea şi inechitatea sunt rezultatul percepţiei personale asupra eforturilor şi rezultatelor, fiind corelate cu situaţiile de plată neconforme cu aşteptările individuale.

Principalele postulate ale acestei teorii sunt următoarele:

  1. inechitatea percepută (plata mai mare sau mai mică în comparaţie cu a altora) generează tensiuni interioare individului;
  2. tensiunile sunt proporţionale cu amplitudinea inechităţii;
  3. tensiunile interne vor motiva indivizii să acţioneze pentru reducerea lor;
  4. puterea motivaţiei în reducerea tensiunilor este proporţională cu inechitatea percepută.

Cea mai evidentă utilitatea a teoriei echităţii în managementul firmei este aceea că ea îl implică pe individ în conştientizarea procesului comparaţiei sociale şi în abordarea motivaţiei în termeni dinamici, schimbători.

 

Teoria fortificării

Este teoria contemporană cu cel mai mare potenţial de aplicare în cadrul organizaţiei. Fortificarea sau consolidarea este consecinţa directă a unui comportament.

Particularităţile teoriei:

-          pune accent pe comportamentul obiectiv, observabil şi măsurabil (număr de produse, încadrarea în buget sau graficul de execuţie etc.);

-          abordează comportamentul motivat ca fiind învăţat din experienţe trecute;

-          susţine că efectul (influenţa) managerului asupra comportamentului angajaţilor este cu atât mai mare cu cât este mai scurt intervalul scurs între răspunsul angajatului la un stimul şi aprecierea acestui răspuns de către manager;

-          corelează mărimea fortificării cu poziţia managerială a celui ce apreciază răspunsul angajatului la stimul.

 

Limitele teoriei fortificării:

-       ignorarea individualităţii şi complexităţii comportamentului indivizilor în cadrul organizaţiei;

-       accentul foarte mare pus pe recompensele externe, neglijându-se faptul că unii angajaţi pot fi motivaţi de însăşi munca pe care-o desfăşoară.

 

 

 

Stimul

Comportament

Acţiuni posibile ale superiorului

Căi de acţiune pentru schimbarea comportamentu-lui

Solicitarea superiorului de a se evita întârzierea la program

Subordonatul este punctual sistematic

Laudă subalternul şi propune un spor la salariu

Fortificare pozitivă

Renunţă la mustrări şi observaţii

Fortificare negativă

Subordonatul întârzie sistematic

Nu laudă şi nu propune creşterea salariului

Anihilare

Face observaţii şi dojeneşte

Pedeapsă

Fig.20. Motivarea prin fortificare.

 

În practica managerială cele mai comune tehnici utilizate pentru sporirea motivaţiei membrilor organizaţiei sunt: MBO, îmbogăţirea conţinutului muncii, programul flexibil de lucru, participarea angajaţilor la elaborarea deciziilor.

9.2. Leadership

 

Definiţii (accepţiuni)

¨     Leadership = un proces de mobilizare, antrenare şi orientare a oamenilor şi/sau ideilor lor într-o anume direcţie, prin mijloace necoercitive.

¨     Leadership = un atribut al unor poziţii formale sau al grupului de persoane care conduce organizaţia.

¨     Leadership = caracteristică a unei persoane (x este un lider înnăscut).

¨     Leadership = gen de comportament prin care se obţine participarea voluntară a oamenilor din organizaţie la realizarea scopurilor acesteia.

¨     Leadership = este procesul complex prin care are loc ghidarea, orientarea, şi antrenarea unui grup, prin mijloace necoercitive, într-o direcţie care va conduce la realizarea intereselor pe termen lung ale grupului însuşi.

¨     Leadership = serviciul oferit de liderii organizaţiei.

Leadership-ul este un proces cu finalitate. El urmăreşte rezultatele ce privesc atât competitiv organizaţia, cât şi factorul uman al acestuia (satisfacţia în muncă, fluctuaţia forţei de muncă, absenteismul etc.).

 

Raportul management – leadership

Problematica leadership-ului  a fost şi este în continuare un domeniu „la modă”, intens studiat şi terenul desfăşurării unor ample energii. Cu toate acestea, din studiul diferitelor aspecte ale leadership-ului se degajă impresia că nu s-a spus totul.

Concluziile cele mai importante ale cercetărilor de până acum se pot rezuma în felul următor:

a. În primul rând, s-a constatat că abordarea leadership-ului prin prisma trăsăturilor de personalitate ale leader-ului nu este o pistă valabilă întrucât leadership-ul se poate învăţa ca oricare altă tehnică;

b. În al doilea rând, explicaţiile care se bazează pe comportamente tipice de leadership, neglijând factorul situaţional, nu sunt nici ele valabile.

c. Ipoteza că leadership-ul democratic sau orientat pe relaţii este întotdeauna mai eficient şi mai satisfăcător a fost şi ea infirmată;

d. Cea mai plauzibilă dintre teorii este aceea potrivit căreia stilul de leadership este influenţat de situaţia în care se află leader-ul la un moment dat, de superiori, egali, subordonaţi, cultura organizaţională, sarcina şi caracteristicile personale. Mai mult, eficacitatea unui leader va depinde, în primul rând, de capacitatea lui de a diagnostica situaţiile şi apoi de a-şi adapta comportamentul la gradul de maturitate al subordonaţilor.

În ce priveşte comparaţiile dintre management şi leadership, părerea generală este din ce în ce mai mult că lumea organizaţiilor are prea mulţi manageri şi prea puţini leaderi.

Managerii de mâine vor trebui să fie şi leaderi.

Problemele manageriale se rezolvă prin control şi evaluarea performanţei iar cele ale leadership-ului prin motivaţie, încurajare şi libertate de acţiune. Între cele două pot apărea şi conflicte dar nu înseamnă că sunt incompatibile.

Warren Bennis conturează diferenţele între lider şi manager în felul următor:

-          managerul administrează; liderul inovează;

-          managerul este o copie; liderul este un original;

-          managerul menţine; liderul dezvoltă;

-          managerul pune accent pe sisteme şi structuri; liderul pe oameni;

-          managerul se bazează pe control; liderul inspiră încredere;

-          managerii au viziune pe termen scurt; liderii pe termen lung;

-          managerul întreabă cum? şi cine?; liderul ce? şi de ce?;

-          managerul imită; liderul iniţiază;

-          managerul face lucrurile cum se cuvine; liderul face lucrurile cuvenite;

-          managerul este format şi învaţă lucrurile prin instrucţie; liderul prin educaţie.

Organizaţia în care sunt prezenţi liderii (formali sau informali) funcţionează ca nişte comunităţi, nu ca ierarhii. Ele dau autonomie membrilor lor, le oferă oportunităţi de promovare şi recompense motivatoare.

 

 

CAPITOLUL X

 

MANAGEMENTUL GRUPURILOR

 

 

Grup de muncă. Caracteristici.

Un grup de persoane care realizează o activitate sau o acţiune comună sub conducerea unui şef, constituie un grup de muncă.

Grupul formează o entitate distinctă, deşi în ansamblu este influenţat de calităţile individuale ale fiecărei persoane în parte. Relaţiile dintre membrii grupului sunt relaţii de dependenţă. Ei execută sarcini prestabilite pentru atingerea unui scop comun.

 Caracteristicile grupului de muncă

  • Grupul de muncă este principalul element care transformă resursele în produse;
  • Între membrii există relaţii socio-afective ce pot frâna sau accelera realizarea obiectivelor;
  • Toţi membrii grupului respectă anumite reguli de comportament şi norme de conduită;
  • Fiecare membru are o anumită atitudine faţă de membrii ceilalţi şi faţă de grup.

Grupul îşi influenţează membrii modificându-le atitudinile şi chiar personalitatea (după unii autori). Astfel, există colective ce se caracterizează prin cooperare, înţelegere şi încredere, şi colective dominate de tensiuni şi conflicte interne. Unele colective stimulează performanţa în muncă, iar altele sunt indiferente sau chiar inhibante pentru performanţă.

În comportamentul oricărui grup se identifică trei elemente:

-          activităţile (ceea ce realizează grupul);

-          interacţiunile (comunicaţiile verbale şi nonverbale);

-          sentimentele (stările interne ale indivizilor).

Numărul membrilor grupului variază în funcţie de scopul activităţii de la 2-3 persoane până la 40-50  sau chiar mai mult. Numărul relaţiilor interpersonale ce se formează în cadrul grupului şi a canalelor de comunicaţii depind de numărul de membrii ai grupului.

Astfel, dacă acest număr este n, atunci

      R  = n(n-1)      - numărul relaţiilor interpersonale

      C = n(n-1)/2  - numărul canalelor de comunicaţii între membrii grupului.

 

Grup formal. Grup informal.

Structurile oficiale ale agenţilor economici, cele impuse prin legi şi regulamente se numesc structuri formale: Fiecare angajat trebuie să cunoască aceste structuri şi să le respecte.

Structurile formale sunt fundamentate pe relaţii prestabilite, tratează oamenii ca mulţime şi sunt deliberat impersonale. Prin caracterul lor impersonal şi raţional structurile formale au rolul de a proteja oamenii contra abuzului de autoritate, de a reduce conflictele, de a stabili relaţii oficiale între oameni.

Structura formală a unei organizaţii se prezintă sub o formă grafică numită organigramă.

În urma funcţionării depersonalizate, se crează un nou tip de structură, „informală”, neoficială, psihologică, drept urmare a interacţiunii indivizilor într-o situaţie de grup.

Orice conducător, de pe orice nivel ierarhic, trebuie să admită că unei organizaţii formale îi este asociată o organizaţie informală şi că trebuie să încerce să canalizeze obiectivele organizării informale în cele ale organizării formale, oficiale.

Autoritatea neformală reprezintă influenţa pe care o are un angajat asupra colaboratorilor, subordonaţilor sau şefilor săi, datorită cunoştinţelor şi experienţei pe care le posedă. Se manifestă sub forma sugestiilor, informaţiilor, sfaturilor pe care persoana respectivă le furnizează.

 

 

 

Grupuri formale

Grupuri informale

 Se constituie pe bază de acte şi norme oficiale

Se constituie spontan, pe baza unor interese şi preocupări comune, a nemulţumirilor resimţite în comun faţă de şefi, a vechimii în muncă etc.

Au scop lucrativ

Urmăresc sprijinirea propriului interes, promovarea unei idei etc.

Aparţin structurii organizatorice

Aparţin structurii neformale, neoficiale

Regulamentul de funcţionare este oficial şi obligatoriu

Se conduce după regulamente neobligatorii

Se modifică o dată cu restructurarea organizatorică

Rămân neschimbate şi după modificarea structurilor oficiale

Sunt conduse de un şef ierarhic investit oficial cu autoritate

Sunt conduse de un lider, ales datorită competenţei şi autorităţii sale.

         Tabel.3.Caracteristicile grupurilor  formale şi informale

 

În legătură cu procesul de formare a grupurilor există în principal două teorii:

1. Teoria sociometrică, elaborată de J.Moreno. Conform acestei teorii, rolul de bază în formarea grupurilor trebuie să-l aibă relaţiile de atracţie şi simpatie dintre persoane, presupunând spirit de colaborare şi climat plăcut în muncă.

Dezavantajul formării în această modalitate a grupurilor îl reprezintă posibilitatea plafonării potenţialului grupului ca urmare a unei afectivităţi prea mari între membri.

2. Teoria dinamicii de grup, elaborată de K.Lewin, care se bazează pe tendinţa de evoluţie continuă şi dinamism.

Conform acestei teorii, în cadrul grupului trebuie să existe tensiuni, dezacorduri şi conflicte. Grupul se formează în general în jurul unei persoane dinamice, energice, cu personalitate puternică, capabilă să întreţină dezacorduri şi stări conflictuale, care determină progresul.

Avantajul acestei modalităţi de formare rezidă în spiritul de emulaţie creat şi afirmarea rolului stimulator al unor personalităţi puternice; dezavantajul este reprezentat de pericolul divizării grupului în subgrupe, riscul unei atmosfere încordate.

Ca instrument de studiere a relaţiilor dintre membrii grupurilor se folosesc sociogramele. Studiul se face cu ajutorul unui chestionar, care, prin întrebări de tipul: cu care dintre membrii grupului doriţi să colaboraţi? ; care dintre membrii grupului credeţi că v-ar alege pentru a lucra împreună? ; cu care aţi evita să lucraţi? etc., relaţiile dintre membrii se pot grupa în relaţii de: simpatie, antipatie şi indiferenţă.

Dacă organigrama este reprezentarea grafică a structurii formale, sociogramele sunt reprezentări grafice ale structurii neformale, prin care se indică poziţia fiecărui individ în grup, natura relaţiilor ce le întreţine aici.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CAPITOLUL XI
FUNCŢIA DE CONTROL

 

Definiţie

Controlul constă în măsurarea şi corectarea performanţelor înregistrate în activitatea subordonaţilor, în scopul asigurării îndeplinirilor obiectivelor şi planurilor stabilite.

11.1. Conţinut şi necesitate

Controlul managerial este procesul prin care managementul unei organizaţii se asigură că membrii ei se comportă şi acţionează în conformitate cu planurile, structura şi regulile organizaţiei.

De regulă oamenii reacţionează negativ la auzul termenului de control, asociindu-l cu constrângerea, manipularea, forţarea sau intenţia vădită de a descoperi nereguli.

Unii autori asociază controlului şi evaluarea, ca o componentă esenţială a controlului şi o condiţie a desfăşurării şi finalizării lui.

Necesitatea controlului derivă din necesitatea folosirii raţionale a resurselor, pentru că acestea nu se găsesc din abundenţă (bani, forţă de muncă, timp, mijloace de muncă, informaţii, resurse materiale). Este motivul pentru care organizaţia planifică mărimea rezultatelor, generate prin combinarea resurselor disponibile. Prin control, pe tot parcursul procesului de transformare a resurselor organizaţiei, în bunuri economice, managementul firmei se interesează dacă se potrivesc mărimile anticipate cu configuraţia reală a performanţelor. Dacă se înregistrează diferenţe faţă de valorile aşteptate, se adoptă măsuri de corectare sau se reformulează planurile.

Controlul este necesar şi pentru furnizarea feed-back-ului necesar celor ce elaborează planurile şi standardele, dar şi celor care le transpun în practică.

Informaţiile obţinute prin control sunt esenţiale pentru finalizarea funcţiei de planificare şi pentru începerea unui nou ciclu managerial (planificare, organizare, conducere, control).

Procesul de control cuprinde următoarea succesiune de acţiuni:

 

 

 

 


  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

               Fig.21. Procesul de control

 

De asemenea, procesul de control nu ar fi necesar dacă obiectivele stabilite s-ar realiza instantaneu, însă între momentul stabilirii obiectivului şi momentul realizării lui pot interveni multe evenimente şi factori din mediu care modifică uneori chiar şi obiectivul în sine, fără să mai vorbim de condiţiile desfăşurării procesului de transformare.

 

 

 

Tipuri de control – după momentul efectuării controlului:

 

 

 
   
 

 

 

 

 

 

 

 


Control preliminar (sau control anteacţiune sau control feed-forward) se concentrează asupra intrărilor şi urmăreşte cantitatea şi calitatea resurselor financiare, fizice, umane şi informaţionale, înainte ca acesta să devină parte a sistemului.

(Exemplu: Procter&Gamble angajează doar absolvenţi de colegii pentru programul de instruire managerială, controlând astfel calitatea resurselor umane intrate în sistem.)

Controlul prin monitorizare (sau control da/nu sau control de pilotaj) are loc în timpul procesului de transformare. Se bazează foarte mult pe feed-back. (Exemplu: instalarea sau stabilirea unui număr de puncte de control de-a lungul unei linii de asamblare sau de fabricaţie).

Acest tip de control tinde să fie mai mult aplicat deoarece se pot identifica mai uşor cauzele unor disfuncţionalităţi şi astfel, se pot aduce îmbunătăţiri sau corecturi înainte de a se finaliza procesul de transformare.

Controlul postacţiune se concentrează asupra ieşirilor. În cazul unui automobil, controlul prin monitorizare a procesului de fabricaţie a unei asemenea maşini complexe ce se compune din mii de părţi şi subsisteme este mai indicat decât controlul postacţiune, pe când, în cazul unui produs simplu, ca o baterie de lanternă sau un bec este mai economic să se efectueze doar controlul final.

Deşi controlul postacţiune nu este la fel de important ca primele două, el se impune deoarece furnizează informaţii pentru planificări viitoare, şi de asemenea, este important pentru procesul de stimulare materială a angajaţilor (promovări, premii, sau dimpotrivă, penalizări, retrogradări etc.)

Orice organizaţie trebuie să folosească şi foloseşte o varietate de sisteme de control, aplicând tipurile de control care se potrivesc cel mai bine specificului ei. Ea poate adopta mai multe sisteme de control pentru fiecare categorie de resurse pe care le angajează. Sistemele multiple de control pot fi automatizate sau neautomatizate.

De asemenea, fiecărui nivel managerial în corespunde o anumită zonă de control. Pe lângă controlul managerial în orice organizaţie se manifestă, deschis sau mascat, conştient sau automat, controlul grupului de muncă şi autocontrolul.

Controlul managerial vizează (D. Cătană), în exclusivitate comportamentul uman. Conducerea este, prin excelenţă, un act social, prin urmare funcţia managerială de control se exercită asupra oamenilor.

Controlul formal este un sistem elaborat de managementul firmei şi cuprinde reguli, bugete, departamente speciale de control etc.

Controlul informal se bazează pe normele şi valorile culturale împărtăşite de membrii organizaţiei.

 

11.2. Strategii de control managerial

Nu există o strategie universală de control, aplicabilă în orice circumstanţe. De regulă strategiile de control sunt interdependente, ceea ce face ca managerii să utilizeze combinaţii de strategii.

  1. Controlul prin politica de personal

Se realizează prin verificarea modalităţilor de selectare, promovare, transferare şi instruire a personalului.

  1. Controlul prin structura formală a organizaţiei

Structura formală oglindeşte linia ierarhică a autorităţii, reflectând clar responsabilităţile fiecărui manager, canalele laterale, verticale şi diagonale de informaţii şi extensia controlului aferent poziţiei lui în structură.

  1. Controlul prin reguli şi reglementări formale

Regulile şi reglementările formale ajută la uniformizarea comportamentului în elaborarea deciziei şi în activitatea curentă a membrilor organizaţiei.

Excesul de reguli duce la transformarea lor din mijloace de realizare a unui scop, într-un scop în sine.

  1. Controlul financiar

Include o varietate de tehnici şi proceduri menite să prevină proasta alocare a resurselor financiare şi să ofere feed-back despre modul de utilizare a lor.

Controlul financiar este deosebit de complex

  1. Controlul cu ajutorul maşinilor şi aparatelor

Se aplică în special în organizaţiile cu procese de producţie puternic automatizate (computerele controlează procesele).

  1. Controlul prin evaluarea performanţelor

Această strategie este utilizată pentru prevenirea sau corectarea comportamentelor şi performanţelor nedorite. În urma acestui control se conturează combinaţii variate de stimulente şi sancţiuni.

 

11.3. Rezistenţa sau opoziţia la control

Cauzele care determină opoziţie la control din partea celor controlaţi se pot rezuma în felul următor:

¨         Control excesiv. Unele organizaţii doresc să controleze prea multe lucruri, lucru care este perceput negativ de angajaţi, mai ales când se referă chiar la comportamentul lor de pilă o organizaţie poate impune angajaţilor: ora de începere a lucrului, locul de parcare a maşinii, ora când pot bea cafeaua de dimineaţă, ora când pot lua prânzul, când să se întoarcă, ora pentru cafeaua de după masă şi ora când pleacă de la serviciu. Aceste lucruri sunt percepute ca exagerate chiar dacă organizaţia consideră că este necesară impunerea acestor reguli. Necazurile apar când controale gratuite, adiţionale sunt impuse: de pildă dacă organizaţia spune angajaţilor şi cum să se îmbrace, ce pot sau nu pot să pună pe birou, cum să se coafeze etc.

¨         Focalizare nepotrivită. Are loc atunci când sistemul de control este prea îngust sau se centrează prea mult pe variabile cuantificabile nelăsând loc pentru analize sau interpretări. (de exemplu un sistem de recompensare în mediul educaţional care încurajează  recompensarea , notarea elevilor, studenţilor în funcţie de capacitatea lor de memorare şi mai puţin pe baza raţionamentelor logice, contribuţiilor personale etc.).

¨       Recompense pentru ineficienţă

Este vorba de utilizarea bugetelor alocate pentru diferite probleme. Un sector care la sfârşitul anului are bani rămaşi din bugetul alocat şi necheltuiţi va fi penalizat anul următor prin micşorarea bugetului cu suma rămasă necheltuită, în ideea că i s-a alocat prea mult. Deci este penalizat pentru încercarea de a fi eficient şi nu a cheltuit toţi banii.

Un alt sector care a cheltuit mai mult decât i s-a oferit iniţial, va fi recompensat anul următor prin mărirea bugetului, considerându-se că nu i s-a dat suficient în anul care s-a încheiat.

Oamenii în mod natural opun rezistenţă acestui fel de control, pentru că recompensele şi pedepsele sunt nedrepte.

¨       Responsabilitatea. Controlul efectiv şi eficient creează responsabilitate. Într-un sistem eficient de control, managerul poate stabili cu uşurinţă dacă fiecare şi-a îndeplinit obligaţiile potrivit poziţiei ocupate şi, poate şti de asemenea, când apar unele probleme, care este departamentul sau chiar persoana responsabilă pentru acestea. Unele persoane, în special cele care nu-şi fac meseria cum trebuie, opun din această cauză, rezistenţă controlului.

Pentru depăşirea rezistenţei la control se impun:

-          Crearea unui control efectiv: controlul trebuie să fie integrat sistemului de planificare al organizaţiei, să fie în conformitate cu acesta; apoi trebuie să fie flexibil, obiectiv şi să fie făcut la timp.

-          Încurajarea participării. Când angajaţii sunt antrenaţi în planificare şi în sistemul de control, nu mai opun rezistenţă controlului.

-          Folosirea MBO  (managementului prin obiective)

-          Folosirea evidenţelor şi balanţelor. Sistemul evidenţelor serveşte la protecţia angajaţilor şi managerilor deopotrivă, în sensul că se elimină orice neînţelegeri, suspiciuni în legătură cu atingerea anumitor obiective, realizarea unor activităţi etc.

11.4. Tehnici de control

  1. Controlul bugetar tradiţional

Bugetarea este formularea planurilor în termeni numerici pentru o perioadă viitoare dată.

Bugetele sunt declaraţii de rezultate anticipate, în termeni financiari (exemplu: BVC – bugetul de venituri şi cheltuieli, bugetul de capital) sau nefinanciari (exemplu: bugetul de ore de muncă directă, de material, de volum al vânzărilor etc.).

  1. Controlul nebugetar tradiţional

Se bazează pe folosirea unor instrumente care nu au legătură cu bugetele.

  1. Datele statistice – care pot avea caracter istoric sau previzional şi care se prezintă sub formă de tabele sau grafice.
  2. Rapoartele speciale şi analizele, efectuate în domenii specifice de probleme în care rapoartele contabile sau statistice sunt inoperante.
  3. Analiza punctului de echilibru (pragului de rentabilitate).
  4. Revizia contabilă operaţională = evaluarea regulată şi independentă, efectuată de un grup de specialişti contabili interni, a operaţiilor contabile, financiare şi de altă natură ale întreprinderii.
  5. Observarea personală.
  6. Tehnologia îmbunătăţită de informare
  7. Planificarea şi controlul procedurilor

11.5. Trăsăturile generale ale funcţiilor managementului

1. Funcţiile managementului reflectă dublul caracter al procesului managerial: ca ştiinţă şi ca artă. În acest sens, funcţiile de previziune şi organizare necesită cunoştinţe teoretice de management, pe când cele de antrenare, coordonare şi control-evaluare necesită experienţă practică.

2. Funcţiile managementului au un caracter general. În virtutea acestei trăsături, indiferent de profilul şi dimensiunea firmei, atributele se exercită în acelaşi mod şi pe toate nivelele ierarhice ale structurii organizatorice, fiind specifice oricărei acţiuni de conducere.

3. O altă trăsătură este posibilitatea exercitării lor, după caz, fie relativ independent, fie interdependent. În prezent, managementul a devenit o ştiinţă interdisciplinară, relativ independentă; o parte din funcţii (previziunea ce include şi planificarea, organizarea, controlul), au devenit discipline ştiinţifice de sine stătătoare.

4. Cea mai importantă trăsătură sau caracteristică se referă la conţinutul, ponderea şi forma diferită de manifestare a funcţiilor managementului în raport cu nivelul ierarhic la care se exercită.

Deşi în procesul decizional ignorarea oricărei funcţii manageriale poate avea efecte negative, esenţiale rămân funcţiile de previziune şi control, furnizoare de informaţii asupra stărilor şi stadiilor proceselor de muncă din organizaţii.

 

 

 

 

 

 

 

           
     
 
   

n = m

 
 

Control evaluare

 
 
 

 

 

 

 


Fig.22.Ponderea ierarhică a funcţiilor managementului

CAPITOLUL XII
Metode şi tehnici specifice de management

 

 

  1. Metoda diagnosticării
  2. Şedinţa
  3. Delegarea
  4. Tabloul de bord
  5. Metode de stimularea a creativităţii

-       Brainstorming

-       Sinetica

-       Matricea descoperirilor etc.

 

12.1. Analiza diagnostic

Există o analogie directă  între diagnosticul  din medicină şi diagnosticarea stării de sănătate a „organismelor” economico-sociale.

În medicină diagnosticul presupune:

  1. analiza stării pacientului (simptomatologia)
  2. determinarea cauzelor  unei boli (etiologia)
  3. găsirea remediilor (terapia)

Diagnosticul are dublu caracter:

-       preventiv

-       curativ

                   Pacientul este lăsat să acţioneze singur, în sensul că poate alege să urmeze recomandările specialistului sau nu.

Definiţie: Analiza diagnostic este instrumentul managerial destinat să procedeze la examinarea unor organisme economice  în vederea identificării şi rezolvării problemelor cu care aceasta se confruntă.

Cazurile în care apare necesitatea analizei diagnostic:

-       întreprinderea este în dificultate;

-       întreprinderea este sănătoasă, cel puţin aparent.

 

Se recomandă ca analiza diagnostic să fie realizată de specialiştii în organizare-management (consultanţi).

Ca şi în medicină, diagnosticul agenţilor economici reprezintă rezultatul colaborării a doi parteneri, pacient şi specialist. Specialistul fără colaborarea loială şi efectivă a unităţii, a conducerii, nu poate reuşi în nici una din etapele analizei (pregătire, desfăşurare, analiză).

Aspecte importante:

-          analiza diagnostic constă în observarea, localizarea, identificarea, analiza problemelor şi elaborarea recomandărilor ;

-          diagnosticul nu prezintă în detaliu şi nu dă soluţii de amănunt la problemele pe care le evidenţiază;

-          în cadrul diagnosticului, faptele trebuie constatate, “interpretate în ansamblu”, apoi se prescrie terapeutica necesară;

-    rezultatele în acţiunea de diagnosticare depind de colaborarea    pacientului;

-          soluţiile bune sunt acelea ce vindecă o slăbiciune a organismului societăţii comerciale sau care contribuie la perfecţionarea sistemului de organizare şi conducere al unităţii;

-          în cadrul diagnosticului nu se vor prescrie soluţii “prefabricate”. Munca de organizare este totdeauna ca un costum „de comandă”, făcut pe măsura clientului.

 

Principii de bază ale analizei diagnostic

  1. Realizarea analizei diagnostic se face de către echipe multidisciplinare, de manageri şi specialişti ;
  2. Diagnosticarea se face pe baza unei metodologii specifice, care reuneşte metode şi tehnici adecvate;
  3. Analiza să aibă obiective clare.
  4. Trebuie să se evite recomandarea unor soluţii rigide;
  5. Interpretarea rezultatelor în contextul realităţilor existente
  6. Continuitatea şi periodizarea - analiza diagnostic se face atât la începutul unei acţiuni de organizare şi conducere, cât şi pe parcurs.
  7. Formarea unui comportament corespunzător al părţilor în cadrul analizei diagnostic întrucât ea depinde de modul în care înţeleg partenerii obiectivele diagnosticului.

 

Tipologia analizei diagnostic

În cadrul firmelor se folosesc mai multe tipuri de diagnostice. Acestea se împart în funcţie de sfera de cuprindere, în generale şi specializate.

Diagnosticul general are drept obiectiv ansamblul organizaţiei. El se elaborează cel mai adesea, înaintea planificărilor anuale , programărilor etc. sau când o întreprindere se confruntă cu probleme deosebite.

Diagnosticul specializat, cel mai frecvent, se referă la o activitate, un compartiment sau o problemă din cadrul firmei. Cele mai frecvente diagnostice specializate în perioada actuală au ca obiect cifrele de afaceri, activităţile de fabricaţie, aprovizionarea tehnico-materială, profiturile, folosirea resurselor umane, asimilări ale unor produse noi etc. În mod firesc, diagnosticele specializate implică, de regulă, colective mai restrânse, cu o structură mai puţin eterogenă, care îşi desfăşoară activitatea în perioade mai scurte.

Diagnosticul parţial (specializat) se face după ca s-a procedat la analiza globală şi s-au depistat aspectele ce pot fi îmbunătăţite.

 

Etapele analizei diagnostic

Pentru utilizarea corectă a metodei diagnosticării este necesară parcurgerea următoarelor etape:

a). Stabilirea domeniului de investigat, care este de regulă rezultatul deciziei managementului de vârf al organizaţiei. Pericolele principale care trebuie evitate aici sunt supradimensionarea domeniului supus investigării, ceea ce are ca rezultat irosirea de resurse umane, financiare şi de timp – sau subdimensionarea lui - situaţie în care diagnosticul nu poate fi concludent. Tot în această etapă se stabileşte componenţa echipei de diagnosticare, în funcţie de problemele abordate.

b). Documentarea preliminară asupra domeniului supus diagnosticării, are ca scop cunoaşterea principalelor elemente care-l caracterizează.

După ce colectivul de diagnosticare cunoaşte principalele elemente privind domeniul abordat, va trece la identificarea simptomelor semnificative. Prin simptome semnificative desemnăm acele situaţii care reprezintă diferenţe importante faţă de prevederile  planurilor, normelor şi situaţiilor comparabile considerate normale. În acest sens se întocmeşte o listă, cu simptomele semnificative-pozitive şi negative - privind domeniul respectiv.

 

Nr.crt.

Simptome pozitive

Simptome negative

Observaţii

0

1

2

3

 

c). Stabilirea principalelor puncte slabe şi a cauzelor care le generează. Prima parte a analizei diagnostic este axată asupra cauzelor deficienţelor activităţilor investigate, cu accent asupra forţelor care le generează şi a efectelor acestora asupra activităţii de management şi de execuţie, întocmindu-se un tabel de forma celui din tabel:

Nr.crt.

Puncte slabe

Termenul de comparaţie

Cauze principale

Efecte

Observaţii

0

1

2

3

4

5

 

Punctele slabe se stabilesc în raport cu prevederile planurilor, programelor, normelor de consum, claselor de calitate a produselor etc.

d). Stabilirea principalelor puncte forte şi a cauzelor care le generează este rezultatul părţii a doua a analizei care se desfăşoară similar cu cea din etapa anterioară:

 

Nr.crt.

Puncte forte

Termenul de comparaţie

Cauze principale

Efecte

Observaţii

0

1

2

3

4

5

 

e).Formularea recomandărilor axate asupra eliminării cauzelor ce determină punctele slabe şi asupra intensificării celor care generează punctele forte se realizează de către membrii echipei de diagnosticare. Pentru a cuprinde toate elementele importante necesare valorificării recomandărilor, acestea se centralizează de asemenea într-un tabel:

 

Nr.crt.

Recomandare

Cauze avute în vedere

Resurse suplimentare necesare

Efecte

Observaţii

0

1

2

3

4

5

 

Calitatea recomandărilor şi implicit, a diagnosticului depinde decisiv de măsura în care acestea sunt centrate asupra cauzelor ce determină punctele slabe şi punctele forte.

Tehnici de investigare utilizate în diagnostic

 

  1. Metoda directă – impune contactul direct, nemijlocit al celor ce realizează diagnosticul cu fenomenele analizate şi presupune existenţa aptitudinilor şi cunoştinţelor necesare privind culegerea, înregistrarea şi prelucrarea datelor.
  2. Metoda analizei economice – foloseşte evidenţele tehnico-operative, contabile şi statistice şi analizează fenomenele sub raport cantitativ – niveluri de realizare şi calitativ – cauzalitatea şi interacţiunea fenomenelor studiate.
  3. Metoda mixtă – combină metoda directă cu metoda analizei economice.

              Metoda directă de investigare presupune folosirea unor instrumente după cum urmează:

                        - observarea directă

                        - interviul

                        - chestionarul

                        - consultarea documentelor

                        - observările instantanee

Observarea directă

Este o metodă uşoară, simplă şi eficientă dar necesită anumite aptitudini, chiar “native” pentru observator.

După o primă vizită consultantul îşi poate forma o “imagine” asupra domeniului investigat şi poate face o serie de observaţii “critice” care, chiar dacă sunt subiective ele pot totuşi deveni puncte de plecare în investigaţii mai aprofundate.

Specialistul trebuie să aibă cunoştinţe solide în domeniul organizării producţiei, organizării muncii şi al conducerii, precum şi o bogată experienţă.

Reguli impuse într-o observare directă

-          observarea să fie activă, atenţia să fie concentrată asupra obiectivelor prestabilite;

-          specialistul să-şi autoimpună o stare de “percepţie” pentru a atinge o receptivitate maximă, de aceea observarea se face la începutul zilei de lucru;

-          specialistul va antrena şi alte persoane implicate în problema investigată;

-          observaţiile făcute trebuie ierarhizate după nişte legături logice.

Condiţii impuse specialistului

-          capacitatea de observare, ce depinde de aptitudini native, specializare, profilare, de auz, văz etc.;

-          atitudine interogativă;

-          cunoştinţe în domeniul analizat;

-          exersarea unor tehnici de mărire a capacităţii de observare şi a aptitudinilor selective, utilizarea aparatului de filmat, sau alte aparate de înregistrare.

Materialele filmate vor putea fi analizate apoi colectiv.

 

Interviul

Definiţie. Interviul este o întrevedere între două persoane din care una – cercetătorul - doreşte să obţină anumite informaţii iar ce-a de-a doua, intervievatul, se presupune că deţine informaţiile respective însă trebuie ghidat pentru a le oferi.

Interviul este un exerciţiu forte personal care solicită pe lângă cunoştinţe teoretice şi practice şi o vastă experienţă şi talent în relaţiile umane.

Ca metodă de diagnosticare a unităţii industriale, interviul este un mijloc practic şi uşor de aplicat care poate confirma sau infirma datele deţinute prin alte mijloace.

Dialogul permite:

-          realizarea unui contact direct cu persoanele ce lucrează în domeniul analizat;

-          obţinerea de informaţii de la persoane competente;

-          obţinerea de opinii şi uneori a unor soluţii de remediu;

-          confirmarea sau infirmarea unor aspecte.

Interviul se desfăşoară după anumite reguli precise şi necesită o pregătire anterioară a întrebărilor.

Etapele sunt:

-       pregătirea interviului;

-       etapa de întrebări şi răspunsuri;

-       etapa discuţiilor neoficiale.

 

Chestionarul

Definiţie. Chestionarul este o succesiune logică şi psihologică de întrebări scrise sau imagini grafice care au rolul de stimuli şi care sunt administrate de către operatorul de anchetă sau sunt autoadministrate determinând din partea celui anchetat un comportament verbal sau nonverbal ce urmează a fi înregistrat  în scris.

Este utilizat pentru sondarea opiniei mai multor persoane. Dacă sunt respectate anumite reguli în întocmirea chestionarului, el poate deveni un instrument eficace şi util în diagnosticare. Aceste reguli sunt:

-          să fie întocmit în aşa fel încât să trezească interesul celor chestionaţi;

-          întrebările să fie clare, concise şi la subiect, care să permită răspunsuri exacte;

-          întrebările să nu ghideze răspunsurile; şi să evite asemănările;

-          evitarea întrebărilor complexe sau a celor ce fac apel la memoria celor chestionaţi;

-          întrebările să aibă o succesiune logică, să nu fie monotone, să nu se refere la dorinţele celor chestionaţi şi să nu le afecteze prestigiul sau orgoliul;

-          chestionarul să nu fie lung.

Întrebările utilizate într-un chestionar pot fi:

-          întrebări filtru (de informaţie) – sunt întrebări prin care se testează dacă cel chestionat este calificat şi stăpâneşte problemele abordate;

-          întrebări deschise (permit aprecieri calitative asupra opiniei formulate);

-          întrebări închise – conduc la răspunsuri nete prin da sau nu;

-          întrebări de tipul “de ce” sau “pentru ce” (interogative) care încearcă să conducă la descoperirea motivelor, provoacă anumite explicaţii;

-          întrebări de control – verifică fidelitatea, constanţa opiniilor;

-          întrebări “cu clasament” ce măsoară intensitatea (dă posibilitatea ierarhizării răspunsurilor şi măsurării gradului de intensitate al unei opinii).

Consultarea documentelor

Este tot o metodă directă de diagnosticare ce permite completarea imaginii asupra domeniului analizat.

Informaţiile obţinute se referă la:

-          evoluţia societăţii comerciale (dinamica producţiei, ritmicitate, rebuturi, deşeuri, calitate, profit etc.);

-          calitatea întocmirii unor documente de bază pentru programare, onorare contracte, documentaţie, tehnică şi control, norme de consum etc.;

-          lipsa unor informaţii specificate pe documente;

-          existenţa unui număr excesiv de mare de documente ce îngreunează munca de evidenţă;

-          cauzele unor pierderi de timp înregistrate în producţie prin nefuncţionarea utilajelor din lipsă de comenzi, a forţei de muncă, materialelor sau SDV-urilor specifice;

-          lipsa unor evidenţe;

-          posibilitatea aplicării unor metode mecanizate de culegere şi prelucrare a datelor etc.

Observările instantanee   Sunt instrumente de investigare directă ce prezintă interes pentru analiza diagnostic.

Observările instantanee pot fi:

-       întâmplătoare;

-       sistematice.

Observările instantanee întâmplătoare reprezintă efectuarea, la diferite momente, a unui număr dat de observări, asupra unor fenomene ce trebuie analizate.

Momentele şi numărul observărilor se calculează prin formule probabilistice.

Condiţiile de desfăşurare

-          fiecare observaţie să fie instantanee şi să se facă fără modificări din partea observatorului;

-          perioadele de observare să fie neegale dar suficient de lungi pentru a cuprinde toate aspectele ce caracterizează fenomenul;

-          numărul de observaţii să permită caracterizarea fenomenului în întregime;

-          să se stabilească un plan de acţiune bine documentat pentru aceste observaţii care să nominalizeze circuitele, traseul, punctele urmărite şi să nu se abată de la  acest plan;

-          datele culese se centralizează pe un formular în ordinea observaţiilor făcute, iar prelucrarea lor să se facă cu grijă pentru a nu introduce erori.

Observările instantanee sistemice (sau G.T.T. = Group timing Technique - determinarea timpului unui grup).

Observările se fac la intervale constante, înregistrarea şi stabilirea prin calcul a rezultatelor se fac cu o precizie prestabilită.

Se stabileşte intervalul de observare “i” (constant); Elementele ce compun fenomenele studiate trebuie simbolizate; La ora fixată observatorul porneşte cronometrul şi urmărind activitatea executanţilor (obiectivelor) în ordinea stabilită, marchează cu simboluri elementele observate.

Metoda G.T.T. se aplică unui număr mic de obiective (8-15) şi are următoarele avantaje:

-       este simplă şi uşor de folosit;

-       observarea poate fi întreruptă şi reluată ulterior;

-       permite obţinerea unor rezultate cu precizie determinată cu anticipaţie.

Observările (cele două tipuri) se folosesc cu succes în:

-          determinarea gradului de folosire a utilajelor (stabilit pe cauze şi categorii ale timpilor neproductivi) – neprogramarea utilajelor, lipsa aprovizionării cu materiale sau semifabricate, defecţiuni mecanice, lipsa muncitorilor etc.);

-          determinarea gradului de utilizare a unor mijloace de transport (macarale, poduri rulante etc.);

-          determinarea gradului de ocupare a executanţilor de bază şi auxiliari, respectiv determinarea categoriilor de timp neproductivi din lipsă de materiale, scule, întârzieri etc.;

-          evidenţierea gradului de îndeplinire a normelor etc.

 

Analiza economică

 

 
   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


12.2. Şedinţa

Este cea mai frecvent utilizată metodă de management, dar din păcate este adesea tratată superficial, nefiind considerată ca o metodă a managementului ştiinţific.

Definiţie. Şedinţa constă în reunirea mai multor persoane pentru un scurt interval de timp sub coordonarea unui manager, în vederea soluţionării în comun a unor sarcini cu caracter informaţional sau decizional.

Şedinţa constituie modalitatea principală de transmitere a informaţiilor şi de culegere a feed-back-ului concomitent la un număr mare de componenţi ai organizaţiei. Calitatea şedinţei condiţionează sensibil calitatea managementului, fiind nemijlocit implicată în exercitarea previziunii, organizării, coordonării, antrenării şi control-evaluării.

După conţinut şedinţele se clasifică în mai multe categorii:

-       de informare;

-       decizionale;

-       de armonizare;

-       de explorare şi

-       eterogene

Şedinţele de informare au drept obiectiv furnizarea de informaţii managerilor şi/sau colaboratorilor, referitoare la anumite domenii. Se organizează fie periodic (săptămânal, decadal, lunar etc.), fie ad-hoc (mai frecvent), în funcţie de necesităţi.

Şedinţele decizionale au în vedere adoptarea, cu participarea celor prezenţi, a anumitor decizii. Conţinutul lor constă în principal în prezentarea, formularea şi evaluarea de variante decizionale vizând realizarea anumitor obiective. Cu cât se doreşte exercitarea unui management participativ, cu atât numărul şedinţelor decizionale va fi mai mare.

Şedinţele de armonizare au drept scop punerea de acord a acţiunilor managerilor şi a componenţilor unor compartimente aflate pe acelaşi nivel ierarhic sau pe niveluri apropiate. Sunt şedinţe cu caracter operativ, convocate cu o frecvenţă aleatorie în funcţie de necesităţile realizării unor obiective, programe etc., caracterizate prin sferă de cuprindere şi complexitate ridicate.

Şedinţele de explorare sunt axate pe investigarea zonelor necunoscute ale viitorului firmei, ale unor componente ale acesteia sau ale anumitor aspecte ce influenţează desfăşurarea activităţilor sale. Aceste şedinţe sunt destinate amplificării creativităţii, formând de regulă, conţinutul unor metode de sine stătătoare cum ar fi Brainstormingul, Sinetica, Delbecq, Nominal Group Technique ş.a.

Şedinţele eterogene întrunesc elemente a două sau mai multe din celelalte tipuri, fiind organizate cu precădere la nivelul managementului superior şi mediu al firmei. Sunt cele mai utilizate.

Utilizarea metodei şedinţei presupune obligatoriu parcurgerea a patru etape – pregătirea, deschiderea, desfăşurarea şi finalizarea, iar pe parcursul fiecărei etape trebuie respectate anumite reguli.

Pregătirea unei şedinţe are un impact sensibil asupra eficacităţii sale, reclamând un complex de decizii şi acţiuni necesare desfăşurării sale eficiente; din acestea menţionăm:

-          stabilirea unei ordini de zi judicioase, precise, sarcină ce trebuie să revină managerului ce organizează şedinţa. Se consideră optimă abordarea unei singure probleme, iar în cazul organelor de management participativ, maxim 3-4 probleme;

-          formularea problemelor înscrise pe ordinea de zi cu maxim de claritate şi în măsura în care este posibil, formularea trebuie să fie incitantă, să stârnească interesul celor vizaţi;

-          desemnarea persoanelor care urmează să întocmească materialele pe baza cărora se vor desfăşura lucrările reuniunii în domeniile abordate;

-          stabilirea persoanelor ce vor fi invitate la şedinţă; se recomandă participarea persoanelor ce vor fi implicate nemijlocit în problemele abordate, evitându-se mărirea nejustificată a numărului de participanţi;

-          elaborarea de materiale cât mai scurte, pentru şedinţă, rezumându-se informaţiile ce sunt strict necunoscute de participanţi, formulând alternative decizionale, ipoteze de lucru, propuneri concrete etc., fiind trimise participanţilor cu  cel puţin 1-2 zile înainte;

-          în cadrul şedinţelor ocazionale, este necesară consultarea persoanelor implicate pentru stabilirea din timp a datei şi locului desfăşurării şedinţei;

-          în cazul şedinţelor periodice, este importantă derularea lor în aceleaşi zile şi ore;

-          stabilirea locului de desfăşurare şi a ambianţei şedinţei trebuie să se facă în funcţie de obiectivele urmărite (de exemplu şedinţa organului de management participativ nu se desfăşoară în biroul managerului general); mobilierul trebuie să fie confortabil, să nu pătrundă zgomote, să existe aparatură audio-video etc.;

-          desemnarea persoanei ce se ocupă cu înregistrarea discuţiilor şedinţei şi cu anunţarea din timp a datei şi locului de desfăşurare a şedinţei.

 

Faza şedinţei

Reguli

1. Deschiderea şedinţei

-    deschiderea la ora comunicată în prealabil;

-    formularea clară a obiectivelor şedinţei;

-    prezentarea ideilor la modul pozitiv;

-    folosirea unui limbaj atractiv;

-    limitarea expunerii introductive la 1-2 minute;

-    stabilirea, de comun acord, cu participanţii, dacă există pericolul luărilor de cuvânt excesiv de lungi, a duratei totale a şedinţei şi a unei durate maxime a unei luări de cuvânt.

2. Derularea şedinţei

-     sublinierea contribuţiei în idei noi, soluţii eficiente etc., astfel încât să stimuleze participarea activă şi substanţială a participanţilor;

-     calmarea spiritelor înfiebântate, intervenind calm, dar ferm, pentru a prevenii sau preîntâmpina momentele de tensiune;

-     intervenţia promptă, pentru stoparea peroraţiilor inutile pentru problemele abordate, a divagaţiilor de la subiect etc.;

-     imprimarea unui ritm care să asigure încadrată în durata stabilită, concomitent cu realizarea scopurilor urmărite.

3. Închiderea şedinţei

-     limitarea duratei şedinţei şa 1 – 1,5 ore, aşa cum indică majoritatea specialiştilor. Intervenţia finală a conducătorului şedinţei trebuie să fie concisă şi să se refere la principalele decizii, acorduri, puncte de vedere exprimate, facilitând reţinerea lor de către toţi participanţii, inclusiv a poziţiei managerului faţă de acestea;

-     elementele deosebit de importante este recomandabil, aşa cum se procedează în multe firme din ţările dezvoltate, să fie transmise şi în scris participanţilor, cel mai târziu a doua zi.

Tabel.4.Reguli pentru desfăşurarea eficientă a unei şedinţe

 

12.3. Delegarea

Definiţie. Delegarea constă în atribuirea temporară de către manager a uneia din sarcinile sale de serviciu unui subordonat, însoţită şi de competenţa şi de resposabilitatea corespunzătoare.

Din această definiţie rezultă că delegarea se utilizează în cadrul oferit de sistemul organizatoric şi reprezintă, de fapt, o deplasare temporară de sarcini, competenţe şi responsabilităţi de la niveluri ierarhic superioare spre niveluri inferioare. Are un caracter temporar pentru că altfel am avea de-a face cu o descentralizare.

Caracteristici:

-          se utilizează în exercitarea procesului de management;

-          implică de regulă o perioadă scurtă, precizată de obicei;

-          este condiţionată în principal de potenţialul şi gradul de încărcare cu sarcini a managerilor şi executanţilor implicaţi;

-          are sferă de cuprindere restrânsă, obiectul fiind o sarcină sau atribuţie de manager;

-          determină modificări în realizarea unei funcţii a managementului, de regulă de anvergură redusă;

-          nu modifică structura organizatorică ci doar funcţional afectează într-o mică măsură modul de exercitare a posturilor implicate;

-          implică sarcini ce nu au caracter decizional sau implică decizii curente (de importanţă relativ redusă);

-          determină modificări de detaliu în unele segmente ale sistemului informaţional, referindu-se în special la schimbarea temporară a beneficiarului unor informaţii;

-          nu modifică instrumentarul de management. , ci doar modul de utilizare a lui datorită implicării altei persoane.

Principalele elemente componente ale procesului de delegare sunt:

-          însărcinarea;

-          atribuirea competenţei formale;

-          încredinţarea responsabilităţii.

Însărcinarea este atribuirea unei sarcini, de către manager, unui subordonat, sarcină ce-i revine de drept prin organizarea formală. Aceasta presupune delimitarea sarcinii respective de celelalte, împreună cu precizarea perioadei în care trebuie realizată, a rezultatelor scontate şi a criteriilor de apreciere a lor.

Atribuirea competenţei formale asigură subordonatului libertatea decizională şi de acţiune, necesare realizării sarcinii respective. Pentru a deveni efectivă, este necesar ca autoritatea formală să fie dublată de autoritatea cunoştinţelor.

Încredinţarea responsabilităţii asigură refacerea “triunghiului de aur” al organizării pentru sarcina în speţă. În virtutea responsabilităţilor acordate, noul executant este obligat să realizeze sarcina delegată, în funcţie de obţinute fiind recompensat sau sancţionat.

De reţinut că în cazul delegării se produce dedublarea responsabilităţilor, în sensul că, deşi executantul răspunde integral de realizarea sarcinii, managerul care a delegat îşi menţine în faţa superiorilor responsabilitatea finală pentru realizarea ei.

Problema cheie în utilizarea cu succes a delegării este rezolvarea dilemei încredere-control .

Se porneşte de la axioma că suma încredere + control = constantă. Deci orice amplificare a controlului exercitat de manager diminuează încrederea percepută de subordonat.

control + x = încredere – x

Similar, sporirea încrederii pe care o are managerul în subordonatul său înseamnă o diminuare a controlului:

încredere + x = control – x

Nu există o proporţie optimă, valabilă universal, raportul dintre cele două diferind în funcţie de mai multe variabil: natura sarcinii; nivelul de pregătire a subordonatului; gradul său de motivare; autoritatea şefului etc.

Pentru managerii proaspăt numiţi, delegarea este adesea dificilă. Scuzele pentru nedelegare sunt întotdeauna uşor de găsit. Exemple:

“E un lucru pe care l-aş face mai bine eu însumi”

“Mi-ar lua prea mult timp să le explic ce să facă”

“Delegarea înseamnă fuga de probleme”

“Vor zice că-i exploatez”

“Vreau toate bilele albe pentru mine”

Este bine să se treacă peste asemenea sentimente şi să se accepte ideea că delegarea este esenţială pentru un bun manager.

Când să delegi

-       Când se oferă oportunitatea de a instrui şi dezvolta pe cineva

-       Când unul din oamenii noştri dispune de un nivel de expertiză mai bun ca al nostru

-       Când se creează posibilitatea ca unul din subalterni să se pună în valoare

-       Când nu avem timp suficient, iar alţi au destul

-       Când vrem să motivăm pe cineva şi să-i dovedim că avem încredere în el/ea.

Este foarte important cum se face delegarea, instrucţiunile fiind esenţiale.

Cum trebuie să delegăm

Trebuie să aplicăm:

  1. De ce am decis să delegăm (dacă este o situaţie deosebită)
  2. De ce am ales tocmai persoana respectivă (dacă existau şi altele care puteau să fie alese)
  3. Care sunt obiectivele şi cum va fi măsurat succesul
  4. Ce limitări (timp sau bani) există
  5. Ce resurse (altele decât cele disponibile în mod obişnuit) pot fi folosite
  6. Că stăm la dispoziţie pentru sfaturi, dar că le lăsăm sarcina în mâini cu toată încrederea.

Care sunt conducătorii care ştiu să-şi  delege propria autoritate şi să îşi antreneze colaboratorii în scopul de a reuşi?

În primul rând sunt cei care ştiu să se “descurce”, acei cărora nu le este teamă să le comunice colaboratorilor dificultăţile pe care le întâmpină, depăşind “teama de a fi aspru judecat pentru neîmpliniri sau nereuşite în activitate”. Determinându-i pe colaboratori să reacţioneze la problemele sale, conducătorul descoperă ”secretul“ de a-şi potenţa motivaţional echipa: identificarea unei soluţii directe şi eficiente provine mult mai facil dintr-un dialog informal şi destins.

În al doilea rând, cei care ştiu să-şi delege autoritatea sunt cei care au aptitudini persuasive, de “seducţie” şi se pregătesc temeinic pentru a antrena întreaga echipă în acţiune.

Şi, în al treilea rând, sunt cei care perseverează în relaţiile interumane, acceptând că şi alţii pot greşi, fără a le reproşa acest lucru.

Anumiţi autori (Dan Petrescu) consideră că există o lege fundamentală a reuşitei în activităţile întreprinse: nu există limite ale succesului cuiva căruia puţin îi pasă cui îi vor reveni meritele reuşitei, pentru că în ultimă instanţă, important este succesul echipei, al firmei şi nu cel al unei anumite persoane.

Delegarea propriei autorităţi presupune:

  1. A delega înseamnă a acorda încredere colaboratorilor, adică a “ceda” puţin din propriul “teritoriu”.
  2. A delega nu înseamnă a da ordine.
  3. A delega înseamnă a furniza toate informaţiile asupra responsabilităţii ce va fi încredinţată, evitând, însă, precizarea modului de soluţionare a acesteia.
  4. Trebuie evitată prezentarea unui “tablou idilic” asupra responsabilităţii ce va fi delegată.
  5. A delega înseamnă şi a putea controla toate responsabilităţile încredinţate colaboratorilor.
  6. Puterea de decizie trebuie lăsată asupra persoanelor cărora le-a fost încredinţată o responsabilitate.
  7. Metoda folosită contează mai puţin decât rezultatul final obţinut.     

 

12.4. Tabloul de bord

Definiţie. Reprezintă un ansamblu de informaţii curente, prezentate într-o formă sinoptică, prestabilită, referitoare la principalele rezultate ale activităţilor firmei sau a unora dintre ele şi la factorii principali ce condiţionează derularea lor eficace şi eficientă.

Tabloul de bord poate fi conceput, realizat şi utilizat de către orice manager, fără însă a exista un tablou de bord tip, valabil pentru toate funcţiile de conducere.

Există două categorii principale, după volumul şi structura informaţiilor prezentate:

-          tabloul de bord restrâns cu un volum relativ mic de infirmaţii zilnice, care implică eforturi reduse pentru culegerea de informaţii şi transmiterea lor;

-            tablou de bord complex, destinat unei informări mai ample cu referiri la toate aspectele importante implicate în activitatea organizaţiei şi a managementului participativ. Necesită volum mare de muncă pentru completarea lor zilnică.

Tabloul de bord este conceput ca un instrument de sinteză şi trebuie să satisfacă anumite cerinţe:

-          consistenţa (integralitatea) – informaţii relevante, exacte;

-          rigurozitatea – evidenţierea reală a fenomenului economic;

-          agregarea – posibilitatea cuprinderii unor informaţii cu grad diferit de sintetizare, în raport cu nivelul ierarhic pe care se află managerul, pentru care se întocmeşte;

-          accesibilitatea – structurarea clară, explicită a informaţiilor;

-          echilibrarea – cuprinderea informaţiilor din toate domeniile: economic, tehnic, social, politic etc. în proporţii rezonabile şi proporţional cu gradul de regăsire a acestora în viaţa firmei;

-          expresivitatea – exprimarea informaţiilor prin forme de vizualizare adecvate;

-          adaptabilitatea – posibilitatea schimbării tabloului de bord ori de câte ori intervin schimbări;

-          economicitatea – cost de completare justificat prin utilitatea cuantificabilă şi necuantificabilă a efectelor folosirii tabloului de bord.

 

Funcţiile tabloului sunt:

-          de avertizare

-          evaluare-diagnosticare

-          de eliminare a aspectelor negative şi

-          de generalizare a elementelor pozitive

 

 

 

 

 

 

 

CAPITOLUL XIII
Cultura organizaţională

 

 

Cultura organizaţională este un domeniu “la modă” al managementului, cu o istorie relativ recentă (s-a declanşat în anii 1960). Cauza apariţiei acestui domeniu a fost încercarea de a explica performanţele firmelor nipone prin cultura lor specifică. Tom Peters şi Robert Waterman au contribuit la difuzarea abordării culturale a organizaţiei prin best-seller-ul lor “In Search of Excellence” (În căutarea excelenţei).

Definiţii.

Există numeroase definiţii al culturii organizaţionale. După Ovidiu Nicolescu  şi Ion Verboncu, cultura organizaţională rezidă în ansamblul valorilor, credinţelor, aspiraţiilor, aşteptărilor şi comportamentelor conturate în decursul timpului în fiecare organizaţie, care predomină în cadrul său şi-i condiţionează direct sau indirect funcţionalitatea şi performanţele.

Cultura organizaţională este o parte intrinsecă a abordărilor moderne privind managementul resurselor umane, dar, în acelaşi timp, prin sfera sa de cuprindere şi implicaţiile sale, depăşeşte sfera strictă a managementului organizaţiei. Practic toate procesele de firmă, indiferent de natura lor - managerială, economică, tehnică, juridică etc. – sunt influenţate sensibil de cultura organizaţională.

Profesorul olandez Geert Hofstede a adus o contribuţie majoră în perceperea culturii organizaţionale. În ultima sa carte, “Managementul structurilor multiculturale”  apărută la noi în 1996, a readus în discuţie importanţa şi trăsăturile culturii organizaţionale

În opinia sa, cultura organizaţională este:

-          holistică, în sensul că reprezintă mai mult decât suma părţilor componente;

-          determinată istoric, întrucât reflectă evoluţia în timp a organizaţiei;

-          conectată la elementele de natură antropologică (simboluri, rituri etc.);

-          fundamentată social, deoarece este creată şi păstrată de grupul de persoane ce alcătuiesc organizaţia;

-          greu de modificat datorită  elementelor complexe umane implicate.

Deşi cultura organizaţională încorporează şi elemente cu caracter structural, definitorii sunt elementele umane intangibile în mod direct, dar cu o forţă de influenţare substanţială asupra tuturor activităţilor firmei. Cultura organizaţională este o combinaţie de elemente umane conştiente şi inconştiente, raţionale şi iraţionale, de grup şi individuale între care se derulează complexe interinfluenţări.

În privinţa raportului între cultura organizaţională şi climatul organizaţional, unii autori consideră că cele două se suprapun în totalitate, iar alţi le consideră absolut distincte.

În opinia autorilor Nicolescu – Verboncu, climatul organizaţional exprimă starea de spirit a personalului, ce tinde să prevaleze într-o anumită perioadă, reflectare atât a culturii organizaţionale, cât şi a evoluţiilor recente ale organizaţiei, în special economice şi manageriale.

Deci climatul organizaţional este determinat în mare măsură de cultura organizaţională.

 

13.1. Nivelurile culturii organizaţionale

Abordările conţinutului culturii organizaţionale, chiar dacă diferă într-o măsură apreciabilă, au un element comun – identificarea mai multor niveluri care se suprapun.

Astfel, Wiliams, Dobson şi Walters structurează elementele culturii organizaţionale pe trei niveluri

-          al credinţelor şi convingerilor, întipărit în conştiinţa personalului de care adesea acesta nu este conştient;

-          al valorilor şi atitudinilor, pentru care salariaţii organizaţiei optează şi pe care le etalează;

-          al comportamentului individual şi de grup în cadrul organizaţiei, care poate fi perceput prin observaţii.

Aceste trei “straturi culturale” interacţionează în multiple moduri astfel încât o modificare în cadrul uneia determină modificarea şi în celelalte două.

O altă abordare ce aparţine lui D. Roberts decelează alte trei niveluri în cadrul culturii organizaţionale:

-          nivelul exterior, de suprafaţă, compus din comportamente, sloganuri, documente şi alte elemente observabile ale culturii organizaţionale;

-          nivelul secund, alcătuit în principal din valorile şi normele ce sunt împărtăşite de salariaţii organizaţiei referitoare la ce este bun sau rău în cadrul firmei, asumarea riscurilor, dezvoltarea organizaţiei şi salariaţilor, serviciile oferite etc.; se reflectă în simboluri şi limbajul utilizat în organizaţie;

-          nivelul terţiar sau profund, ce reuneşte credinţele, convingerile salariaţilor, ipotezele lor majore privind sensul şi modalităţile de desfăşurare a activităţii organizaţiei. 

 

13.2.Modalităţile de manifestare a culturilor organizaţionale

 
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Formele de manifestare ale culturii organizaţionale sunt în mare parte intangibile, mai puţin vizibile, ceea ce explică de ce  înşişi specialiştii în domeniu le percep frecvent parţial diferit.

Astfel încât nici prezentarea de mai sus nu este inatacabilă sau perfectă.

 

  1. 1.      Simbolurile

Simbolul cultural poate fi reprezentat de un obiect, un eveniment sau o formulă ce serveşte drept “vehicul” pentru a transmite un mesaj cu o anumită semnificaţie în cadrul organizaţiei respective. Prin simbolurile culturale se transmit sensuri ce relevă filosofia şi valorile, idealurile, credinţele sau aşteptările împărtăşite de salariaţii firmei. Exemplu: un simbol poate fi însăşi denumirea organizaţiei atunci când ea prezintă un element de esenţă privind activitatea sa. (ex. Inovativa, Tandem etc.).

Denumirile firmelor competitive devin în timp simboluri pentru ceea ce reprezintă ele în economie (ex, Phillips sau Mercedes). Emblema sau logosul companiei reprezintă adesea un simbol major pentru salariaţii şi clienţii săi. (ex. tigrul, simbolul firmei Exxon sugerează puterea pe care o generează carburantul comercializat şi concomitent, puterea pe care o deţine una din cele mai mari companii petroliere din lume).

Deci simbolurile culturale servesc pentru a exprima anumite concepţii şi a promova anumite valori şi comportamente în cadrul firmei.

 

  1. 2.      Normele comportamentale organizaţionale

Există două categorii de norme:              formale

                                                                 informale

Normele formale sunt implementate prin reglementările oficiale de natură organizatorică: ROI (Regulament de ordine intreioară), manualul organizării sau ROF (Regulament de ordine şi funcţionare), descrierile de funcţii şi posturi. Aceste documente, la care se adaugă unele decizii ale managementului firmei, cuprind prevederi referitoare la comportamentul angajaţilor în situaţii ce au implicaţii asupra funcţionării organizaţiei: relaţiile şefi-subordonaţi, securitatea muncii, prezenţa în firmă, primirea şi tratarea vizitatorilor, asigurarea confidenţialităţii informaţiilor, recompensarea şi sancţionarea, etc.

Normele comportamentale informale, deşi nu sunt înscrise în nici un document, au o mare influenţă asupra comportamentului organizaţional. Se manifestă în special în celebrarea unor evenimente sociale importante (Crăciunul, împlinirea unui număr de ani de la înfiinţarea firmei), sărbătorirea unor evenimente personale ale salariaţilor (promovare, sărbătorirea onomasticilor, căsătorie, naşterea copiilor, pensionare etc.).

 

  1. 3.      Ritualurile şi ceremoniile

Prin intermediul ritualurilor se programează anumite evenimente şi modul lor de derulare, promovându-se şi sărbătorindu-se astfel valori şi comportamente majore din cadrul culturii organizaţionale. Concret, ritualurile reprezintă un set de acţiuni planificate, cu un conţinut dramatic, prin care se dă expresie culturală anumitor valori organizaţionale, în vederea fortificării lor în cadrul organizaţiei.

Potrivit lui Harison Trice şi Janice Beyer, într-o organizaţie se manifestă şase tipuri de ritualuri:

  1. ritual de pasaj (de trecere) – marchează schimbarea postului, rolului şi statutului anumitor persoane în cadrul organizaţiei (exemplu: ceremonii de avansare);
  2. de degradare – la pierderea puterii şi poziţiei în organizaţie (exemplu: concedierea unui şef);
  3. de împlinire (de performanţă) – evidenţiază performanţele salariaţilor şi le amplifică puterea, de regulă prin acordarea de recompense (exemplu: acordarea unui premiu de cel mai bun vânzător sau inginer, în cadrul unei festivităţi);
  4. de reînnoire – oferă un conţinut nou relaţiilor şi proceselor din organizaţie prin introducerea unor noi elemente, cel mai frecvent prin programe de dezvoltare profesională a managerilor şi specialiştilor finalizate în mod festiv (de exemplu ceremonia acordării diplomelor);
  5. de reducere a conflictelor – de exemplu desfăşurarea şi celebrarea finalizării negocierilor dintre managementul firmei şi sindicate prin semnarea acordului într-un cadru festiv;
  6. de integrare – încurajează şi dezvoltă situaţiile de simţire şi trăire colectivă, legitimându-le şi stabilindu-le o anumită derulare, menită să impresioneze plăcut pe participanţi şi să le dezvolte sentimentele de apartenenţă la grup  (exemplu: anumite evenimente patriotice sau religioase – Paşti, Crăciun).

Majoritatea ritualurilor se finalizează în mod plăcut, într-un cadru festiv, prin ceremonii.

În esenţă ceremonia reprezintă un montaj artistic de grup mai mult sau mai puţin formal, al cărui mod de desfăşurare s-a conturat în timp şi care, prin apelarea la motivaţii pozitive, îşi propune să sublinieze şi să promoveze anumite valori şi comportamente organizaţionale.

 

4. Statuturile şi rolurile personalului

Nu toţi specialiştii consideră că cele două aparţin culturii organizaţionale.

Statutul se referă la poziţia şi prestigiul pe care le are un salariat în cadrul organizaţiei, aşa cum sunt ele percepute de ceilalţi. Statutul arată că o persoană este percepută ca fiind mai bună, performantă şi influentă comparativ cu celelalte.

Expresia concretă a statutului unui manager este reprezentată prin deferenţa pe care ceilalţi i-o arată în mod obişnuit.

Statutul unui salariat, într-o firmă are o triplă determinare:

-          funcţională – reflectând profesia şi tipul de activitate realizat (de exemplu un inginer are un statut funcţional mai ridicat decât un muncitor necalificat);

-          ierarhică – raportată la postul pe care salariatul îl ocupă, la sfera competenţelor şi responsabilităţilor sale (exemplu: un director are un statut ierarhic superior unui şef de birou);

-          personală sau neformală (informală), ce reflectă cunoştinţele, calităţile, aptitudinile şi deprinderile salariatului respectiv.

Cele trei tipuri de determinări se întrepătrund generând un statut general sau de ansamblu.

Expresia pragmatică a statutului unei persoane o reprezintă rolurile pe care le exercită efectiv, indiferent de natura activităţilor realizate. Impactul real al rolurilor unui salariat este cu atât mai mare în organizaţie, cu cât statutul său este mai ridicat.

Statuturile îndeplinesc două funcţii în cadrul organizaţiei: realizarea unei comunicări eficace şi asigurarea de stimulente pentru promovarea salariaţilor.

Statuturile nu trebuie supraevaluate (în sistemele manageriale autoritare se supraevaluează statutul managerului, mai ales dimensiunea sa ierarhică, generând o stare de disconfort organizaţional numit “patologie a statuturilor”).

 

5. Istorioarele şi miturile organizaţionale

Istorioarele relatează o succesiune de evenimente desfăşurate în organizaţii la un moment dat, ce capătă un sens simbolic prin rezolvarea unor situaţii cu implicaţii majore pentru  organizaţie.

Istorioarele se povestesc în mod repetat, versiunea ultimă adăugând uneori noi detalii, fictive sau nu, contribuind la întipărirea sa în memoria salariaţilor şi la actualizarea aşteptărilor pe care le înglobează.

Miturile, sunt un tip de istorioare organizaţionale caracterizate prin faptul că se referă, de regulă, la conducătorii de prestigiu, de nivel superior  ai firmei, iar situaţia relatată s-a derulat cu mai mult timp în urmă. Sunt echivalentul basmelor spuse copiilor.

Istorioarele şi miturile constituie împreună “folclorul” firmei, menite să ofere modele de comportament pentru salariaţii săi.

Cultura managerială

Cultura managerială este o parte integrantă a culturii organizaţionale, dar şi un element ce o influenţează puternic.

Definiţie: Cultura managerială se referă la sistemul de valori, credinţele, aspiraţiile, aşteptările şi comportamentele managerilor dintr-o organizaţie care se reflectă în tipurile şi stilurile de management practicate, marcând sensibil conţinutul culturii organizaţionale a fiecărei firme şi performanţele sale.

Conţinutul şi modalităţile de manifestare ale culturii manageriale sunt puternic influenţate de personalitatea managerilor, îndeosebi a celor de nivel superior. Se poate spune că, în comparaţie cu cultura organizaţională, cultura managerială este, de regulă, personalizată. Cu cât managerul general posedă o personalitate mai puternică şi exercită un leadership intens, cu atât cultura managerială şi, în mod implicit, şi cea organizaţională – îi reflectă concepţia, potenţialul şi particularităţile manageriale.

Cultura managerială pentru firmă joacă şi un rol protectiv (de protecţie). În condiţiile ameninţărilor diverse la care orice firmă este supusă din partea mediului ambiant, cultura managerială este chemată să protejeze organizaţia şi salariaţii săi. Protecţia culturală pe care culturile manageriale performante o asigură, este una din cauzele mai greu de sesizat ale compatitivităţii firmelor respective.

Cultura este rezultatul unui proces de formare relativ îndelungat (zeci de ani) şi este analoagă personalităţii unui individ. Ca urmare, apare ca un element de mare stabilitate a organizaţiei şi necesită o analiză particulară pentru formularea şi implementarea unei strategii. Strategiile ce implică schimbări profunde se vor lovi de o “inerţie” culturală, fapt de natură să compromită implementarea lor.

 

 

 

 

CAPITOLUL XIV

 

SISTEME DE CONDUCERE MODERNE

 

 

14.1. Managementul prin obiective ( MPO)

Definiţie: MPO poate fi definit ca un sistem de management bazat pe determinarea riguroasă a obiectivelor până la nivelul executanţilor, care participă nemijlocit la stabilirea lor şi pe corelarea strânsă a recompenselor şi/sau sanţiunilor cu nivelul realizării obiectivelor prestabilite.

Este cel mai frecvent sistem de conducere folosit. La baza conceperii MPO se află premisa că eficacitatea unei firme depinde de întrepătrunderea obiectivelor sale cu obiectivele subsistemelor, ceea ce implică o legătură strânsă între obiective – rezultate – recompense/sancţiuni.

MPO cuprinde, de regulă, ansamblul activităţilor firmei, de aceea are o structură complexă, alcătuită din şase componente, prezentate schematizat în figură:

a).Sistemul de obiective al firmei cuprinde obiectivele fundamentale, derivate, specifice şi individuale.

b).Programele de acţiune se stabilesc pentru fiecare sudiviziune organizatorică a firmei, constituită pe centre de cheltuieli şi venituri şi pentru ansamblul întreprinderii.

Se cuprind în programe: resursele umane, materiale, financiare necesare şi acţiunile.

c).Calendarele de termene se elaborează pornind de la termenele finale pentru obiectivele fundamentale, utilizându-se principiul numărării inverse (pentru asigurarea sincronizării temporale).

d).Bugetele (BVC-bugete de venituri şi cheltuieli), elaborate pentru fiecare subdiviziune organizatorică, permit determinarea precisă a resurselor cheltuite şi a rezultatelor obţinute, şi de aici, diferenţierea corectă a recompenselor şi/sau sancţiunilor.

 

 
   

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

Fig.23 Elementele managementului prin obiective

 

e).Suportul logistic al MPO îl reprezintă metodele utilizate atât în munca de manager cât şi în cea de execuţie, cuprinse în repertoarele de metode. Întocmirea acestora nu se face mecanic, ci este un proces de selecţie a celor mai adecvate metode şi tehnici, ţinând cont de caracteristicele obiectivelor.

 f).Instrucţiunile exprimă concepţia conducerii asupra modului de realizare a obiectivelor şi trebuie să reflecte legislaţia, să sintetizeze experienţa firmei respective.

Procesul MBO comportă parcurgerea în următoarele etape:

1. Stabilirea preliminară a obiectivelor la nivelul conducerii organizaţiei – presupune definirea la acest nivel a scopului, misiunii şi a celor mai importante obiective ale organizaţiei pentru domeniile cheie ale activităţii acesteia.

Peter Druker a identificat opt asemenea domenii:

-          profitabilitatea;

-          poziţia pe piaţă şi competitivitatea;

-          inovarea;

-          productivitatea muncii;

-          performanţele lucrătorilor;

-          performanţa şi pregătirea managerilor;

-          resursele şi materialele;

-          relaţiile cu publicul;

Aceste obiecte trebuie privite ca un punct de plecare în stabilirea întregului lanţ de obiective, fiind modificabile pe parcurs.

2. Pe baza obiectivelor fundamentale se trece la stabilirea obiectivelor derivate, specifice şi individuale. De regulă, fluxul stabilirii obiectivelor începe de la vânzare şi producţie, continuând cu celelalte activităţi.

 3. După elaborarea sistemului de obiective se pot stabili celelalte componente ale managementului prin obiective. Se ţine cont de ierarhia diferitelor categorii de obiective, a potenţialului personalului disponibil şi a celorlalte resurse existente.

4. Adaptarea subsistemelor decizional-informaţional şi structural ale firmei la cerinţele realizării obiectivelor. Decizional – accentul cade asupra stabilirii principalelor decizii aferente fiecărui centru de venituri şi cheltuieli, concomitent cu precizarea delegării de sarcini, competenţe şi responsabilităţi. Structural – se reconcep posturi şi funcţii potrivit obiectivelor, ceea ce reclamă modificări în descrierile de posturi şi funcţii, în regulamentul de ordine şi funcţionare (ROF) şi organigrame. Informaţional – întregul sistem trece pe principiul stabilirii abaterilor semnificative.

5. Urmărirea permanentă a realizării obiectivelor. Aceasta se realizează prin mecanismul de conexiune inversă bazat pe transmiterea abaterilor semnificative instituit în etapa precedentă.

6. Evaluarea realizării obiectivelor şi recompensarea personalului. este o etapă esenţială din punct de vedere motivaţional, condiţionând aplicarea viitoare a MPO.

Din cele prezentate rezultă complexitatea MPO şi necesitatea  aplicării lui, după unii specialişti, minim 5 ani, pentru a-şi atinge pe deplin potenţialul.

 

Efectele pozitive ale aplicării MPO:

-          creşterea realismului obiectivelor firmei şi ale componentelor sale;

-          amplificarea motivării personalului;

-          dezvoltarea unui climat de creativitate;

-          îmbunătăţirea utilizării timpului managerilor prin eliminarea controlului, datorată promovării autocontrolului;

-          întărirea responsabilităţilor faţă de realizarea obiectivelor, atât pentru manageri cât şi pentru executanţi;

-          corelarea salarizării cu rezultatele efective;

-          ca efect al tuturor acestor îmbunătăţiri se asigură sporirea sensibilă a eficienţei firmei;

Limita majoră a utilizării MPO este dificultatea modificării mentalităţilor şi comportamentului personalului.

 

14.2. Managementul prin proiecte (MPP )

Definiţie. Reprezintă un sistem de conducere aplicabil pe o perioadă limitată, de regulă câţiva ani, în vederea rezolvării unei probleme complexe, dar definite precis, care implică aportul mai multor specialişti din subdiviziuni organizatorice definite, integraţi temporar într-o structură autonomă a proiectului respectiv.

Prin proiect se desemnează un ansamblu de procese de muncă, în mare parte cu caracter inovaţional, de natură diferită, a căror realizare urmăreşte îndeplinirea cu succes a unei misiuni complexe, cu o specificitate ridicată.

Caracteristicile unui proiect în accepţia acestui sistem de conducere, sunt:

-          rezultatul final al proiectului este obţinerea unei unităţi de produs sau a unui număr redus de unităţi de produs deosebit de complex;

-          relaţiile de vânzare, sunt deosebite, pentru că există doar un cumpărător, deci un sigur beneficiar final;

-          materiile prime, materialele, subansamblele, piesele etc. folosite sunt foarte diversificate;

-          dezvoltarea proiectului este o activitate discontinuă, diferită de activitatea curentă;

-          realizarea proiectului fiind temporară, se doreşte reducerea la maxim a duratei sale de realizare.

-          realizarea proiectului presupune adoptarea unei structuri organizatorice specifice, precum şi stabilirea ex ante a operaţiilor şi a termenelor de execuţie;

După caracteristicile organizaţionale principale, MPP se divide în trei categorii:

a. Management pe bază de proiect cu responsabilitate individuală.     

O singură persoană are întreaga responsabilitate şi realizează coordonarea activităţilor. Ca avantaje – reducerea la minim a cheltuielilor cu personalul şi folosirea experienţei muncitorilor şi specialiştilor firmei. Ca dezavantaje – personalul pus la dispoziţie şi compartimentele nu sunt totdeauna de calitatea corespunzătoare; în plus,personalul nu este absolvit de sarcinile anterioare astfel încât nu se implică suficient în sarcinile aferente proiectului.

b. Management pe bază de proiect cu stat major

Dirijarea ansamblului acţiunilor implicate de realizarea proiectului este asigurată de managerul de proiect, în colaborare cu un colectiv ce se ocupă în exclusivitate de acest proiect.

c. Management pe bază de proiect mixt – este o îmbinare a precedentelor tipuri de MPP.

Persoana care ocupă postul de manager de proiect trebuie să posede o capacitate decizională deosebită, dublată de abilitatea ridicată în întreţinerea unor bune relaţii umane, pentru munca în echipă în condiţii deosebite.

Aceste condiţii deosebite se referă la:

-          instabilitatea organizatorică, întrucât atât managerul de proiect, cât şi subordonaţii săi ocupă posturi cu caracter temporar;

-          ritmul rapid al succedării deciziilor, unele unice şi imprevizibile;

-          implicaţii mari şi cu rezultate concrete, imediate ale deciziilor respective;

-          stările tensionale ce apar între personalul integrat în proiect şi ceilalţi angajaţi ai firmei.

De asemenea, managerul de proiect trebuie să fie un foarte bun specialist în domeniul respectiv, deoarece o mare parte a deciziilor, sunt de specialitate şi nu de management.

Avantajele metodei: reprezintă cel mai adecvat cadru pentru soluţionarea problemelor cu caracter inovaţional; este o metodă eficientă de descoperire şi formare a managerilor dinamici, competenţi, etc.

Limita utilizării MPP – dificultatea armonizării reţelei organizatorice a proiectului cu structura organizatorică a întreprinderii , ceea ce poate conduce la apariţia conflictelor.

14.3. Managementul pe produs (MPPr)

Definiţie. Reprezintă un sistem de conducere, caracterizat prin atribuirea principalelor sarcini, competenţe şi responsabilităţi – privind fabricarea şi comercializarea unui produs sau a unei familii de produse, cu pondere semnificativă în producţia firmei – unui manager, direct răspunzător de realizarea numai a acelui produs.

Conceperea acestui sistem este un rezultat al procesului de reînnoire a produselor în urma revoluţiei ştiinţifico-tehnice şi intensificării concurenţei pe piaţă.

 

Metodologia de realizare a MPPr

  1. Stabilirea de către managementul superior al organizaţiei a produsului sau grupei de produse ce formează obiectul managementului pe produs.

Criteriile de alegere a produsului sunt:

-          volumul şi ponderea produsului în totalul produselor;

-          gradul de complexitate şi ritmul uzurii sale morale;

-          noutatea produsului şi perspectivele vânzării pe piaţa internă şi externă;

-          strategia generală de dezvoltare a firmei;

Se va recurge la managementul pe produs numai pentru produsele fabricate în cantităţi mari, cu ponderi semnificative în cifrele de afaceri, competitivitate ridicată, care prezintă perspective de vânzare şi profit atât la extern cât şi pe piaţa internă.

2. Desemnarea persoanei care va asigura managementul sistemului. Se recrutează din rândul specialiştilor cu experienţă în domeniul respectiv, de vârstă medie, cu calităţi şi aptitudini care să garanteze ducerea la bun sfârşit a complexului de sarcini, competenţe şi responsabilităţi implicate

Dacă produsul ales depinde preponderent de inovaţiile tehnice pentru a fi competitiv, atunci este necesar un conducător cu pregătire tehnică  (inginer de exemplu, informatician, proiectant etc.) iar dacă problemele de care depinde competitivitatea produsului sunt de matură comercială sau organizatorică – postul este recomandat să fie ocupat de un economist.

Este posibil să fie nevoie de încă 2 – 3 specialişti pe lângă managerul de produs, pentru a dirija ansamblul activităţilor implicate, caz în care se precizează şi pentru aceştia sarcinile, competenţele şi responsabilităţile ce le revin.

3. Elaborarea de către fiecare manager de produs de variante de strategii privind fabricarea şi comercializarea produsului sau grupei respective de produse. Variantele sunt supuse examinării organismelor de management participativ în vederea definitivării şi adoptării lor. Strategia parţială pe produs trebuie organic integrată în strategia globală a organizaţiei, concretizată în programul de activitate pe termen lung şi mediu.

4. Introducerea de către managerul de produs, împreună cu echipa sa, a unor modificări de natură structural-organizatorică, decizională şi metodologică în compartimentele de producţie implicate.

O atenţie deosebită trebuie acordată procedurilor de control, aşa încât, toate activităţile implicate să fie exact cunoscute şi să poată fi introduse acţiuni cu caracter profilactic sau corectiv.

5. Evaluarea periodică a fabricaţiei şi comercializării produsului. Se recomandă ca întotdeauna evaluarea să se facă vis-à-vis de curba de viaţă astfel încât produsul fabricat să se afle într-o fază rentabilă din punct de vedere economic. Dacă produsul intră în faza de declin, trebuie asigurată din timp înlocuirea sa la un moment oportun.

Avantajele metodei:

-          accentuarea dimensiunii previzionale a managementului activităţii de producţie, ca urmare a elaborării strategiilor concrete de fabricaţie şi promovare a produselor;

-          aplicarea metodei conduce la o serie de îmbunătăţiri pe planul ordinii, disciplinei, responsabilităţii etc.;

-          specializarea accentuată a conducătorilor de produs;

-          urmărirea mai eficientă şi în acelaşi timp, defalcată pe produse, a întregii activităţi economice, din punct de vedere al profiturilor obţinute;

-          orientarea evidentă şi permanentă a producţiei către piaţă.

Dezavantajele (limitele) metodei:

-          posibilitatea de apariţie a conflictelor de competenţă, ca urmare a alterării principiului unităţii de comandă, datorită dificultăţii asigurării unei autonomii suficiente a managementului pe produs.

 

14.4. Managementul prin bugete (SCB – sistem de conducere prin bugete)

Definiţie: Managementul prin bugete este un sistem de management ce asigură previzionarea, controlul şi evaluarea activităţilor firmei şi ale principalelor sale componente, procesuale şi structurale, prin bugete.

Bugetul – asigură, în expresie financiară, dimensionarea obiectivelor, cheltuielilor, veniturilor şi rezultatelor la nivelul centrelor de gestiune şi, în final, evaluarea eficienţei economice prin compararea rezultatelor cu nivelul bugetat al acestora.

Premisele sistemelor de management prin bugete:

-          firma este divizată în centre de gestiune, la nivelul fiecăruia fiind lansate bugete în care sunt prevăzute obiective, cheltuieli, venituri şi rezultate;

-          obiectivele stabilite sunt predominant financiare;

-          managerii şi executanţii participă la dimensionarea bugetelor;

-          proiectarea unui sistem informaţional centrat pe înregistrarea, transmiterea şi analiza abaterilor de la nivelul previzionat al cheltuielilor;

-          adaptarea contabilităţii generale şi analitice la cerinţele impuse de determinarea costurilor efective prin determinarea abaterilor de la costurile normate;

-          proiectarea unor mecanisme de decontare între centrele de gestiune, care să evidenţieze contribuţia fiecăruia la realizarea obiectivelor.

Etapele de implementare a managementului prin bugete:

1. delimitarea şi dimensionarea centrelor de gestiune (de exemplu la nivelul unor compartimente sau grupe de compartimente ale firmei).

  1. elaborarea şi fundamentarea bugetelor cu dimensionarea valorică pentru fiecare centru de gestiune a obiectivelor, cheltuielilor, veniturilor şi resurselor conform modelului din tabel.
    1. lansarea bugetelor pe centre de gestiune;
    2. execuţia bugetară, înregistrarea şi transmiterea abaterilor;
    3. decontarea producţiei şi analiza postoperativă a abaterilor; calculul costului efectiv al producţiei şi produselor;

6. evaluarea activităţilor centrelor de gestiune (depistarea punctelor forte şi a punctelor slabe).

Bugetul centrului de gestiune: 

Nr.crt.

Specificaţie

U.M.

Nivel bugetat

Nivel realizat

 

Obiective

 

 

 

1.

Producţia fizică

 

 

 

2.

Producţia fabricată

mii lei

 

 

3.

Număr salariaţi

nr.

 

 

4.

Fond de salarii

mii lei

 

 

5.

Productivitate

lei/persoană

 

 

6.

Salariu mediu

lei/persoană

 

 

7.

Costuri

mii lei

 

 

8.

Costul unei ore de funcţionare

Lei

 

 

 

Cheltuieli

mii lei

 

 

 

Venituri

mii lei

 

 

1.

Producţia fabricată

mii lei

 

 

2.

Producţia neterminată

mii lei

 

 

3.

Producţia decontată altor centre de gestiune

mii lei

 

 

 

Rezultatele

mii lei

 

 

1.

Profit

mii lei

 

 

2.

Pierdere

mii lei

 

 

 

Avantajele metodei:

-          evidenţierea clară şi corectă a contribuţiei componentelor structurale ale firmei la realizarea obiectivelor fundamentale;

-          participarea activă a salariaţilor la stabilirea şi realizarea obiectivelor.

Ca limită principală a metodei putem menţiona greutatea adoptării sistemului informaţional care să permită lansarea şi urmărirea execuţiei bugetelor.

 

 

14.5. Managementul prin excepţie (SCE)

Definiţie. Reprezintă un sistem de conducere care se bazează pe identificarea şi comunicarea situaţiilor în care este necesară intervenţia conducătorului aflat la un anumit nivel ierarhic în cadrul organizaţiei, el rămânând inactiv când activitatea se desfăşoară normal.

Se caracterizează prin următoarele:

-          informaţiile destinate cadrelor de conducere sunt selectate potrivit competenţelor decizionale stabilite fiecărui nivel ierarhic, fiind reţinute deci la nivelul ce are competenţa de a lua deciziile necesare;

-          cu cât abaterile sunt mai mari, cu atât informaţiile referitoare la ele ajung la niveluri ierarhice mai înalte;

-          la fiecare nivel este stabilit intervalul de abateri la care conducătorii sunt împuterniciţi să ia decizii şi care reprezintă excepţii pentru nivelul imediat inferior;

-          reclamă un sistem de informaţii bine pus la punct.

Etapele necesare aplicării SCE

  1. Stabilirea obiectivelor, a normelor şi a altor elemente necesare desfăşurării activităţilor la diferite nivele ierarhice de conducere.
  2. Stabilirea toleranţelor admise pentru abaterile de la valorile prestabilite ale obiectivelor, normelor etc. şi nivelul abaterilor la care conducătorul declanşează luarea de decizii corective. Aceste toleranţe şi abateri se diferenţiază în raport cu nivelul ierarhic de referinţă, fapt reflectat în grafice care reprezintă limitele de alertă pentru fiecare funcţie de conducere.
  3. Compararea realizărilor cu nivelurile planificate.
  4. Luarea deciziilor de corecţie.

Avantaje:

-       simplificarea sistemului informaţional prin trierea informaţiilor în raport cu nivelurile de conducere cărora le sunt adresate;

-       economisirea timpului de lucru al cadrelor de conducere – se ocupă doar de problemele stabilite ca fiind excepţii pentru nivelul ierarhic imediat inferior;

-       accentuarea utilizării delegărilor de autoritate.

Dezavantaje

-       imposibilitatea aplicării în organizaţiile care desfăşoară activităţi foarte dinamice, cu variaţii mari ale nivelului parametrilor ce caracterizează aceste activităţi de la o perioadă scurtă la alta;

-       există riscul netransmiterii corecte şi la timp a abaterilor;

-       toleranţele stabilite riscă să se deprecieze rapid.

 

14.6. Managementul prin sisteme (MPS )

Definiţie. Reprezintă un sistem de conducere care constă în modelarea principalelor activităţi ale organizaţiei şi luarea deciziilor la diferitele nivele de conducere în funcţie de concluziile relevante furnizate de aceste modele.

MPS are următoarele trăsături:

-          abordează organizaţia ca un tot unitar, cu autonomie funcţională, personalitate juridică, fonduri, cu intrări proprii, cu ieşiri necesare mediului;

-          asigură semiindependenţa subsistemelor, care sunt legate de obiectivele fundamentale şi participă la adoptarea şi execuţia deciziilor;

-          urmăreşte două rezultate:

  1. integrarea tuturor resurselor în cadrul unui sistem orientat spre atingerea unor obiective;
  2. reglarea  sistemului respectiv pentru obţinerea unor rezultate mai eficiente;

-          foloseşte instrumentarul matematic, tehnica electronică de calcul şi solicită extinderea sistemelor informatice.

Avantajele aplicării MPS sunt cele ale abordării sistemice în general (viziune integratoare, tratarea corelativă a componentelor, urmărirea flexibilităţii şi adaptabilităţii sistemului etc.).

Dezavantajele constau în imposibilitatea cuantificării tuturor elementelor care exprimă funcţionarea unui sistem, precum şi în dificultăţile definirii cu precizie a interferenţelor dintre subsisteme.

 

14.7. Managementul prin inovare (MPI)

Definiţie. Reprezintă un sistem de conducere modern, dinamic,care se bazează pe atitudinea receptivă  conducerii la inovări, axat pe stabilirea şi aplicarea consecventă a unor strategii inovaţionale.

Procesul de inovare, care este elementul central al MPI reprezintă o iteraţie continuă prin care se asigură corespondenţa deplină între dezvoltarea tehnică a unui nou produs (de exemplu), şi dezvoltarea sa comercială, potrivit schemei următoare:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fig.24.Procesul de inovare.

Conturarea strategiei inovaţionale în cadrul MPI este influenţată de următorii factori:

-          mediul politic, economico-social, tehnologic şi comercial al organizaţiei;

-          potenţialul creativ – inovativ, productiv şi de marketing al acestuia;

-          resursele disponibile.

Aplicarea acestui sistem de management imprimă organizaţiei următoarele caracteristici:

-          organizaţiile inovatoare performante sunt sensibile şi reactive la schimbări;

-          gradul de adaptare la schimbări este susţinut de creativitate şi  produs de inovare;

-          are strategia de dezvoltare dinamică, axată pe forma de reacţie planificată la modificările mediului şi nu pe cea de ajustare, de adaptare pasivă la acest mediu;

 

14.8. Managementul prin consens (MPC)

Definiţie: Reprezintă sistemul de conducere în cadrul căruia deciziile se iau pe bază de acord unanim, problemele abordate dezbătându-se la diferite nivele ale organizaţiei până se ajunge la unitate de vederi cu privire la soluţionarea lor, după care se adoptă deciziile respective.

Caracteristici ale MPC:

-          plasează pe primul plan în procesul decizional, din punct de vedere al importanţei, secvenţa definirii problemei;

-          necesită înţelegerea de fond a problemei şi a alternativelor de soluţionare a acesteia de către toţi participanţii la procesul decizional, fiind astfel motivaţi şi implicaţi efectiv;

-          presupune interzicerea emiterii opiniilor cu privire la posibilităţile de soluţionare a problemei până în momentul definirii complete a acesteia şi a obţinerii consensului privind gama de alternative.

Avantaje - dezbaterea pe larg şi cu răbdare a fiecărei decizii până la atingerea consensului, acceptarea deciziei facându-se imediat de cei însărcinaţi cu realizarea ei;

Dezavantaj – durata mare, uneori exagerată, a procesului decizional, ceea ce duce la scăderea eficienţei lui.

BIBLIOGRAFIE

 

 

 

1.

Androniceanu Armenia

Managementul schimbărilor, Editura All, 1998.

2.

Bonciu Cătălina

Instrumente manageriale psihologice, Editura All Beck, 2000.

3.

Brilman Jean

Les Meilleures Pratiques de Management, Edition d‘Organisation, 1998.

4.

Cătană Doina

Management general, Editura Tipomur, 1994

5.

Cândea Dan,       Cândea Rodica

Comunicare managerială aplicată, Editura Expert, 1998.

6.

Choffray Jean-Marie

Sisteme inteligente de Management, Editura Ştiinţă şi Tehnică, Bucureşti, 1997.

7.

Cornescu Viorel, Mihăilescu Ioan, Stanciu Sica

Management – Teorie şi practică, Editura Actami, Bucureşti, 1994

8.

Covey Stephen

Etica liderului eficient sau conducerea bazată pe principii, Editura Allfa, 1991.

9.

Görg Bernhard

Managerii viitorului. Viitorul managerilor, Institutul European, Iaşi, 1997

10.

Griffin W. Ricky

Management, Second Edition, 1987, Houghton Mifflin.

11.

Hyland Bruce,               Yost Merle

Reflecţii pentru manageri” Editura Rentrop şi Straton, 1998

12.

Kapoor, Hughes, Pride

Business, 3rd Edition Houghton Mifflin, 1991

13.

Marian Liviu

Management general şi industrial, curs, Editura Universităţii Tehnice, Tg. Mureş, 1994.

14.

Mereuţă C., Pop L., Vlaicu C., Pop, L.

Culturi organizaţionale în spaţiul românesc. Valori şi profiluri dominante. Editura Expert, Bucureşti, 1998

15.

Mihuleac Emil, Stângaciu Stan

Managerul profesionist, Editura Maiko, Bucureşti, 1996.

16.

Mihuţ Ioan (coord.)

Management, Editura Universităţii “1 Dec. 1918”, Alba Iulia, 1998

17.

Moraru Ion

Introducere în psihologia managerială, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1995.

18.

Nicolescu Ovidiu, Verboncu Ion

Management, Editura Economică, 1997.

19.

Peel Malcolm

Introducere în management, Editura Alternative, 1994

20.

Russu Corneliu

Management, Editura Expert, Bucureşti, 1996

21.

Stăncioiu Ion,       Militaru Gheorghe

Management, Elemente fundamentale, Editura Teora, 1998.

22.

Tellier Yvan,     Rovenţa-Frumuşani Daniela

Resurse umane şi dezvoltare organizaţională, Editura Cavallioti, 1999.

 

 

 

 

Publicité
Publicité
Commentaires
Managementul drepturilor
Publicité
Archives
Publicité