Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Managementul drepturilor
4 septembre 2012

Managementul educational

CUPRINS

CAPITOLUL I: INTRODUCERE ………………………………2

 

CAPITOLUL II: PROBLEMATICA ŞI MODUL DE TRATARE ÎN MANAGEMENTUL EDUCATIONAL ……………………………… 4

Secţiunea 1: Definiţia managementului educaţional…4

Secţiunea 2: Definiţia, locul şi rolul profesorului manager………………………………………………………………6

Secţiunea 3: Profesorul manager ca profesionist … 10

 

CAPITOLUL III: PROFESORUL-MODELATOR AL PERSONALITĂŢII ELEVILOR …………………………………… 12

Secţiunea 1:  Profesorul în contextul celorlalte profesiuni………………………………………………………… 12

Secţiunea 2: Profesorul – organizator şi conducător al procesului educaţional………………………………………… 15

Secţiunea 3:  Profesorul –  diriginte ………………… 23

 

CAPITOLUL IV: FORMAREA ŞI PERFECŢIONAREA PROFESORULUI  ………………………………………………… 26

 

CAPITOLUL V: CONCLUZII ŞI PERSPECTIVE ………… 31

 

BIBLIOGRAFIE  …………………………………………… 34

 

 

 

 

CAPITOLUL I:  INTRODUCERE

 

            Învăţământul  ca domeniu prioritar al vieţii sociale, ca ,,întreprindere” de lungă durată, de care depinde formarea celui mai important factor al naţiunii – omul pregătit prin studii, forţă de muncă şi specialişti – nu se poate şi nici nu trebuie să-şi permită să aibă eşecuri. Conducerea competentă şi eficientă a învăţământului, atât la nivelul sistemului, cât şi al instituţiei de învăţământ necesită fundamentarea ei ştiinţifică. La baza acestei fundamentări stă ştiinţa conducerii învăţământului sau managementul educaţional. Funcţia de conducător (manager) al învăţământului este o profesie şi ca orice profesie, trebuie învăţată.

            Managementul întruneşte condiţiile unei profesiuni pentru că necesită o pregătire, urmăreşte obţinerea unor rezultate, prin eforturi comune, solicită participarea continuă.

          ,,Meseria” are astăzi un profil mai larg decât profesia, pentru că pornind de la meserii, prin diversificare, s-au creat numeroase ramuri de activitate şi evoluţia meseriei de ,,educator” este edificatoare: de la pedagogul din Antichitate, până la cel de astăzi, care poate împlini numeroase profesiuni în domeniul educaţiei.

          ,,Meseria” desemnează un anume gen de activitate, în ansamblul de acţiuni şi operaţii împlinite, pentru a obţine un produs, în mod de sine stătător. Este o acţiune specializată bazată pe o pregătire care permite realizarea întregului lanţ de operaţii specifice, un meşteşug care necesită o anumită formare teoretică şi mai ales practică, iniţială şi continuă.

 

 

Obiectivele acestei lucrări vor fi:

  • Profesorul în contextul celorlalte profesiuni;
  • Profesorul – organizator şi conducător al procesului educaţional;
  • Profesorul – diriginte.

În această lucrare se mai tratează şi:

  • Formarea şi perfecţionarea profesorului;
  • Punerea în evidenţă a reuşitelor şi nereuşitelor experienţei didactice;
  • Problematica feedback – ului.

 

Lucrarea este structurată pe şase capitole, fiecare capitol având un anumit număr de secţiuni.

Prin această lucrare, se urmăreşte realizarea unei viziuni mai clare asupra activităţii educaţionale a profesorului modelator al personalităţii elevilor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CAPITOLUL II:  PROBLEMATICA ŞI MODUL DE TRATARE ÎN MANAGEMENTUL EDUCATIONAL

 

Secţiunea 1: Definiţia managementului educaţional

 

Managementul educaţiei reprezintă teoria şi practica, ştiinţa şi arta proiectării, organizării, coordonării, evaluării, reglării elementelor activităţii educative (nu numai a resurselor), ca activitate de dezvoltare liberă, integrală, armonioasă, a individualităţii umane, în mod permanent, pentru afirmarea autonomă şi creativă a personalităţii sale, conform idealului stabilit la nivelul politicii educaţionale.

Managementul educaţional ar reprezenta o metodologie de abordare globală – optimă – strategică  a activităţii de educaţie, dar nu şi un model de conducere a unităţii de bază a sistemului de învăţământ, aplicabil la nivelul organizaţiei şcolare complexe.

Managementul educaţiei/pedagogic, apare ca disciplină pedagogică interdisciplinară, care studiază ,,evenimentele ce intervin în decizia organizării unei activităţi pedagogice determinate şi în gestiunea programelor educative”.

S. Cristea evidenţiază că managementul educaţional, ca activitate psihologică, se bazează pe trei caracteristici:

  • Conducere de sistem primar (abordare globală a tuturor elementelor educaţiei şi a aplicaţiilor specifice funcţiei conducerii, la diverse niveluri);
  • Conducere de tip pilotaj (valorificarea optimă a resurselor pedagogice ale sistemului educaţiei, prin funcţiile manageriale: planificare – organizare,     orientare metodologică, de reglare – autoreglare);
  • Conducere strategică (evoluţie inovatoare de perspectivă a sistemului la diferite niveluri de organizare).

I. Jinga considera că managementul pedagogic e definit ca ştiinţa şi arta de a pregăti resursele umane, de a forma personalităţi, potrivit unor finalităţi acceptate de individ şi de societate.

Apoi e definit ca ,,un ansamblu de principii şi funcţii, de norme şi metode de conducere care asigură realizarea obiectivelor sistemului educativ, la standarde de calitate şi eficienţă cât mai înalte, iar la nivelul fiecărui sistem educativ se afirmă note specifice”.

Managementul indică o anumită mentalitate, o maniera proprie, dar şi o artă de dirijare, de antrenare a resurselor (umane), a elementelor organizaţiei, ceea ce corespunde cu însăşi considerarea educaţiei ca ştiinţă şi artă.

Managementul educaţional întâmpină dificultăţi în asigurarea ţinutei sale ştiinţifice, raţionale şi creative, datorită caracteristicilor specifice educaţiei: ca proces, acţiune, relaţie, determinare, diversificare, realitate socială specială, rezultat al variatelor influenţe, definire în perspectivă, un specific axiologic, determinat şi psihologic – subiectiv, permanenţa intervenţiilor şi relaţia obiectiv – subiectivă, educatul ca obiect şi subiect.

Managementul educaţiei vizează realizarea, ca activitate conştientă, raţională, dar trebuie să ţină seama şi de relaţia între tipurile de educaţie ca specific şi dinamică (formală, non formală şi informală), gradul lor de intenţionalitate şi organizare,  aria de  acţiune şi de influenţare.

Conducerea empirică are în prim plan personalitatea conducătorului, intuiţia şi însuşirile necesare găsirii soluţiilor la situaţii, fără conştientizarea raţională a unor principii, norme, proiecte, metodologii.

 

 

Secţiunea 2: Definiţia, locul şi rolul profesorului manager

 

A fi educator nu înseamnă a exercita o meserie, înseamnă a împlini o meserie, a face un apostolat.

Profesorul ocupă un loc important în activitatea educaţională deoarece contribuie la formarea personalităţii elevilor, la conduita lor în societate, la formarea lor ca indivizi şi cetăţeni etc.

Roluri ale profesorului manager:

  • Profesorul conduce în mod dominator, iar în clasă se instituie un climat de autoritate exclusiv în baza statutului său;
  • Profesorul se integrează, cooperează cu clasa, motivează, sprijină, atunci când elevii dovedesc spontaneitate, iniţiativă şi afirmare;
  • Profesorul integrat acceptă trăirile, încurajează, pune întrebări, stimulează participarea, sprijină şi foloseşte ideile elevilor, ia decizii curente împreună cu elevii, dar profesorul dominator se concentrează şi asupra propriilor idei, dă indicaţii, critică, aşteaptă ascultarea necondiţionată;
  • În timpul predării – învăţării – evaluării, profesorul ,, instruieşte”, conduce interacţiunile în clasă, modul de înţelegere şi învăţare prin indicaţii, atenţionări, demonstraţii, asigurarea condiţiilor, oferirea punctelor de sprijin aprobări şi dezaprobări, stimulări, completări, reactualizări, exemplificări, explicaţii, comentarii, etc.

Împreună cu elevii, profesorul poate îmbina tipurile de decizii (prezentate la activitatea decizională) dacă dovedeşte flexibilitatea necesară faţă de proiectul iniţial şi a format la elevi deprinderile, capacităţile necesare într-un act decizional:

  • Profesorul are rolul cel mai interactiv în clasa: crează climat adecvat, iniţiază, orientează, solicită, antrenează, exemplifică, critică;
  • Profesorul structurează, organizează forma şi conţinutul activităţii în clasă, modul de desfăşurare a interacţiunilor, dar poate şi delega responsabilităţi elevilor în rezolvarea unor decizii, sarcini;
  • În interacţiune, profesorul foloseşte cel mai des operaţia de solicitare a elevilor pentru a provoca dialoguri, comunicarea, răspunsuri pe care le comentează, stimulează, optimizează, dezvoltă (în grup);
  • Profesorul utilizează mai ales evaluarea pozitivă, răspunsurile negative fiind corectate în sens stimulativ, de căutare împreună a soluţiilor adecvate şi cu antrenarea grupului;
  • Profesorul nu numai că provoacă interacţiunea, dar o şi structurează, o orientează, menţine tonusul, întăreşte comportamentele pozitive, asigură climatul de comunicare, participare, cooperare;
  • Discursul profesorului influenţează interacţiunea, prin operaţiile logice pe care le conţine şi le provoacă: definire, desemnare, clasificare, comparare, deducţie, explicare, evaluare, afirmare de opinii, dirijarea înţelegerii, gestionarea metodică a mijloacelor specifice, evitarea rutinei în modul de conducere şi manifestarea atitudinii, sugerare şi sprijinire a fluenţei şi originalităţii ideilor;
  • În modul de planificare, proiectare a activităţii, profesorul insistă, nu pe probleme de conţinut informaţional, ci pe proceduri de interactivitate, în realizarea obiectivelor propuse.

D. Potolea găseşte următoarele roluri principale, după funcţiile asumate şi împlinite în plan didactic: de organizare şi conducere a clasei ca grup social, de consiliere şi orientare şcolară şi profesională, de îndrumare a activităţii extraşcolare, de perfecţionare profesională şi cercetare pedagogică, de activitate socioculturală.

Formal, profesorului i se atribuie roluri, în raport cu activitatea sa instructiv – educativă, cu ipostazele aferente rezolvării diferitelor obiective sau funcţii pe care le ocupă şi de care răspunde: el este privit ca profesor de o anumita specialitate, ca diriginte - consilier, ca metodist, director, responsabil de catedra metodică, cerc pedagogic, membru al consiliului profesoral sau de administraţie, responsabil al unui cabinet de specialitate, lider al unui grup de lucru în şcoală, şef – membru al unui proiect de cercetare complexă, delegat de către conducere în rezolvarea unei sarcini, inspector şcolar, animator cultural, membru în asociaţii ştiinţifice, cercetător – practician, formator – metodist.

Roluri generale în îndeplinirea oricărei activităţi:

  • De receptor al diferitelor mesaje;
  • Emiţător de mesaje variate;
  • Participant în activităţi specifice;
  • Realizator, organizator, responsabil al unor acţiuni;
  • Proiectant de acţiuni, strategii, programe, planuri;
  • Iniţiator de idei, ipoteze, metode, relaţii;
  • Agent de soluţii – consilier, mediator de situaţii, conflicte, cazuri;
  • Diseminator, transmiţător de idei, soluţii, conţinuturi, împreună cu acţiunile de înţelegere a lor;
  • Utilizator, practician în aplicarea ideilor, modelator;
  • De decizie, în selecţia obiectivelor, conţinuturilor, strategiilor, resurselor;
  • Sursă de informare, model de comportament, purtător de valori;
  • De consiliere, ghidare;
  • De apărare, protecţie.

Sociologii deduc rolurile profesorului din funcţiile primite şi asumate, conform statutului profesional stabilit (de cadru didactic) şi reglat din punct de vedere normativ: organizator al procesului de învăţământ, educator, partener al educaţiei, membru al consiliului profesoral.

E. E. Geissler sintetizează contradicţiile dinte rolul şi îndeplinirea lor de către profesor:

  • Ca informator, transmite, păstrând distanţa rece impusă de ştiinţă, dar oferă în acelaşi timp elevilor valori şi este preocupat de formarea – dezvoltarea personalităţii elevilor;
  • Ca partener al elevului, sfătuieşte, apelează, îndrumă, sancţionează, frânează, în timp ce în calitate de examinator, se străduieşte să fie cât mai obiectiv;
  • Ca model, oferă şi stabileşte cerinţe morale, dar ca aspect se axează pe predare şi instruire morală.

 

 

 

 

Secţiunea 3: Profesorul  manager ca profesionist

 

O profesiune semnifică un sistem de trăsături fizice, intelectuale, morale, tehnologice, formate special pentru rezolvarea sarcinii specifice, într-un aspect al unui domeniu de activitate: genul de muncă, forma de activitate definită, sistemul de solicitări specifice, drepturi şi obligaţii, statut şi roluri, indicaţii şi contraindicaţii, norme de activitate, evaluare şi perfecţionare, relaţii şi atitudini specifice.

Managementul întruneşte condiţiile unei profesiuni pentru că necesită o pregătire, urmăreşte obţinerea unor rezultate prin eforturi comune, solicită participarea continuă, un complex de cunoştinţe teoretice şi practice, de capacităţi şi competenţe.

Profesia de manager are două sensuri:

  • Unul larg, de activitate prin care se câştigă existenţa, o ocupaţie;
  • Unul restrâns, pentru a defini pregătirea personalului de specialitate.

Pregătirea managerială asigură un nivel înalt al profesionalizării ca educator raţional, creativ, în conceperea, realizarea şi optimizarea activităţii educative.

Conform sensului economic, E. Mihuleac desemnează meseria ca pe un anumit gen de activitate, un ansamblu de acţiuni şi operaţiuni îndeplinite pentru a obţine un produs, în mod de sine stătător. Este o activitate specializată, bazată pe o pregătire care permite realizarea întregului lanţ de operaţii specifice, un meşteşug care necesită o anumită formare teoretică şi mai ales practică, iniţială şi continuă.

Pentru a fi un manager eficient al educaţiei prin predarea – învăţarea disciplinei sale, profesorul trebuie să aibă o concepţie largă asupra educaţiei şi instruirii, abordării interdisciplinare, o înţelegere clară a funcţiei manageriale şi a rolurilor derivate, a punerilor în aplicare pentru variatele situaţii educaţionale.

Profesorul manager poate deveni astfel profesionist în educaţie, conducerea ei fiind o atribuţie intrinsecă, o condiţie fundamentală.

Astfel se diferenţiază de alte domenii unde profesiunea de manager este complementară pentru un specialist.

,,Profesionalizarea manageriala inclusă” a educatorului se manifestă apoi şi ca un înalt nivel al concepţiei, al filozofiei muncii, al elaborării problemelor umane, al activităţii, ca o problemă de atitudine, pe lângă formarea capacităţilor şi competenţelor pedagogice propriu – zise, de specialitate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         

CAPITOLUL III: PROFESORUL - MODELATOR AL PERSONALITĂŢII ELEVILOR

 

Secţiunea 1: Profesorul în contextul celorlalte profesiuni

 

Transformările importante intervenite în dezvoltarea societăţii afectează într-o măsură importantă şi viaţa şcolii. Cererea crescândă de educaţie, educaţie permanentă, integrarea învăţământului cu cercetarea şi producţia, obligă şcoala să-şi revizuiască principiile, obiectivele, structura, metodologia şi stilul de lucru, pentru a răspunde adecvat exigenţelor tot mai mari pe care societatea i le pune în faţă.

Obiectivele care stau în faţa şcolii contemporane, numeroase şi complexe, pot fi îndeplinite numai cu un personal devotat, temeinic pregătit şi înzestrat cu valoroase calităţi personale şi profesionale. Este subliniată cu deosebire sarcina formativă ce revine personalului didactic în educarea tinerei generaţii şi nu numai aceea de instruire a elevilor. Inversarea de accent de pe informativ pe formativ, nu poate fi realizată doar prin simpla formulare a unor deziderate elevate, întrucât reclamă o reconsiderare a întregului sistem de învăţământ şi în special o subliniere specială a locului şi rolului profesorului în acest sistem, el fiind specialistul care participă la formarea cadrelor pentru toate sectoarele de activitate.

Fiecare educator, învăţător şi profesor din întregul sistem de învăţământ, trebuie să fie atât un bun specialist în domeniu, cât şi un bun educator. Numai îmbinând aceste două calităţi, cadrele didactice îşi vor îndeplini în bune condiţii sarcina de înaltă responsabilitate şi onoare în formarea tinerei generaţii.

A reveni mereu asupra rolului şi funcţiilor profesorului, înseamnă a încorpora noile achiziţii ale cercetării pedagogice şi a preciza domeniile şi direcţiile de competenţă ale acestuia.

Rolul profesorului rămâne mereu în prim plan în opera de formare a personalităţii elevilor. Cu toate că a sporit şi influenţa altor factori în procesul educaţiei, profesorul îşi  păstrează numeroase prerogative în acest domeniu, el fiind principalul modelator al personalităţii elevilor, începând de la imprimarea unei conduite externe, până la formularea aspiraţiilor şi idealurilor  lor de viaţă.

Efectele activităţii şi personalităţii profesorului au făcut obiectul unor cercetări de pedagogie, psihologie pedagogică şi de sociologia educaţiei, urmărindu-se ridicarea eficienţei activităţii  pedagogice în general şi a profesorului în special. Sporirea funcţiei profesorului de confident, consilier, transmiţător al valorilor culturale, a lărgit câmpul de activitate şi a accentuat interdependenţele.

Multe cercetări pedagogice analizează procesul de învăţământ, rolul şcolii şi al profesorului în condiţiile societăţii, influenţându-le orientarea.

Principalele direcţii de cercetare ştiinţifică privind rolul profesorului, care a îmbogăţit domeniul didacticii sunt:

  • Personalitatea sa;
  • Rolul şi funcţiile sale;
  • Comunicarea şi relaţiile cu elevii;
  • Pregătirea şi perfecţionarea;
  • Eficienţa activităţii sale;

Concluziile desprinse din aceste cercetări au îmbogăţit tabloul caracteristicilor educatorilor, au sporit caracterul ştiinţific al unor recomandări pedagogice, au fundamentat unele observaţii  şi date acumulate în timp şi au conferit un caracter ştiinţific deciziilor privind organizarea şi conducerea procesului de învăţământ.

Statutul educatorului se cere şi el reconsiderat la toate treptele de învăţământ, de la educator până la profesor universitar.

A reconsidera statutul cadrelor didactice înseamnă a reexamina dintr-o perspectivă nouă, a-i aduce îmbunătăţirile care i se impun, a revedea funcţiile acestor cadre şi poziţia lor în relaţiile lor cu elevii şi cu ceilalţi factori educativi, a le spori ponderea formativă în ansamblul activităţilor ce le desfăşoară. A revedea statutul cadrului didactic mai înseamnă a-l pune de acord cu noile obiective ale şcolii, cu noile date ale cercetării ştiinţifice, cu noile modalităţi de lucru în activitatea didactico – educativă. Noul statut al profesorului impune o pregătire mai complexă, mai largă şi mai temeinică, determinată şi de responsabilitatea ce îi revine şi de rolul accentuat al elevului în procesul propriei formări, precum şi de modernizarea tehnologiei didactice.

Profesorul ocupă o poziţie cheie în activitatea de programare, de organizare, realizare şi evaluare a procesului educaţional.

Extinderea educaţiei permanente impune şi ea modificări substanţiale în statutul profesorului, datorită apariţiei unor noi specialişti  în învăţământ, cum sunt planificatorii, animatorii culturali, etc. Creşterea atribuţiilor educative, atât ca activist cultural, cât şi ca specialist în coordonarea influenţelor educative, fac din cadrul didactic un valoros colaborator al noilor generaţii în munca de auto-formare şi de afirmare a idealului de viaţă.

Reflectând concepţia care se află la baza pregătirii tineretului şi a creşterii nivelului cultural, educativ al populaţiei, profesiunile didactice, asigură prin specificul lor, realizarea parametrilor principali, caracteristici omului nou cerut de societate. Profesiunile didactice reflectă trăsăturile importante pe care societatea vrea să le posede tânăra generaţie. Aceste profesiuni constituie o verigă însemnată în mecanismul vieţii sociale, ele vizează realizarea unuia dintre marile imperative ale societăţii noastre şi anume: transmiterea valorilor culturale şi asigurarea continuităţii şi creativităţii sociale.

Încercarea şcolii de a pregăti cadre pe măsura exigenţelor societăţii actuale, a impus o necontenită prefacere a sistemului de învăţământ, o înnoire şi îmbogăţire a profilului profesiunilor respective.

Profesorul a constituit punctul de plecare în construirea unei concepţii pedagogice despre învăţământ şi educaţie, cărora li s-a imprimat o puternică notă socială.

 

Secţiunea 2: Profesorul - organizator şi conducător

al procesului educaţional

 

Problematica funcţiei profesorului este foarte bogată şi complexă, iar aspectele cele mai apropiate de munca sa didactica sunt:

-         profesorul – coordonator  al procesului didactic;

-         profesorul – diriginte;

-         pregătirea şi perfecţionarea sa.

Didactica modernă şi teoria educaţiei, militează deopotrivă pentru creşterea rolului elevilor în procesul propriilor lor formări, rolul conducător al profesorului în activitatea educaţională rămâne un fapt real. Schimbările înregistrate până acum nu fac decât să sporească rolul activ, formativ, de organizator şi conducător, al profesorului în activitatea de pregătire a tinerelor generaţii pentru muncă şi viaţă.

Pregătirea şi specializarea profesorului în activitatea didactică şi educativă îl îndreptăţeşte să devină proiectantul, organizatorul şi conducătorul principal al operei de formare a personalităţii elevilor.

Profesorul, fiind cel care cunoaşte modelul de personalitate ce trebuie format într-o etapă dată, care înţelege mecanismul complicat al construirii personalităţii, care stăpâneşte tehnologia activităţii educaţionale, care posedă aptitudinile necesare conducerii unui colectiv şi priceperea organizării vieţii acestuia, este firesc să fie principalul specialist şi participant la opera educativă. Aceste calităţi îl îndreptăţesc pe profesor să fie conducătorul procesului educativ.

Profesorul trebuie să-şi proiecteze activitatea în toate detaliile (obiective, resurse, tehnologie, evaluare, decizie) stabilind precis ceea ce vrea să realizeze. Proiectarea muncii didactice şi educative pe o perioadă mai apropiată sau mai îndelungată, presupune utilizarea unei tehnici pretenţioase, sprijinită pe datele cercetării ştiinţifice.

Ca proiectant, profesorul trebuie să cunoască bine cel puţin următorii trei parametri:

  • obiectivele ce stau în faţa şcolii;
  • materia cu care va lucra elevul;
  • tehnologia specifică proceselor respective, didactice şi educative, pe care le va conduce în activitatea sa.

Profesorul va căuta să afle care sunt disponibilităţile fiecărui elev, pe care va trebui să le pună în valoare.

În calitate de conducătorel trebuie să creeze condiţii optime de lucru şi viaţă, să imprime un stil de muncă plăcut, să introducă o notă de optimism, să menţină o disciplină liber consimţită, să aplice principiile ştiinţifice în stabilirea regimului zilnic, a orarului de lucru, a alternării timpului de lucru cu cel liber, să stimuleze la muncă pe fiecare elev şi să facă din colectivul clasei un factor educativ. Calitatea de educator îl obligă să exercite şi să transpună în practica, la nivelul clasei, toate funcţiile conducerii:

-                     organizarea ;

-                     planificarea;

-                     îndrumarea;

-                     coordonarea;

-                     evaluarea;

-                     decizia.

Ca organizator profesorul trebuie să dovedească însuşiri obiective în activitatea didactică şi educativă, în predarea specialităţii prin care acţionează asupra formării elevilor. Conducerea activităţii de învăţare, crearea motivaţiei necesare, dozarea sarcinilor şi stimularea interesului pentru obiectul de învăţat pe care îl predă, evaluarea sistematică a rezultatelor obţinute şi înarmarea elevilor cu un stil de muncă intelectuală, constituie cerinţe de bază ale activităţii sale.

Profesorul trebuie să fie principalul animator al vieţii colectivului, sarcină pretenţioasă, dar importantă şi delicată. A şti să insufle entuziasm, să inspire încredere, să mobilizeze forţele, să polarizeze toate energiile şi toţi factorii, să creeze o atmosferă tonică, optimistă, să producă un climat favorabil muncii, înseamnă să fie o personalitate puternică, să dispună de calităţi deosebite şi să-i cucerească pe cei cu care lucrează.

Animator al vieţii unui colectiv de elevi poţi fi numai dacă eşti încălzit de dragoste pentru copii, pasionat pentru munca educativă, animat de dorinţa de a-i ajuta pe alţii, numai dacă te poţi transpune în situaţia altora, dacă eşti generos, capabil de sacrificiu şi de dăruire. A şti să lupţi pentru un scop comun, a şti să-i atragi şi pe alţii în această acţiune, a şti să perseverezi şi să obţii ceea ce vrei. Mai mult decât oricare altă profesiune, cea de educator impune să fii entuziast, întrucât este vorba de o activitate colectivă care se desfăşoară cu tineri în formare, care au nevoie de entuziasm, de încredere în ei înşişi, în cel ce-i îndrumă şi de asemenea, încredere în viitor.

Educatorul trebuie să ştie care sunt coordonatele unei activităţi colective reuşite, condiţiile antrenării membrilor unui colectiv în realizarea unui scop comun, ce fel de perspective i-ar putea atrage şi ce stimulente le-ar putea întreţine elanul în muncă un timp îndelungat. Aici se îmbină cel mai mult ştiinţa cu arta, tehnica de lucru cu talentul, experienţa cu iniţiativa, tactul cu măiestria, calmul cu entuziasmul, căutările cu siguranţa.

Orice profesor este şi un creator de modele, de proiecte educaţionale, de profile, de metode şi procedee, un inovator. O asemenea calitate îi pretinde profesorului imaginaţie, abilitate, inovaţie în toate împrejurările, nu numai în cadrul lecţiilor. Orice elev este un unicat şi fiecare cere un anumit tratament pentru a se realiza optimal. A stabili condiţiile, tratamentul şi modalităţile prin care fiecare elev îşi poate pune în valoare mai bine disponibilităţile şi calităţile sale şi a obţine succese, înseamnă a descoperi specificul fiecăruia şi a şti să adaptezi tehnologia educaţiei acestor particularităţi.

Creativitatea profesorului poate acţiona la diferite niveluri: la nivelul concepţiei de organizare a predării unei discipline (a specialităţii sale) la nivelul sistemului de predare prin originale şi eficiente forme de organizarea activităţii şi prin lecţii creatoare, la nivelul utilizării unei metodologii diversificate, atractive, interesante; la nivelul relaţiilor profesor – elev, spre mobilizarea acestuia pentru autoformare, autoinstruire şi autoeducare sub îndrumarea competenta a profesorului.

Profesorul este creator în sensul adaptării tehnologiei de lucru la specificul fiecărui colectiv şi al fiecărui elev, în sensul anticipării, inventării şi proiectării de noi modele, obiective, tipologii sau prototipuri de metode, caractere, structuri. Contribuţia lui la perfecţionarea învăţământului şi al educaţiei trebuie să fie continuă, consistentă şi înnoitoare. Creativitatea profesorului se manifestă în toate domeniile învăţământului şi educaţiei, cuprinde şi activitatea extraşcolară.

A construi lecţii interesante, a organiza activităţi formative variate, atractive, multiple şi complexe, a iniţia pe elevi în ,,tainele” specialităţii şi  a-i ajuta să-şi programeze activitatea, înseamnă a fi creatorul unui sistem de muncă pasionant, captivant, atrăgător.

Implicarea profesorului în activitatea de cercetare pedagogică urmăreşte să valorifice potenţialul creator al unui detaşament atât de numeros şi să accelereze ritmul progresului în învăţământ.

,,Într-adevăr, scrie G. de Landsheere, pare a fi în contradicţie cu orice activitate educativă sănătoasă ca un profesor care observă lipsuri grave să nu încerce să le localizeze sursa pentru a le remedia şi să nu manifeste nelinişte din cauza dificultăţilor probabile pe care aceste lipsuri le fac previzibile în însuşirea ulterioară a unor cunoştinţe.” Practica fiecărui profesor reprezintă o importantă sursă de cunoaştere şi cercetare, iar valorificarea forţelor şi capacităţilor personalului didactic la nivelul şcolii şi a judeţului este o chestiune de organizare şi îndrumare.

Antrenarea cadrelor didactice în cercetarea ştiinţifică cere competenţă şi pasiune. Contribuţia profesorului la rezolvarea multor probleme didactice, prin cercetare ştiinţifică reprezintă o îndatorire profesională şi de buna ei organizare depinde într-o mare măsură progresul şcolii în care îşi desfăşoară munca, este un titlu de mândrie pentru fiecare educator.

Activitatea educativă a profesorului, presupune în mod necesar finalizarea ei, adică sprijinirea fiecărui elev în acţiunea de calificare şi integrare în muncă. Profesorul trebuie să desfăşoare şi o muncă de consilier şi orientator ajutând fiecare elev să-şi aleagă corect tipul de studiu şi apoi profesiunea care corespunde cel mai bine profilului personalităţii sale.

Sprijinirea elevilor în formularea proiectului lor de viitor înseamnă cunoaşterea temeinică a fiecăruia, dezvoltarea capacităţilor lor de autocunoaştere, furnizarea unor informaţii profesionale, sistematice şi selective, familiarizarea fiecărui elev cu criteriile unei alegeri raţionale şi mai ales sensibilizarea lor pentru nevoile forţei de muncă. A  le conştientiza cerinţele economice-sociale şi a-i ajuta să ţină seama de ele în alegerea profesiunii, înseamnă a face o orientare raţională, pusă în serviciul intereselor comune.

Orice profesor poate şi trebuie să dezvolte interesele, aptitudinile şi talentele elevilor, ajutându-i să-şi valorifice la maximum aptitudinile. Conducerea elevului de-a lungul anilor în şcoală, astfel încât să se realizeze pe deplin, este cea mai autentica probă a unei acţiuni pedagogice reuşite. Modelând personalitatea fiecărui elev, profesorul este preocupat să descopere direcţia optimă de dezvoltare a acestuia şi de stimulare a capacităţilor necesare împlinirii sale. El devine astfel specialistul care acordă şi o calificată asistenţă psihopedagogică indispensabilă dezvoltării multilaterale a fiecărui elev. Ajutând fiecare elev să îşi aleagă tipul de studii şi apoi profesiunea care corespunde cel mai bine personalităţii sale, profesorul rezolvă nu numai problema orientării profesionale, ci şi pe aceea a integrării cu succes a absolvenţilor în viaţa profesională ulterioară, este atent la îmbinarea pregătirii teoretice cu cea practică.

Profesorul îşi afirmă cu adevărat funcţia de consilier, fiind un permanent îndrumător al dezvoltării acestora, mulţi elevi se recunosc ca fiind opera profesorului lor, atât în ceea ce priveşte profesiunea aleasă, cât şi în ceea ce priveşte caracterul şi atitudinea lor în faţa vieţii.

Spre rolurile de orientator, consilier şi confident al elevilor, trebuie să tindă fiecare profesor. Profesorul este capabil să evalueze continuu, obiectiv şi eficient, atât rezultatele elevilor, cât şi pe cele ale propriei munci. Aprecierea rezultatelor activităţii educaţionale, constituie o verigă obligatorie a structurii actului pedagogic. Fără exersarea ei, profesorul nu poate aplica principiile educative şi nu îşi poate corecta şi adecva propria activitate la cerinţele specifice situaţiei.

Evaluarea rezultatelor înseamnă a dispune de un sistem de probe, a le putea interpreta, a raporta rezultatele unor criterii de referinţă stabile şi obiective şi a trage concluzii valabile, care să ducă la îmbunătăţirea ulterioară a activităţii. Evaluarea presupune urmărirea sistematică a eficienţei fiecărei acţiuni, raportarea ei la obiectivul proiectat şi înregistrarea progresului pe care elevii îl realizează într-un anumit sector, de la o etapă la alta. Profesorul urmăreşte în comportamentul elevilor tot ceea ce poate servi la stimularea lor, la dezvoltarea dorinţei de autoperfecţionare şi de creştere a capacităţii lor de autoevaluare. El va descifra deficienţele constatate, cauzele acestora, insuficienţa propriei activităţi şi modalităţile de cercetare a tuturor acestora.

Evaluarea presupune tact, apropiere şi înţelegere, dar şi intransigenţă, exigenţă ridicată, pentru asigurarea calităţilor necesare, atât în munca didactică, cât şi în cea educativă. Un educator trebuie să fie un bun „metrolog” pentru a da rezultatelor şcolare consistenţă şi eficienţă, precizie şi exactitate.

Evaluarea cunoştinţelor, priceperilor şi deprinderilor legate de specialitatea pe care o predă, ca şi a abilităţilor, intereselor, atitudinilor şi trăsăturilor caracteriale ale elevilor, are o importanţă educativă deosebită, deoarece poate deveni sursa unei motivaţii susţinute.

Elevii apreciază şi îi clasifică pe profesori şi după sistemul de evaluare al acestora. Actul de evaluare trebuie să primească o notă mai tehnică şi mai obiectivă pentru a spori valoarea ştiinţifică a întregii activităţi pedagogice.

Orice profesor desfăşoară o activitate în afara şcolii. În relaţiile cu membrii familiilor elevilor, profesorul poate îndeplini, atât funcţia de îndrumător al acestora, în vederea orientării eficiente a elevilor, cât şi de coordonator al influenţei familiei şi a altor factori din mediul lor de viată, în direcţia formării multilaterale a personalităţii tânărului, ca viitor cetăţean.

Profesorul îi poate influenţa pozitiv atât pe tineri, cât şi pe adulţi, prin organizarea şi îndrumarea diferitelor forme de activitate: conferinţe, dezbateri, serii de întrebări şi răspunsuri, audiţii şi vizionări în colectiv urmate de comentarii, organizate la casele corpului didactic, cluburi, biblioteci, muzee, case de lectură şi de creaţie.

Stimularea intereselor şi a talentelor ca şi încurajare de orice gen a creaţiilor, trebuie să caracterizeze întreaga activitate a profesorului, dovedindu-şi astfel angajarea şi responsabilitatea faţă de colectivitate.

Implicarea profesorului în diferite activităţi cultural-educative şi politico-ideologice constituie o dovadă a înţelegerii superioare a rolului său social, acţionând ca un agent al transformărilor sociale.

 

Secţiunea 3: Profesorul - diriginte

 

 

Munca educativă cu un colectiv de elevieste greu de conceput fără prezenţa unui îndrumător capabil să organizeze, conducă şi să coordoneze ansamblul influenţelor ce se exercită asupra membrilor grupului.

Activitatea de predare a fiecărui profesor presupune integrarea contribuţiei sale, armonizarea ei cu a celorlalţi colegi şi mai ales orientarea şi adecvarea ei la modelul de personalitate pe care vrem sa-l realizăm. Un asemenea rol îi revine dirigintelui.

În ansamblul profesorului didactic se impune şi examinarea activităţii dirigintelui, acesta fiind promotorul formării şi dezvoltării personalităţii elevilor.

Funcţia de diriginte îi sporeşte profesorului responsabilitatea, îi amplifică rolul şi îl aşează într-un anumit raport cu toţi ceilalţi factori educativi. Această funcţie îl apropie de elevi şi îi lărgeşte simţitor sfera de influenţă, adăugând la predarea specialităţii şi rolul de coordonator al întregii activităţi a clasei sale. Dirigintelui îi revine sarcina de a urmări climatul de muncă al clasei, interesul şi emulaţia elevilor pentru învăţătură, aria lor de informare, stilul de muncă, eficienţa activităţilor colective şi mai ales progresul fiecărui elev la fiecare obiect de învăţământ şi de la o etapă la alta.

Contribuţia dirigintelui este hotărâtoare prin modul în care ştie să organizeze şi să stimuleze dorinţa şi ambiţia elevilor de a-şi îndeplini cu simţ de răspundere toate obligaţiile şcolare. A le insufla conştiinţa datoriei şi autocontrolul înseamnă a-i ajuta să-şi înţeleagă corect statutul de şcolar şi să dobândească un comportament adecvat. Învăţându-i cum să-nveţe, cum să-şi organizeze munca, cum să-şi formeze priceperi, deprinderi şi atitudini corespunzătoare în activitatea de instruire, dirigintele îi ajută de fapt să se integreze cu succes în colectivul şcolar şi să-şi găsească drumul propriu al auto-realizării şi al auto-formării.

Legătura pe care dirigintele o menţine cu ceilalţi profesori şi cu ceilalţi factori educativi, prin comparaţia clasei sale cu celelalte clase şi mai ales prin raportarea rezultatelor la obiectivele stabilite pe şcoală, acesta devine îndrumătorul real al adevăratei formări şi dezvoltări al elevilor îmbinând calitatea de profesor cu cea de educator.

Îi ajută pe elevi să înţeleagă corect faptul că instruirea reprezintă principala cale de dezvoltare multilaterală, îi ajută să se maturizeze şi să-şi conştientizeze principalele îndatoriri şcolare.

Dirigintele este preocupat să-şi pună clasa în legătură cu mediul social, cu viaţa şi cu problemele ei. Frumuseţea relaţiilor cu ceilalţi, utilizarea timpului liber, bucuria de a trai, nevoia de a cunoaşte, grija pentru păstrarea mediului natural, lupta pentru pace, prietenia şi solidaritatea cu tineretul înaintat şi alte aspecte ale pregătirii elevilor pentru viaţa socială, se înscriu de asemenea printre obiectivele principale ale muncii educative a dirigintelui la orice clasă. Conştiinţa politico-morală a elevilor va forma nucleul în jurul căruia trebuie să se structureze principalele preocupări ale fiecărui tânăr, a-l ajuta să vadă însemnând a-l orienta.

Orice diriginte urmăreşte realizarea unor obiective concrete cum sunt:

  • studierea şi cunoaşterea personalităţii elevilor;
  • organizarea şi educarea colectivului de elevi;
  • asigurarea succesului la învăţătură al tuturor elevilor şi întărirea disciplinei;
  • formarea şi dezvoltarea profilului moral al fiecăruia;
  • orientarea şcolară şi profesională a tuturor elevilor clasei;
  • organizarea timpului liber al elevilor;
  • coordonarea eforturilor educative ale tuturor profesorilor clasei şi asigurarea unităţii de cerinţe şi de acţiune.

 

Dirigintele, în calitatea de coordonator al influenţelor exercitate asupra clasei sale, aduce la cunoştinţa celor interesaţi, atât planul de măsuri stabilite, cât şi rezultatele obţinute pe diferite linii de acţiune:

-                     cunoaşterea elevilor;

-                     rezultatele la învăţătură;

-                     aptitudini deosebite;

-                     măsurile educative întreprinse.

Consiliul clasei poate sugera şi urmări aplicarea unor măsuri diferenţiate pentru remedierea unor neajunsuri, sau pentru consolidarea unor tendinţe pozitive înregistrate în conduita colectivului de elevi. Numai o activitate colectivă, condusă şi îndrumată cu grijă, poate cuprinde şi satisface obiectivele complexe ale muncii educative puse în faţa colectivului.

Activitatea extraşcolară a dirigintelui vine să lămurească şi să adâncească unele preocupări ale şcolii, consolidând cunoştinţele, priceperile şi deprinderile şi stimulând interesele, înclinaţiile şi aptitudinile elevilor.

Activitatea practică va cuprinde un sistem de acţiuni educative, organizate în funcţie de nivelul de dezvoltare al elevilor clasei, de preocupările şi problemele care-i frământă la un moment dat, de faptele de viaţă care-i mobilizează şi interesează. Astfel de acţiuni sunt:

  • organizarea unor întâlniri şi discuţii cu personalităţi culturale şi ştiinţifice;
  • vizite în instituţii culturale, muzee, expoziţii de artă, spre a le oferi elevilor posibilitatea de a cunoaşte concret sensul unei munci desfăşurată cu pasiune;
  • dezbaterea unor fapte de viaţă, cunoscute de elevi pentru a le influenţa opiniile;
  • participarea la acţiuni şi evenimente importante care să consolideze deprinderi de muncă şi opţiuni şcolare şi profesionale.

 

 

CAPITOLUL IV. FORMAREA ŞI PERFECŢIONAREA PROFESORULUI

 

Pregătirea profesorului are un caracter sistematic şi organizat şi se realizează în învăţământul superior pe baza unor planuri şi programe de învăţământ. Sistemul de pregătire al cadrelor didactice este determinat de obiectivele care stau în faţa şcolii, de nivelul creşterii civilizaţiei materiale şi spirituale a întregii populaţii, ceea ce exprimă formula de ,,comandă socială”. Prin acest sistem se ţine seama de progresele ştiinţei şi tehnicii, de realizările obţinute în domeniul artei, de dezvoltarea exagerată a societăţii, de nevoile prezente şi de perspectivele privind pregătirea viitorilor specialişti pentru diversele domenii de activitate.

Introducerea unor noţiuni, a unor tehnici noi de lucru, reclamă elaborarea unei concepţii corespunzătoare a pregătirii profesorului în concordanţă cu astfel de cerinţe. Saltul pe care urmează să-l realizeze învăţământul superior în ceea ce priveşte formarea şi perfecţionarea profesorilor, depinde într-o mare măsură de calitatea pregătirii viitoarelor generaţii de specialişti în toate domeniile şi de ridicarea calităţii învăţământului în special.

Mass-media şi numeroasele mijloace de informare oferă inclusiv profesorilor posibilităţi de formare, documentare şi perfecţionare.

Un om creator, cu iniţiativă, inovator şi capabil să se adapteze rapid la schimbările impuse de progresul impresionant al ştiinţei contemporane, nu poate fi format decât de educatori care să posede ei înşişi, asemenea calităţi, modernizarea formării cadrelor se ridică la nivelul exigenţelor celor mai înalte şi merg în întâmpinarea nevoilor societăţii.

Cerinţele cărora trebuie să le corespundă un învăţământ modern în care vor lucra viitorii educatori capabili să modeleze profilul unei personalităţi sunt următoarele:

  • un astfel de învăţământ trebuie se formeze şi să dezvolte independenţa, inovaţia şi creativitatea fiecărui individ pe măsura indisponibilităţilor sale, ţinând seama de nevoile dezvoltării societăţii;
  • profesorul pregătit pentru o şcoală modernă urmează să asigure formarea şi dezvoltarea unei atitudini corespunzătoare, receptivă, mobilă, flexibilă, complexă faţa de schimbări, pentru ca orice persoană să accepte schimbarea, s-o înţeleagă şi să participe la producerea ei;
  • un învăţământ modern trebuie să permită fiecărui elev, nu numai să se dezvolte armonios, să-şi formeze şi să-şi cultive optimal toate disponibilităţile, ci să contribuie la realizarea omului ca om, cultivându-i cele mai alese însuşiri spirituale (cultură aleasă, devotament, demnitate, nevoie de cunoaştere, aptitudini organizatorice etc.);
  • un învăţământ înaintat trebuie să-i pregătească pe elevi pentru o cooperare socială în activitatea productivă şi în viaţa extraprofesională;
  • educaţia pentru integrarea în profesiune, pentru viaţa de familie, trebuie să-şi găsească un loc important într-un învăţământ modern.

Formarea profesională a educatorului trebuie să cuprindă toţi parametrii de calitate şi crearea unui om nou, activ, cult, devotat valorilor promovate în societate. Profesorul este pentru elevii săi un model de conduită şi de pregătire profesională, exercită asupra lor influenţe nu numai prin volumul de cunoştinţe pe care le transmite, ci şi prin orizontul de cultură pe care îl deschide elevilor, prin modul său de a gândi, prin concepţia sa ideologică, printr-un intelect permeabil, fluid şi receptiv la nou şi la o continuă receptare.

    Formarea sa profesională vizează competenţa „specialistului” încadrată într-un fond de cultură generală, mobilizate şi sprijinite de o temeinică pregătire psihologică, pedagogică şi metodică, teoretică şi practică.

  Prin natura activităţii sale, educatorului i se cere un larg orizont cultural, o vastă informare în domenii diferite ale activităţii şi o nepotolită sete de cunoaştere, pe baza căreia să poată răspunde adecvat intereselor variate ale elevilor săi.

Profesiunea de educator cere o atitudine mereu nouă şi înnoitoare, o luptă continuă pentru a preveni rutina, stagnarea, schematismul şi formalismul, orice educator trebuie să cunoască tot ceea ce poate cădea în câmpul atenţiei tineretului.

Permanenta receptivitate pentru nou constituie o componentă fundamentală a sistemului motivaţional al profesorului, menită să-i alimenteze mereu lupta pentru o calitate tot mai ridicată în activităţile sale.

Profesorul îşi poate realiza cu succes misiunea de educator numai dacă şi-a însuşit priceperile şi deprinderile necesare pentru a da relaţiei profesor – elev o orientare şi un conţinut nou. Relaţiile de apropiere, de încredere, de colaborare, trebuie să caracterizeze tot timpul activitatea comună a profesorului şi a elevului.

Iniţiativa viitorilor profesori în tehnologia predării şi însuşirea capacităţilor necesare activităţii complexe a unui profesor de o anumită specialitate, presupune o pregătire teoretică, ştiinţifică, de bază şi dobândirea unui set de deprinderi didactice cum ar fi:

  • folosirea mijloacelor audio-vizuale, organizarea muncii în laboratoare şcolare de specialitate;
  • organizarea muncii în laboratoare audio-vizuale sau în cabinete de anumite specialităţi;
  • deprinderea de a aprecia şi a evalua just rezultatele elevilor, precum şi de a organiza, îndruma şi dirija activităţile în afara clasei, specifice specialităţii.

Formarea profesorului ca educator constă în formarea şi dezvoltarea capacităţilor de a organiza, îndruma şi efectua nu numai ora de dirigenţie, ci şi de a realiza şi celelalte activităţi specifice dirigintelui.

Toate aceste priceperi şi deprinderi care ţin de tehnologia didactică, presupune un exerciţiu, un contact nemijlocit cu relaţiile şcolare, realizat în cadrul practicii pedagogice, care să permită studentului să cunoască şi să soluţioneze independent problemele didactico-educative cu care se confruntă.

Perfecţionarea permanentă a profesorilor reprezintă o cerinţă esenţială pentru şcoala modernă, devine o necesitate vitală, o condiţie a existenţei şi a progresului ei.

Legea educaţiei şi învăţământului stipulează că „întregul sistem de perfecţionare a pregătirii profesionale a personalului didactic are ca scop însuşirea temeinică a disciplinei de specialitate şi a metodicii predării acesteia, a ideologiei şi politicii statului, a realizărilor noi în domeniul specialităţii şi pedagogiei, a metodelor de muncă cu preşcolarii, elevii şi studenţii”.

Autoperfecţionarea constituie principala cale de îmbunătăţire a activităţii profesionale, fără o perfecţionare a profesorilor acestea rămânând insuficiente, de aceea este de dorit ca fiecare educator să-şi întocmească un plan individual de autoperfecţionare.

Îmbinată cu autoperfecţionarea, perfecţionarea produce schimbările aşteptate în procesul didactico-educativ. Conştiinţa proprie, deontologia profesională, mândria de a aparţine celui mai numeros detaşament de intelectuali, obligă la transformarea autoperfecţionării într-o trăsătură definitorie, caracteristică şi permanentă a muncii didactice a fiecărui profesor.

Profesorul îşi poate stabili singur obiectivele şi metodele de lucru, el îşi alege bibliografia corespunzătoare, recurge la analiza unor situaţii de lucru, la evaluarea rezultatelor pe o perioadă dată, la autoanaliza lecţiilor ţinute. Notându-şi zilnic observaţiile pe marginea activităţilor desfăşurate, îşi adună un material preţios pentru autoanaliză. Discuţiile cu colegii, asistenţa la activităţile acestora, organizarea unor mici experimente şi investigaţii proprii, aplicarea rezultatelor altor cercetări, examinarea cu simţ autocritic a unor observaţii şi sugestii, autonotarea, etc. sunt modalităţi pozitive pentru îmbunătăţirea propriei activităţi.

 

 

 

 

CAPITOLUL V. CONCLUZII ŞI PERSPECTIVE

           

Concluzionând şi pornind de la importanţa învăţământului, de la specificul profesiunii şi de la responsabilitatea ce revine profesorului în asigurarea dezvoltării optime a personalităţii, se deduce faptul că  domeniul didactic ar trebui să beneficieze de cei mai buni candidaţi. Se ţine seama de faptul că ei vor lucra cu omul în devenire, iar efectele muncii lor se răsfrâng asupra întregii vieţi a elevului.

Obiectivele trebuie să ţină seama de principalele aspecte ale pregătirii profesionale: teoretică şi practică, individuală şi colectivă. Strategia perfecţionării trebuie să fie adecvată obiectivelor urmărite prin opera de perfecţionare, să fie nu numai de acord cu cerinţele unui învăţământ modern, ci să cultive autoperfecţionarea.

Dacă perfecţionarea profesorului este temeinică şi completă, perfecţionarea acestuia poare realiza cu mai mult succes modelarea personalităţii, aptitudinilor şi a calităţilor profesionale a elevilor.

Profesorul care nu-şi pune întrebări în legătură cu activitatea proprie (cum am conceput activitatea respectivă?; cum s-ar putea efectua activitatea mai bine?) poate avea şi nereuşite în experienţa didactică; el nu va putea progresa şi nici nu-şi va putea perfecţiona stilul de muncă.

Dar profesorul care îmbină formele de perfecţionare cu cele individuale de autoperfecţionare şi luptă mereu pentru o calitate superioară a muncii sale, profesorul care dă dovadă de cunoştinţe, de dragoste pentru profesia aleasă, va avea multe reuşite în activitatea didactică, pe care acesta o desfăşoară.

În lucrare s-a tratat şi problema feedback-ului, deosebit de importantă în management; timpul bine gestionat duce la reglarea procesului: ameliorare, schimbare, dezvoltare, continuare conform proiectului.

Se deduce că feedback-ul poate fi:

  • informaţional, atunci când elevii furnizează informaţii asupra evoluţiei procesului;
  • corectiv, atunci când elevii aduc, propun, sugerează modificări, pentru corectarea abaterilor;
  • de întărire, atunci când elevii confirmă înţelegerea mesajelor şi a modului de rezolvare, formulează situaţii de implicare.

Concluziile desprinse din cercetări aduc anumite recomandări pentru activitatea didactică, cum ar fi:

  • profesorul trebuie să aibă un larg orizont cultural;
  • profesorul trebuie să aibă o bună pregătire de specialitate şi de psihopedagogie;
  • profesorul trebuie să-şi păstreze un rol conducător în activitatea didactică;
  • calităţile profesorului trebuie să ofere o securitate emoţională copiilor;
  • afecţiunea profesorului corelează pozitiv cu randamentul la învăţătură al elevilor;
  • profesorul trebuie să fie un adevărat model, nu numai un simplu tranzitator;
  • eficienţa muncii profesorului este determinată de stilul lui de lucru şi de competenţa sa profesională;
  • comunicarea directă cu elevii rămâne principala cale de influenţare a conduitei elevilor;
  • profesiunea didactică cere o autoperfecţionare continuă.

Din această lucrare se mai subînţelege că atitudinea profesorului la lecţie modelează personalitatea elevilor prin faptul că el trebuie să fie:

  • pasionat de subiectul lecţiei;
  • să cunoască foarte bine subiectul lecţiei;
  • să cunoască metodele de dobândire a cunoştinţelor şi să fie convins că cea mai bună metodă de învăţare este prin descoperire proprie;
  • să se transpună în locul elevilor, încercând să sesizeze dificultăţile şi anticipările lor;
  • profesorul trebuie să transmită nu numai informaţie, ci şi priceperea de a folosi informaţia; ştiinţele tehnice oferă posibilitatea intuirii rezultatului, el trebuie să-l înveţe pe elev să demonstreze.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BIBLIOGRAFIE

 

 

Bontaş I., „Pedagogie” Editura Bic All, Bucureşti, 2001

Cristea S., „Pedagogie generală. Managementul educaţiei”, Editura Didactică şi pedagogică, Bucureşti, 1996

Cucoş C., „ Pedagogie” Editura Polirom, Bucureşti , 2002

D`Hainaut, „Programe de învăţământ şi educaţie permanentă” Editura Didactică şi pedagogică , Bucureşti, 1977

De Landsheere G., „L`education et la formation”, Paris, 1992

Dicu A., „Probleme de psihologie a educaţiei”, Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1973

Geissler E.E., „Mijloace educaţionale”, Editura Didactică şi pedagogică, Bucureşti, 1977

Hameleine D., „Profesori şi elevi”, Bucureşti, 1978

Mihuleac E., „Ştiinţa managementului”, Ed. Tempus, Bucureşti, 1999

Nicula A., „Psihologia socială a câmpului educaţional”, Editura Polirom, Iaşi 1998

Okon W., „Personalitatea profesorului, în Didactică generală”, Bucureşti, 1974

Pavelcu V., „Personalitatea profesorului, în Psihologia pedagogică”, Bucureşti, 1967

Pontea D., „Profesorul şi strategiile conducerii învăţării”, Editura Academiei, Bucureşti, 1989

Salade D., „Perfecţionarea personalului didactic în pas cu cerinţele unui învăţământ modern”, 1975

 

 

 

 

Publicité
Publicité
Commentaires
Managementul drepturilor
Publicité
Archives
Publicité